"The Intelligent Investor", de Benjamin Graham

"The Intelligent Investor", de Benjamin Graham

Cand Buffett avea doar 19 ani a citit cartea legendarului investitor de pe Wall Street Benjamin Graham si, dupa cum recunoaste acum, a fost unul dintre "cele mai norocoase" momente din viata sa, deoarece i-a oferit un cadru intelectual pentru cariera de investitor.

"Ca sa investesti cu succes pe parcursul vietii nu ai nevoie de un IQ stratosferic, de o intelegere avansata a business-ului sau de informatii confidentiale. Tot ce ai nevoie este un cadru intelectual solid pentru a lua decizii si abilitatea de a iti tine in frau emotiile. Cartea prescrie cu precizie si acuratete acest cadru. Tu trebuie sa vii cu disciplina emotionala", spune Buffett.

"Security Analysis", de Benjamin Graham

"Security Analysis", de Benjamin Graham

"Security Analysis" este a doua carte a lui Benjamin Graham care i-a marcat viata si cariera de investitor a lui Warren Buffett, acesta afirmand ca aceasta carte i-a conferit "o harta pentru investitii pe care o urmareste de 57 de ani". Buffett spune ca Benjamin Graham a fost al doilea cel mai important om din viata sa, dupa tatal sau.

Chintesenta cartii lui Graham este ca prin analiza titlurilor de valoare, atenta si profunda, pot sa iti dai seama de valoarea intrinseca a unei companii, chiar daca piata nu o recunoaste.

"Common Stocks and Uncommon Profits", de Philip Fisher

"Common Stocks and Uncommon Profits", de Philip Fisher

Chiar daca Philip Fisher nu este plasat de Buffett in stratosfera personalitatilor care l-au inspirat, unde este Benjamin Graham, de exemplu, cartea lui Fisher despre potentialul unor profituri iesite din comun ca urmare a investitiei in actiuni este totusi pe lista de lecturi recomandate de Buffett.

"Sunt un cititor avid a orice are Phil de spus si vi-l recomand si voua", a declarat Warren Buffett. Fisher atrage atentia ca un investitor nu trebuie sa se concetreze doar pe analiza financiara a unei companii, ci trebuie sa evalueaza si calitatea managementului, o parere impartasita si aplicata si de Buffett.

"Stress Test: Reflections on Financial Crises", de Tim Geithner

"Stress Test: Reflections on Financial Crises", de Tim Geithner

Buffett spune ca fostul secretar al Trezoreriei Americane, Timothy Geithner, a scris o carte utila si obligatorie pentru fiecare manager care vrea sa inteleaga criza financiara prin care am trecut. Despre cum sa gestionezi o organizatie in criza s-au mai scris multe carti, avertizeaza Buffett, dar cartea lui Geithner este o sursa de prima clasa despre cum sa ghidezi finantele unei tari printr-o catastrofa economica.

"The Essays of Warren Buffett", de Warren Buffett

"The Essays of Warren Buffett", de Warren Buffett

Daca vreti sa aflati cum gandeste oracolul Omaha, cel mai bine este sa mergeti direct la sursa primara, adica la eseurile lui Warren Buffett in care isi detaliaza strategia investitionala.

"Ce poate fi mai avantajos intr-un concurs intelectual - fie ca este sah, bridge sau selectia actiunilor - decat sa ai oponenti care au invatat ca gandirea este o pierdere de timp", se intreaba celebrul investitor in paginile cartii sale.

"Jack: Straight From The Gut", de Jack Welch

"Jack: Straight From The Gut", de Jack Welch

Intr-o scrisoare catre actionari, in 2001, Buffett si-a declarat admiratia fata de memoriile celebrului CEO al General Electric, Jack Welch, pe care l-a definit ca "un tip inteligent, energic si implicat".

"Welch a avut un asemenea impact asupra business-ului modern, incat un tur al carierei sale ofera managerilor toate lectiile de valoare. Achizitionati-va o copie!".

"The Outsiders", de William Thorndike Jr.

"The Outsiders", de William Thorndike Jr.

In 2012, in scrisoarea anuala catre actionarii Berkshire Hathaway, Warren Buffett a laudat cartea "Outsiders", de William Thorndike Jr., afirmand ca este o "carte excelenta despre executivii care au triumfat la capitolul alocarea capitalului".

De altfel, Berkshire Hathaway joaca un rol important in aceasta carte, un capitol fiind dedicat directorului Tom Murphy, pe care Buffett il considera cel mai bun manager in viata. Recenziile au afirmat despre cartea lui Thorndike ca este "una dintre cele mai importante carti de business din America".

"The Clash of the Cultures", de John Bogle

"The Clash of the Cultures", de John Bogle

"Ciocnirea culturilor", de John Bogle, este o alta recomandare a lui Buffett din scrisoarea catre actionari din 2012. Bogle este fondatorul Vanguard Group - care administreaza in prezent active de 2.000 de miliarde de dolari - si creatorul fondurilor de tip index.

Bogle ofera in cartea sa multe sfaturi practice, precum "ceea ce este pe val astazi, nu o sa mai fie si maine" sau "timpul este prietenul tau, impulsul iti e dusman".

"Business Adventures: Twelve Classic Tales from the World of Wall Street", de John Brooks

"Business Adventures: Twelve Classic Tales from the World of Wall Street", de John Brooks

In 1991, Bill Gates l-a intrebat pe Buffett care este cartea sa preferata, iar ca raspunscelebrul investitor i-a trimis lui Gates o copie a cartii lui John Brooks.

Ulterior, Gates a declarat ca aceasta lectura i-a servit ca reminder ca principiile unei afaceri de succes raman aceleasi.