1 / 6

Mitul 1: Pensiile private nu sustin de fapt economisirea nationala

Contrar a ceea ce cred multi, pensiile batranilor sunt platite de actualii angajati, din cotizatia la asigurarile sociale care li se opreste din salariu. Statul nu a pus cotizatia actualilor pensionari de pe vremea cand erau angajati intr-un cont distinct, ca sa le dea banii inapoi peste ani, esalonat, sub forma de pensie. Nu asa functioneaza.


Cu banii din cotizatia de pe vremea cand erau angajati statul a platit pensiile de atunci. Iar pensiile de acum se platesc din banii cotizati de actualii angajati. Acesta reprezinta principiul pe care este construit sistemul public de pensii, asa-numita "pensie de stat" sau Pilonul I. Se numeste principiul solidaritatii intre generatii (Pay as you go).


Odata insa cu lansarea sistemului de pensii private, o pondere de 5,1 puncte procentuale din contributiile de asigurari sociale ale fiecarui angajat nu mai ajung la Pilonul I, ci se varsa intr-un cont distinct la un administrator de pensii private obligatorii (Pilonul II). Aceasta situatie a oferit celor care sunt impotriva sistemului de pensii private ocazia sa afirme, pe buna dreptate ca, economisirea nationala ramane propriu-zis nemodificata, mai ales ca cea mai mare a portofoliilor de investitii detinute de administratori de pensii private se concentreaza pe titluri de stat.


Pe de alta parte, sistemul de pensii private facultative (PIlonul III) este construit pe contributii voluntare si, ca urmare, sustine economisirea nationala. Pentru angajatori, pensia privata facultativa poate reprezenta si un instrument de retentie a salariatilor, dar si o solutie avantajoasa din punct de vedere fiscal.


Poti alege singur cu ce suma vrei sa contribui la un fond de pensii private facultative, cu conditia ca suma la care te-ai gandit sa nu depaseasca 15% din venitul tau lunar brut impozabil. Suma minima a contributiei trebuie sa fie de cateva zeci de lei / luna, in functie de fondul ales.


Sursa foto: maxsattana / Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri