Cine esti si ce studii ai?

Cine esti si ce studii ai?

Oricine se poate da drept consultant financiar si mai mult ca sigur pana acum ati primit deja telefoane nesolicitate de la persoane care incercau sa va dea "cele mai bune" sfaturi de investitii. Verificati mereu cine este persoana cu care discutati, ce studii are si daca detine un aviz din partea unei autoritati competente.

In trecut, de exemplu, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (in prezent devenita Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF) era cea care autoriza agentii pentru servicii de investitii financiare si consultantii de investitii. O lista a agentilor autorizati poate fi in continuare gasita AICI, in vreme ce o lista a consultantilor de investitii poate sa fie accesata AICI.

Verificati de asemenea unde au lucrat in trecut si daca detin anumite certificari profesionale.

Foto: Shutterstock / Back view of businessman

Ce servicii imi oferi si cat de des?

Ce servicii imi oferi si cat de des?

Nu toti consultantii furnizeaza aceleasi servicii. Unii sunt specializati in taxe si probleme fiscale, altii va pot ajuta sa va administrati economiile, in vreme ce o alta categorie va putea oferi sfaturi doar cu privire la investitiile financiare.

Orice nevoi ati avea, fiti mai intai sigur ca acesta le poate indeplini. De asemenea, intrebati-va consultantul care sunt masurile concrete pe care le va lua pentru a indeplini obiectivele pe care vreti sa le atingeti. Nu in ultimul rand, aveti tot dreptul sa il intrebati de cate ori pe luna, sau pe an va veti intalni pentru a discuta si pentru a evalua performanta acestuia, sau daca va veti intalni mereu cu el sau cu un alt consultant din aceeasi firma.

Pot sa vorbesc cu unul dintre actualii tai clienti?

Pot sa vorbesc cu unul dintre actualii tai clienti?

Inainte de a va alege consultantul, incercati mereu sa vorbiti cu persoane care au cautat aceleasi servicii pe care si dumneavoastra le vreti.

Verificati referintele profesionale pe care consultantul le are si cereti-i sa va faca legatura cu unul dintre actualii sai clienti. Pe acestia din urma, intrebati-i cat de des comunica cu agentul sau consultantul, si in ce fel? Raspunde rapid la intrebari si solicitari? Este de incredere? Ce iti place si ce nu iti place la respectivul consultant? Sunt doar cateva dintre intrebarile pe care i le puteti adresa.

Ce realizari ai avut in trecut?

Ce realizari ai avut in trecut?

Cereti cateva exemple de situatii in care consultantul a performat in trecut, si, mai ales, cereti exemple si din perioade economice mai dificile. Faptul ca unul dintre clientii consultantului a obtinut castiguri considerabile din imobiliare in anul 2006, cand piata crestea la unison, nu reprezinta de fapt o realizare extraordinara.

Intrebati-l cum a investit in perioada 2008 - 2009 de exemplu, sau ce realizari a avut in ultimele 12 luni.

Nu in ultimul rand, ar trebui sa verificati pe cont propriu trecutul respectivului consultant. Daca este un nume cunoscut in piata, in mod sigur veti gasi referinte despre el, in vreme ce daca a realizat activitati ilegale sau daca a fost asociat unor firme care au comis fraude, cel mai probabil si numele acestuia va iesi in fata.

Cum te platesc?

Cum te platesc?

Modul in care consultantii sunt platiti variaza foarte mult. Din punct de vedere al clientului, s-ar ptuea sa platiti o suma fixa lunara catre firma pentru care consultantul lucreaza. De asemenea, unii agenti si consultanti va vor taxa cu un procent din valoarea banilor pe care i-ati dat in administrare, iar altii va vor percepe chiar comisioane suplimentare in situatiile in care reusesc sa va aduca niste castiguri peste asteptari. De asemenea, exista si cazuri in care consultantul financiar va poate taxa "la ora".

In orice caz, inainte de a semna un contract cu un consultant financiar asigurati-va ca stiti care sunt sumele pe care va trebui sa i le platiti si ca acestea sunt mentionate clar intr-un document scris si semnat de ambele parti.