10. Traieste-ti viata!

10. Traieste-ti viata!

Bucura-te de tine insuti atunci cand esti tanar - vei avea destul timp sa te simti nefericit, odata cu inaintarea in varsta. A trai o viata plina de succes si fericita inseamna a atinge un echilibru adecvat in ceea ce priveste timpul petrecut cu familia si prietenii, la locul de munca si timpul liber. A trasa un echilibru adecvat intre viata ta de acum si viitor este, de asemenea, important. Financiar, nu putem trai astazi, precum ar fi ultima zi in aceasta lume.

Identificare unui echilibru reprezinta un prim pas catre obtinerea securitatii financiare, astfel incat sa decidem cat din veniturile curente si urmatoare suntem dispusi sa cheltuim astazi si cat in viitor.

Sursa informatii: Investopedia

Sursa foto: Shutterstock / Winning businessman

9. Identifica cel mai important activ financiar de care dispui: tu insuti

9. Identifica cel mai important activ financiar de care dispui: tu insuti

Abilitatile, cunostintele si experienta reprezinta cel mai mare activ de care dispui. Daca iti imbuntatesti aceste active, atunci valoarea castigurilor tale viitoare va depasi cu mult orice economii sau investitii pe care le-ai putea realiza in cariera. Locul de munca si cariera viitoare sunt cel mai important factor in realizarea independentei si securitatii financiare. Pentru cei care tocmai intra pe piata fortei de munca, viitoarele oportunitati de cariera sunt multiple. Valul de pensionare a generatiei "decreteilor" va genera o lipsa de forta de munca, iar cei care sunt in pozitia de a profita vor beneficia cel mai mult.

Trebuie sa te percepi drept un activ financiar. Investitia curenta in tine va da randamente in viitor. Adauga valoare, prin munca, prin imbunatatirea continua a abilitatilor si cunostintelor tale si prin a face alegeri inteligente in cariera. Eforturile de a-ti imbunatati cariera pot avea un impact mult mai mare asupra securitatii tale financiare decat atunci cand alegi sa strangi "centura".

Sursa foto: Shutterstock / Young man sitting in cafe with laptop and coffee

8. Fii un adevarat strateg!

8. Fii un adevarat strateg!

Cercetarile au aratat ca cei care au planuri de viitor ajung sa detina mai multa avutie decat cei care nu o fac. Oamenii de succes isi stabilesc obiective si dezvolta un plan pentru a le atinge. De exemplu, daca ai stabilit ca obiectiv sa achiti creditele luate in perioada studentiei in urmatorii doi ani, vei avea o sansa mai buna de a realiza acest lucru, scrie sursa citata.

Fii un strateg. Stabileste obiective si dezvolta un plan de actiune pentru a ajunge la acestea. Chiar procesul de scriere a unor obiective te vor ajuta sa le obtii mai repede. Fiind orientat spre un scop anume si sa urmezi un plan inseamna sa deti controlul asupra vietii tale. Este un pas important spre imbunatatirea independentei si securitatii financiare.

Sursa foto: Shutterstock / Business Concepts

7. Stabileste obiective pe TS; cele pe TL vor avea grija de ele insasi

7. Stabileste obiective pe TS; cele pe TL vor avea grija de ele insasi

Viata ofera multa incertitudine - si astfel o multime de lucruri se pot schimba intre acum si viitori 30 de ani. Ca atare, perspectiva unei planificari pe termen lung (TL) devine o sarcina descurajanta si de multe ori, reprezinta un exercitiu inutil pentru tinerii investitori. Mai degraba stabilesti o serie de obiective simple pe termen scurt (TS), de exemplu, a incerca sa achiti datoria la banca intr-o chestiune de luni.

Poate ca obiectivul tau pe termen lung este de a contribui la un plan de pensii facultativ (Pilonul III). De asemenea, stabilirea unor obiective pe termen scurt, care te vor ajuta sa avansezi in cariera, sunt importante. Amintiti-va ca aceste obiective pe termen scurt ar trebui sa fie masurabile si precise. Nu puteti castiga o cursa daca nu exista nici o linie de sosire. Nu in ultimul rand, activitatea de a stabili obiective pe termen scurt trebuie sa fie una antrenanta. Poate iti doresto sa cumperi o casa, sa obtii o promovare la locul de munca sau sa iti cumperi o masina noua. Seteaza constant si realizeaza obiective pe termen scur. Acest lucru te va ajuta sa atingi si obiectivele pe termen lung.

