Cheltuielile trebuie sa tina masura salariului

Cheltuielile trebuie sa tina masura salariului

Daca sunt inca activi pe piata fortei de munca, de obicei, oamenii bogati traiesc exclusiv din salariu, ceea ce permite portofoliilor de investitii sa creasca. Este o strategie inteligenta, deoarece pe masura ce cheltui bani din randamentul investitiilor se reduce implicit si valoarea portofoliului. Ca urmare, valoarea veniturilor care pot fi retrase in viitor va fi mai mica.

Pe masura ce averea ta creste, randamentele investitionale vor fi mai ridicate si, de asemenea, pe baza acestora poti sa iti sporesti cheltuielile la varsta de 40 de ani, comparativ cu nivelul de la 30 de ani. Mai mult, setarea unui nivel maxim de cheltuieli zilnice, fara a afecta dimensiunea investitiilor, portofoliul tau poate recupera prin randamente achizitia unei case, a unei masini s.a.m.d..

Sursa informatii: Bankrate

Shutterstock / Golden coins in soil with young plant

Ignora "competitia"

Ignora "competitia"

Averea nu se strange risipind bani in stanga si in dreapta pe bunuri perisabile sau cu valoare limitata in timp. Astfel, a nu fi ancorat intr-o competitie ireala cu vecinii sau prietenii, de exemplu, pentru a demonstra standarul socio-economic si cultural in ceea ce priveste acumularea de bunuri materiale este esential pentru a acumula avutie.

Trebuie sa setezi un standard de viata care iti aduce fericire, dar nu te face sa te simti obligat sa tintesti mai sus anul urmator. O viziune pe termen lung, limiteaza cheltuielile excesive din prezent care afecteaza ireversibil planurile financiare de viitor. Cei bogati au, in general, o idee despre unde si-ar dori sa ajunge peste doi ani, cinci ani, chiar 10 sau 20 de ani, si se asigura ca nu-si risipesc activele. Daca au un milion de euro, nu-si cumpara imediat un Bentley ori un Lamborghini.

TonyV3112 / Shutterstock.com

Monitorizeaza continuu portofoliul de investitii

Monitorizeaza continuu portofoliul de investitii

Oamenii bogati au in comun trei trasaturi atunci cand vine vorba de succesul in investitii: au un portofoliu diversificat, investesc in active cu taxe reduse si isi monitorizeaza continuu portofoliul de investitii.

Monitorizarea continua a activelor, daca acestea se abat sau nu de la un interval de variatie acceptabil, in functie de pretul acestora, are rolul de reechilibrare a portofoliului pentru a se mentine evolutia pe traiectoria fixata initial. Este, de asemenea, usor sa tii in frau taxele legate de investitii prin utilizarea fondurilor legate de un index sau fonduri tranzactionate pe bursa, care ofera o modalitate low-cost pentru a obtine expunerea la o varietate de clase de active.

Shutterstock / Investment of money

Elaboreaza un plan financiar personal

Elaboreaza un plan financiar personal

Un plan financiar personal reprezinta un "must" pentru investitori cu scopul de a-i impiedica sa nu se lase prinsi intr-o frenezie a pietei si, ulterior, sa cumpere scump si sa vanda ieftin. Fii atent la imaginea de ansamblu si ignora "zgomotul" de zi cu zi cu privire la randamentele anumitor active.

Desi, cei bogati, de obicei, subestimeaza sau supraestimeaza anumite clase de active, in functie de situatia economica, renunta rar la o clasa de active. Mentinerea unei pozitii ridicate pe o clasa de active cu venituri fixe, de exemplu, este riscant acum, deoarece ratele scazute ale dobanzilor nu compenseaza rata inflatiei. Dar asta nu inseamna ca ar trebui sa investesti tot in actiuni si sa abandonezi obligatiunile.

Cei care s-au axat pe o strategie consevatoare in 2007, probabil au alocat 60 la suta din portofoliul lor pe instrumente cu venit fix. Acest lucru a facut ca situatia acestora sa fie mult mai confortabila decat in cazul altora, in 2008 si in prima parte a anului 2009. Dar, pe de alta parte, daca isi mentin alocarea, atunci cand piata "decoleaza" nu vor cunoaste o evolutie crescatoare a portofoliului. Bogatii acorda o atentie sporita oportunitatilor de a trece de la o clasa de active la alta.

Shutterstock / Accounting

Obiceiurile de economisire ale celor bogati

Obiceiurile de economisire ale celor bogati

In timp ce investitiile pot parea uneori a fi complicate si opace, activitatea de economisire este destul de simpla. De obicei, economiile genereaza mai multe intrari de numerar si, in acelasi timp, reduc iesirele de numerar. Cheltuielile si economisirea merg adesea mana in mana pentru ca orice nu cheltui reprezinta un potential de economisire. De aceea, cei bogati pun accent pe cumpararea de lucruri care isi vor pastra valoarea in timp sau chiar se vor aprecia, in loc sa arunce banii pe consum. O multime de oameni bogati, atunci cand sunt in varf, isi gestioneaza cheltuielile atat de strans, astfel incat, au nivel de trai sub limita oferita de mijloacele lor curente.

O modalitate de a reduce scurgerea de bani inutila este de a maximiza economiile fiscale prin planuri de pensii, cu ar fi pensia privata facultativa (Pilonul III). O alta este de a plati cu prioritate datoriile cu cea mai mare rata a dobanzii.

Shutterstock / Growing plant step with coin money

Pastreaza scopul final in minte

Pastreaza scopul final in minte

Poti mai usor sa urmezi aceste sfaturi privind investitiile, cu un scop final in minte. Cei care acumuleaza avere considera ca tot ceea ce fac este destinat indeplinirii unor obiective. De exemplu, oamenii ar trebui sa-si stabileasca un "numar pentru pensionare". Acest numar reprezinta obiectivul de cash si investitii de care au nevoie pentru o pensionare confortabila. De fiecare data cand pui bani deoparte pentru economisire, esti cu un pas mai aproape de premiul cel mare.

Uneori, oamenilor trebuie sa le fie amintit in mod constant ca trebuie sa-si formeze un obicei de a economisi. Cu cat iti deprinzi aceasta obisnuinta cu atat iti va fi mai usor va deveni. Poti sa setezi cu ajutorul bancii tale un tip de economisre automata, astfel incat o parte din castigurile tale sa mearga intr-un cont de economii distinct.

Shutterstock / businessman holding blank and graph goes up to catch

Asuma-ti riscuri calculate

Asuma-ti riscuri calculate

Cei care economisesc, precum investitorii, trebuie sa inteleaga, de asemenea, riscul, daca isi doresc ca banii lor sa lucreze pentru ei. De multe ori, acestia considera ca nu isi pot permite sa piarda bani prin investitii in piata, dar nu-si dau seama ca, de fapt, pierd. Inflatia, de exemplu, creste de-a lungul anilor si fura valoarea economiile, daca nu castigi suficient pentru a compensa efectul acesteia.

Abordarea disciplinata, echilibrata in ceea ce priveste economisirea, investitiile si cheltuielile reprezinta o formula castigatoare in cele din urma. Asadar, obiceiurile financiare prin care se acumuleaza avere, ale celor bogati, nu implica un sistem de imbogatire rapida - si cei avuti stiu acest lucru. Este un proces lent si gradual acumularea de avere, iar bogatii sunt persistenti si consecvent.

Shutterstock / Pencil drawing as illustraion of risks

Sursa foto: Shutterstock / Rich businessman lighting cigar with $100 dollar bill