Stabileste clar care este orizontul tau de timp si profilul de risc

Stabileste clar care este orizontul tau de timp si profilul de risc

Orizontul de timp si profilul de risc iti vor afecta puternic felul in care investesti. Cu cat esti mai tanar si cu cat ai mai mult timp sa investesti, cu atat iti poti permite sa risti mai mult. De asemenea, tine minte ca desi in perioadele de scadere “banii la saltea” par sa fie solutia castigatoare, cash-ul se va devaloriza de fiecare data din cauza inflatiei.

Daca de exemplu esti sigur ca vei putea sa investesti inca cel putin 18 ani, atunci iti poti “permite” sa faci si investitii pe piete sau instrumente financiare mai riscante. Daca in schimb mai ai doar 5 ani in care poti investi, atunci ar trebui sa te concentrezi pe investitiile foarte putin riscante, pentru ca in cazul in care vei inregistra pierderi pe termen scurt nu vei mai avea cand sa le recuperezi.

Este important ca o persoana sa se concentreze pe scopul final al investitiei si nu pe scaderile sau castigurile inregistrate pe termen scurt.

Din perspectiva administratorului unei podgorii, cu cat isi planteaza mai repede via, cu atat va putea sa culeaga mai repede roadele. Timpul ii permite acestuia si sa experimenteze cu diverse soiuri de struguri, astfel ca in timp va stii care ii aduc cele mai mari castiguri.

Sursa foto: Shutterstock / Vineyard at sunset

Investeste la intervale regulate si pe termen lung

Investeste la intervale regulate si pe termen lung

Majoritatea persoanelor vor sa investeasca atunci cand economia sau bursele o duc bine, iar in perioadele de scadere se grabesc sa isi retraga banii. Totusi, daca de exemplu vei continua sa cumperi actiuni cand preturile scad si titlurile devin ieftine, vei avea mai mult de castigat atunci cand piata este in revenire.

Ca si investitiile, productia unor struguri de calitate necesita atentie constanta, o administrare buna a podgoriei si masuri de protectie impotriva insectelor daunatoare.

Diversifica

Diversifica

Cand o piata sau un instrument financiar nu merge foarte bine, poti in continuare sa ai alte investitii care evolueaza pozitiv si care asadar te ajuta sa iti administrezi riscul total.

Nu te concentra pe castigurile dintr-o singura investitie, ci mai degraba priveste situatia in ansamblu – priveste evolutia generala a portofoliului de investitii pe care il ai.

La fel si in cazul vitei de vie: cultivarea mai multor soiuri imparte riscul. Daca de exemplu vremea afecteaza negativ un soi cu perioada de coacere timpurie, s-ar putea ca un alt soi care se coace tarziu in toamna sa aiba rezultate mai bune si sa ajute astfel cultivatorul sa isi recupereze o parte din pierderi.

Echilibreaza-ti portofoliul

Echilibreaza-ti portofoliul

Nu iti pune toate ouale intr-un singur cos investind de exemplu doar in imobiliare, sau doar in depozite bancare, ci mai degraba incearca sa gasesti un echilibru intre diferite tipuri de investitii.

De fiecare data o anumita clasa de active va avea evolutii mai bune decat o alta clasa de active. Tine minte ca depozitele bancare si obligatiunile iti furnizeaza stabilitate, in vreme ce actiunile si imobiliarele iti vor aduce o crestere a investitiilor.

Este ca si cand ai fi viticultor si intr-un an ai un sezon bun pentru strugurii Ceasla, dar un sezon slab pentru strugurii dintr-un alt soi.

Fiecare persoana este unica

Fiecare persoana este unica

O investitie buna pentru o persoana nu este automat o alegere buna si in cazul tau.

La fel ca si in cazul vinului, care tine de gustul fiecaruia: ce ii place unei persoane s-ar putea sa nu ii placa altei persoane.

O istorie pozitiva

O istorie pozitiva

Incearca sa investesti intr-o companie care are o istorie pozitva si care este cunoscuta in industrie. De asemenea incearca sa eviti companiile care promit castiguri astronomice, dar care nu sunt viabile in conditiile de piata actuale.

Alege un broker, consultant financiar, manager de portofoliu sau administrator de fonduri autorizat de autoritatile de supraveghere si care sa te ajute sa alegi investitiile care ti se potrivesc.

De asemenea, ar cumpara cineva 2 litri de vin la cutie, recomandat de un necunoscut, asteptandu-se sa mai poata fi baut si peste 10 ani? Nu, si in niciun caz nu ati avea de profitat de pe urma unei asemenea afaceri, ci v-ati alege doar cu… o durere de cap.