1 / 6

Sa fim seriosi, cine economiseste pentru pensie la 20 de ani?

Intr-o lume perfecta, orice tanar de 20 de ani ar incepe economiseasca inca de la primul salariu, reusind astfel sa aiba cel putin 35-40 de ani de investitii si plasamente constante inainte de pensionare.


"Trebuie sa fim insa realisti, cand esti tanar, la 20 de ani, este foarte greu sa pui bani deoparte. La acea varsta cheltuiesti si nu iti ajung nici macar banii pe care ii ai", spune Florin Dolea, CEO-ul companiei de administrare a investitiilor Pioneer Asset Management.


Acesta recomanda ca indiferent daca decideti sa investiti la 20 sau 30 de ani, procentul de plasamente riscante, precum cele in actiuni, sau in fonduri mutuale sa fie mai ridicat in tinerete, urmand ca banii sa mearga din ce in ce mai mult spre depozite bancare cu cat inaintati in varsta.


"In mod normal procentul de investitii riscante, sa zicem actiuni, trebuie sa fie mai mare cand esti tanar si sa se reduca gradual cu cat inaintezi in varsta si te apropii de pensionare. La circa 50 de ani ar trebui sa existe o reechilibrare a portofoliului, deoarece daca atunci ai 75% din economii in actiuni, nu este ceva tocmai recomandabil. De la aceasta varsta trebuie sa devenim mai conservatori", adauga administratorul de fonduri.


Foto: Shutterstock / Dmitry Melnikov

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri