In fruntea departamentului de analiza, dupa un an de la angajare

In fruntea departamentului de analiza, dupa un an de la angajare“Domeniul bursier mi s-a parut interesant inca din ultimul an de facultate, pe cand studiam un curs despre pietele de capital. Atunci am inceput sa ma documentez singura si, pe masura ce invatam, a ajuns sa imi placa. Initial m-am angajat ca broker la Intercapital, insa m-am orientat catre analiza si am incercat sa ma dezvolt in aceasta directie”, spune analista de la Intercapital.

Curiozitatea a dominat inceputurile Andreei Ciobanu la Intercapital, considerand acest domeniu o provocare, in timp ce majoritatea colegilor de scoala se orientau spre banci. Ascensiunea a fost rapida pentru tanara studenta, promovand la finele lui 2005 in fruntea departamentului de analiza de la Intercapital.

“Acum sunt responsabilul departamentului de analiza de la Intercapital. Imi place mult ceea ce fac in acest moment si nu ma vad activand intr-un domeniu diferit de cel al cercetarii. Cred ca mai am multe de invatat in aceasta pozitie si intotdeauna gasesc noi lucruri interesante de facut, asa ca nu as putea sa ma plictisesc. In plus, domeniul in care lucrez ofera foarte multe posibilitati de dezvoltare si este unul foarte complex. Trebuie sa fiu in permanenta la curent cu ce se intampla in intreaga lume pentru a dezvolta analogii si comparatii corecte”, spune Andreea Ciobanu.

Dupa absolvirea Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori din cadrul ASE-ului, Andreea Ciobanu si-a continuat studiile in domeniul bursier. Dupa cursuri de specializare pentru agenti de investitii financiare si cursuri de consultanta de plasament, Ciobanu a promovat primul nivel 1 al Chartered Financial Analyst (CFA), iar acum candideaza pentru al doilea nivel.

Job description analist piete de capital

Meseria de analist este dinamica, dar, pe cat de frumoasa, pe atat de solicitanta, in opinia Andreei Ciobanu, care crede reteta succesului este simpla si poate fi generalizata: aptitudinele unei persoane, capacitatea de adaptare, sustinute de un inceput bun, dar si faptul ca a fost la locul si momentul potrivit au ajutat-o in ascensiunea din cariera.

“Este o meserie solicitanta, imi ocupa mult timp, insa depinde foarte mult si la ce proiect lucrez. Cred ca reteta succesului unei persoane pe plan profesional tine de mai multi factori, si anume, atat de aptitudinele persoanei respective si de vointa acesteia de a se adapta si dezvolta in mod continuu, dar cred ca foarte mult conteaza si un bun start in cariera si norocul de a fi in momentul potrivit la locul potrivit. Cred ca aceasta a fost si reteta succesului pentru mine”, ne-a spus Andreea Ciobanu.

Tanara analist nu are modele, in schimb exista oameni pe care ii admira si de la care a avut de invatat. La intrebarea aceasta, Razvan Pasol, seful Intercapital, este prima persoana amintita de Ciobanu. ”Am avut foarte multe de invatat de la Razvan Pasol. Desigur, sunt oameni in acest domeniu pe care ii admir mult, cum ar fi Warren Buffet”, enunta analista.

Cum investeste tanara analist

Cum investeste tanara analistNatura meseriei si interconexiunile cu domeniul pietei de capital au facut-o pe Andreea sa isi deschida un cont de tranzactionare, mai ales ca debutul si l-a facut ca broker.

Analiza fundamentala este cea mai importanta, in specialistului Intercapital, desi nu trebuie neglijata nici analiza tehnica, in anumite momente. De asemenea, contextul intern si international este foarte important intr-o decizie investitionala.

“Am deschis un cont de tranzactionare si ma bazez pe propriile analize. Din analiza tehnica ma folosesc mai mult de graficele simple, insa nu o folosesc in toata profunzimea ei. In schimb, analiza fundamentala este foarte importanta pentru mine, fiind practic baza de pornire. Analizez o companie din punct de vedere fundamental si o aleg daca are indicatori buni si perspective de crestere pe termen lung. De asemenea, trebuie sa se tina cont si de contextul intern si de cel international si de performantele macroeconomice, mai ales avand in vedere corelarea dintre burse in ultima perioada”, a mai explicat Andreea Ciobanu.

Evolutia pietelor externe este esentiala

Evolutia pietelor externe este esentialaCa responsabil al departamentului de analiza a firmei Intercapital Invest, punctele ei forte sunt reprezentate de analiza investitiilor, a evolutiei bursei si a contextului international. Din acest moment, discutia intra pe teritoriul Andreei, presarat de clacule, comparatii si estimari.

“As analiza o investitie la bursa pornind de la context si aici ma refer atat la pietele externe, implicatiile volatilitatilor si crizei de pe pietele financiare la Bucuresti, cat si la performantele de la nivel macroeconomic. Am avut scaderi severe la bursa, iar contextul intern s-a nimerit a fi unul nefavorabil intr-o perioada de criza internationala. Am facut un calcul si de la finalul lunii august indicele BET a pierdut aproximativ 28%, iar indicele BET-FI 33%”, explica Andreea Ciobanu.

Aceasta ne-a mai spus ca in aceste momente este foarte important contextul extern, spre deosebire de anii trecuti cand analizam o investitie la bursa pornind doar de la contextul intern. Analista este de parere ca marile economii ale lumii se confrunta in prezent cu anumite probleme economice si acest lucru poate genera efecte nefavorabile pe pietele de capital, si implicit si pe pe pietele emergente, care s-au corelat ca tendinta cu pietele mature de capital. Dupa calculele ei, exista de exemplu o corelare destul de buna intre BET si Dow Jones, si anume de 0,62 in anul 2007

“In prezent, sunt foarte multe lucruri de care consider ca depinde o evolutie viitoare a bursei de la Bucuresti si sunt cativa factori de care cred ca ar trebui sa se tina cont, o decizie de investitii la bursa fiind acum mai complexa comparativ cu una facuta in anii 2004-2006, cand analizam mai mult contextul intern. Pietele de capital au traversat o perioada destul de dificila in ultima perioada, si cred ca in continuare trebuie sa fim atenti mai ales la stirile legate de pietele externe”, crede seful departamentului de analiza de la Intercapital.

O doza de optimism: Anul 2008 nu ar trebui sa fie atat de sumbru pe cat pare acum

O doza de optimism: Anul 2008 nu ar trebui sa fie atat de sumbru pe cat pare acumDesi in prezent sunt multe dezechilibre, Andreea Ciobanu crede ca, pana la finalul anului, vom vedea si scenarii optimiste pentru Bursa de la Bucuresti. Conditiile ar fi sa asistam la o stabilizare a pietelor internationale.

“Exista intr-adevar dezechilibre insa nu cred ca lucrurile pot genera intr-un an rosu pentru bursa de la Bucuresti si sunt posibile si scenarii oprimiste pana la finalul anului. Anul 2008 nu ar trebui sa fie atat de sumbru pe cat pare in prezent si nu cred ca dinamica inregistrata la BVB in anii trecuti se va opri acum. Ramane de vazut insa cand vom asista la o stabilizare a pietelor”, a spus aceasta.

De asemenea, nu trebuie uitat segmentul macroeconomic romanesc, care are nevoie de o gestionare buna a fenomenelor din partea BNR sau a guvernului. “In Romania, scenarii optimiste ar trebui sa existe si in zona macroeconomica insa asta depinde si de o gestionare buna a fenomenelor din partea Bancii Nationale si a autoritatilor guvernamentale. Pana acum BNR a facut pasi buni in aceasta directie prin cresterea dobanzii de politica monetara. Cresterea dobanzilor de referinta poate contracara fenomentul inflationist generat de deprecierea cursului de schimb, si asta prin incetinirea ritmului de consum si cresterea atractivitatii leului. Cresterea economica este cat se poate de reala, chiar daca dinamica este una mai lenta”, enunta Andreea Ciobanu.

In final, analistul spune ca prudenta este cel mai bun sfat pe care il poate da unui investitor. Scaderile din ultima perioada au dus cotatiile actiunilor listate la valori atractive, insa orice decizie de investitii ar trebui tratata cu multa grija. ”O calmare a pietelor financiare ar trebui sa duca la reveniri bune pe indicii bursei romanesti, chiar daca pana la acel moment va mai dura o luna sau mai multe luni. Acum, nu cred ca se mai poate vorbi de panica, pentru ca volumele sunt mici si ne aflam intr-o zona de oversold. Investitorii manifesta neincredere, piata asteptand semnale clare de revenire. Pana atunci prudenta este cel mai bun sfat pentru un investitor. Preturile sunt bune, dar nu recomand nimanui acum sa intre la cumparare cu toti banii”, a incheiat Andreea Ciobanu.