6. Contribuie la un fond de pensii private

6. Contribuie la un fond de pensii private

Daca tocmai ai terminat studiile, probabil ca a economisi pentru pensie este ultimul lucru la care te gandesti. Cu toate acestea, daca faci primii pasi in aceasta directie si incepi sa economisesti, nu trebuie sa-ti faci griji de valoarea contributiilor, de exemplu, la un fond de pensii private facultative (Pilonul III). Cel mai important lucru este sa iti dezvolti obiceiul de a economisi. Poti majora si contributia, odata ce venitul tau disponibil va creste.

Cele zece fonduri de pensii private facultativeau ajuns la finele primului semestru din 2014 la un numqr total de circa 330.000 de participanti, in beneficiul carora administrau active nete in valoare totala de peste 923 mil. RON, potrivit datelor calculate de APAPR. in ultimul an, contributiile virate de participanti in conturile personale au inregistrat o crestere usoara, ceea ce a dus, alaturi de rezultatele investitionale, la un ritm de majorare a activelor de 34% fata de mijlocul anului 2013.

Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private facultative au obtinut in ultimul an un randament mediu de 12,4%, in timp ce randamentul mediu de la lansare (luna mai 2007 - luna iunie 2014) este de 8,3% pe an.

5. Stilul de viata nu trebuie sa umbreasca avansul veniturilor

5. Stilul de viata nu trebuie sa umbreasca avansul veniturilor

Odata cu primul loc de munca dupa studii, in primii ani apare, de obicei, si un flux de numerar in exces. In locul unor cheltuieli frivole pentru un stil de viata mai luxos in prezent, acest exces de numerar poate fi utilizat pentru reducerea unor datorii labanca sau pentru a economisi. De asemenea, pe masura ce avansezi in cariera si responsabilitatea ta creste si venitul tau disponibil ar trebuie sa se mareasca. Asadar, daca stilul tau de trai un iti impune niste cheltuieli mai mari decat ritmul de crestere a veniturilor, atunci vei avea intotdeauna bani in exces pentru a-ati plati datoriile, a face plasamente sau pentru a economisi pentru o casa.

O viata mai buna ar trebui sa reprezinte o recompensa pentru munca asidua depusa, noroc si planificare corecta a vietii, nu doar pe credit. Odata ce ai atins un anumit stil de viata, devine la nivel psihologic dificil sa-l reduci. Este insa mai usor sa-l ridici.

Sursa foto: Shutterstock / wealthy woman stepping out of car

4. Acumuleaza cunostinte financiare

4. Acumuleaza cunostinte financiare

Aproape jumatate dintre romani declara ca nu reusesc sa economiseasca bani pentru ca nu castiga suficient, dar nici nu cunosc produsele financiare, reiese dintr-un studiu independent pe tema educatiei financiare, comandat in noiembrie 2011 de catre Provident pe un esantion la nivel national. In cazul celeilalte jumatati a populatiei se disting diferente intre comportamentele de economisire, dintr-o perspectiva demografica, in functie de gradul de urbanizare.

Aproximativ o treime dintre romani declara ca nu inteleg deloc mecanismele financiare, iar 46% nu inteleg produsele institutiilor financiare. De exemplu, aproape jumatate dintre romani nu stiu deloc ce reprezinta dobanda variabila a unui credit sau o inteleg gresit.

Mai recent, un studiu realizat de Kruk in 2013, arata ca peste 56% dintre romani si 48% dintre polonezi considera ca lipsa educatiei financiare duce la dificultati in rambursarea obligatiilor de plata, in timp ce la polul opus se afla cehii (7%) si slovacii (6%). De asemenea, doua treimi dintre romani, la fel ca si in cazul polonezilor, spun ca lipsa culturii financiare conduce la cheltuieli excesive care depasesc veniturile curente, la semnarea de contracte pe care nu le inteleg si la diminuarea economiilor personale. In schimb, aproape trei sferturi dintre rezidentii celor 4 tari central-europene sunt de parere ca o educatie financiara neadecvata duce la acumularea de datorii.

Sursa foto: Shutterstock / Accounting

3. Profita de oportunitati, in riscuri calculate

3. Profita de oportunitati, in riscuri calculate

Asumarea unor riscuri calculate, atunci cand esti tanar poate fi o decizie prudenta pe termen lung. S-ar putea sa faci greseli pe drum, dar aminteste-ti, greselile reprezinta lectii de intelepciune. De multe ori, inveti mai mult din greseli decat din succes. De asemenea, atunci cand esti tanar, poti recupera mai repede din greseli.

Exemple de riscuri calculate ar putea include mutarea intr-un oras nou, cu mai multe oportunitati de locuri de munca; a te reintorce la scoala pentru o formare suplimentara sau de a accepta un nou loc de munca la o companie diferita pentru o plata mai mica, dar cu potential mai mare de ajunge in varf. A lansa o noua companie sau de a investi in active riscante este mult mai usor atunci cand esti tanar. Oamenii mai tineri isi pot permite sa isi asume riscuri, iar aceleasi oportunitati s-ar putea sa nu mai fie disponibile mai tarziu. Pe masura ce oamenii imbatranesc si isi asuma mai multe responsabilitati familiale, cum ar fi o ipoteca sau economisirea pentru educatia copiilor, multi sunt nevoiti sa "joace" in conditii de siguranta si nu sunt dispusi sa valorifice oportunitatile riscante.

Sursa foto: Shutterstock / Business man with binoculars spying on competitors

2. Imprumuta bani pentru investitii, nu pentru a finanta un stil de viata

2. Imprumuta bani pentru investitii, nu pentru a finanta un stil de viata

Asa cum am mentionat inainte, nu ar trebui sa imprumuti bani pentru a finanta un stil de viata pe care nu ti-l poti permite. Folosint un credit pentru a obtine un stil de viata de care te simti indreptatit va diminua serios de capacitatea ta reala de a acumula avutie in viitor. De asemenea, imprumuturile constante inseamna ca nu exista bani pentru investitii, iar dobanda acumulata creste costurile stilului tau de viata.

Banii imprumutati ar trebui utilizati pentru investitii, atat in valori mobiliare (actiuni, obligatiuni etc.) sau in propria educatie financiara, pentru a incepe o afacere sau a cumpara o casa. In aceste cazuri, imprumuturile pot constitui o parghie de care aveti nevoie pentru a atinge obiective financiare mai repede. Un imprumut accesat pentru a satisface dorinte pe termen scurt este contraproductiv.

Sursa foto: Shutterstock / Investment success

1. Profita de avantajele financiare oferite gratuit

1. Profita de avantajele financiare oferite gratuit

Nu multe lucruri in viata sunt gratuite. Daca angajatorul tau incearca sa te motive printr-un pachet de beneficii de tip "employee benefits" incluzand pensii private facultative sau asigurari de viata sau sanatate ori un abonament medical, bucura-te de acestea si contribuie, daca este cazul.

Poti sa te uiti, de asemenea, la modalitati (legale) pentru a profita de legile fiscale. De exemplu, produsele de economisire/creditare oferite de bancile pentru locuinte, sunt o varianta profitabila si sigura de a economisi bani si de a beneficia de un credit ieftin in domeniul locativ. In prima etapa pui deoparte o anumita suma de bani (periodic sau toata suma odata) pentru care primesti o dobanda buna de banca + prima de la stat in proportie de 25% din economiile efectuate in decursul unui an.

In a doua etapa banca iti pune la dispozitie banii economisiti + dobanda + prima de la stat, impreun cu creditul in lei cu o dobanda mic de 5% sau 6% (fixa) pe an. Prima de la stat se acorda cetatenilor romani cu domiciliul stabil in Romania, pentru economiile depuse in fiecare an si este de maxim 250 euro (echivalentul in lei).

Concluzie:

Realizarea independentei financiare reprezinta un obiectiv pentru care multi oameni depun eforturi. Acest lucru nu este neaparat usor, dar este realizabil, daca ti-ai inteles prioritatile, ai stabilit obiective realizabile si ai luat masurile adecvate spre a ajunge la ele.

Sursa foto: Shutterstock / Closeup of man counting payments for home