Segmentul financiar In topul recomandarilor

“Companiile listate la BVB au inregistrat scaderi ample si multe dintre acestea ar putea fi interesante. Segmentul financiar ramane in continuare o oportunitate de luat in seama. Ma refer aici mai mult la Societatile de Investitii Financiare, pentru ca ele au acoperire in banci si au si multe pachete de actiuni interesante”, a declarat, pentru Wall-Street, brokerul Adrian Caramiha.

“Companiile care merita o atentie mai ridicata din partea investitorilor sunt cele din domeniul financiar – bancar, care au o lichiditate buna si au consemnat in ultimile 6-9 luni corectii severe”, spune Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest. Potrivit unui studiu realizat de Prognosis.ro la inceputul lunii mai, la care au participat aproape 100 de brokeri de la 26 de SSIF-uri, 40,5 de procente din cei intervievati considera segmentul financiar drept cel mai performant in urmatoarele 6 luni.

Avand in vedere riscurile actuale implicate de investitia in piata de capital, Andreea Ciobanu, seful departamentului de analiza de la Intercapital Invest, recomanda sectorul bancar, reprezentat la BVB de Banca Transilvania si BRD. “Recomandarea are la baza atat performanta buna a sectorului si valoarea intrinseca a acestor actiuni, cat si riscuri mai scazute de piata legate de transparenta si lichiditate. Totusi, si in acest caz as recomanda prudenta si propunerea unui orizont investitional pe termen lung”, a explicat analista.

In primul trimestru al acestui an, atat BRD cat si Banca Transilvania au raportat profituri in crestere.

BRD a castigat 70 milioane de euro, in trimestrul I, cu peste 37% mai mult decat profitul net inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

Profitul brut al Bancii Transilvania a crescut in primele trei luni ale anului cu 65% fata de perioda similara a lui 2007, pana la 16,9 milioane euro, pe fondul obtinerii unor venituri mai mari cu 33%.

Constructiile raman oportunitati interesante la bursa

Constructiile raman oportunitati interesante la bursaCompaniile din domeniul constructiilor raman atractive si cu potential, dar pentru selectia emitentilor valorosi, conteaza foarte mult si lichiditatea acestora.

“Pot fi luate in considerare si societatile din sfera constructiilor prin prisma dinamicii bune a acestui sector de activitate in ultimii ani”, a explicat Gabriel Aldea.

Si Caramiha vede acest segment interesant, ca si emitentii producatori sau distribuitori de farmaceutice, dar este important si aspectul fundamental al companiei, “reflectarea rezultatelor economice in pret”.

Sectorul constructiilor si al materialelor de constructii nu este foarte bine reprezentat la BVB, cel mai cunoscut emitent fiind Impact, restul aflandu-se pe segmentul Rasdaq. Anul acesta, din aceasta arie s-au listat doua companii, Teraplast si Pomponio, desi interesul investitorilor a fost vizibil mic, cu precadere la cea din urma.

Impact Bucuresti a obtinut in primul trimestru din acest an un profit net de 1,4 mil. euro de peste doua ori mai ridicat decat in primele trei luni ale anului trecut. Afacerile au stagnat la nivelul de 4,8 mil. euro, insa veniturile totale au crescut cu 60%, la 13,6 mil. euro.

Producatorul de betoane si prefabricate din beton Pomponio Alba-Iulia, recent listat la BVB, a obtinut anul trecut un profit net de 4,6 milioane de euro, de 4,5 ori mai mare decat in 2006. Cifra de afaceri a crescut anul trecut cu 95%, 27,7 milioane de euro.

La anuntarea rezultatelor, reprezentantii companiei au precizat ca primul trimestru din acest an nu este relevant pentru activitatea companiei datorita activitatii sezoniere din constructii. In schimb, Teraplast Bistrita, companie cu activitati in sectorul materialelor de constructii dar si prelucrarii maselor plastice, a realizat un profit net in scadere cu 38%, de 0,66 mil. euro. Afacerile companiei au evoluat in concordanta cu asteptarile companiei, acestea majorandu-se in primul trimestru al acestui an cu 13,5%, pana la 11,4 mil. euro.

Estimarile privind agricultura in 2008 aduc profituri emitentilor din domeniu

Estimarile privind agricultura in 2008 aduc profituri emitentilor din domeniuUn alt domeniu care este in atentia investitorilor in ultima perioada este cel al companiilor cu activitate in agricultura si domenii adiacente.

“Observam cresterile la aceste societati si faptul ca se preconizeaza o agricultura buna pentru acest an, deci acesti emitenti ar avea de castigat”, a declarat Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction. Desi Alumil si Azomures au fost vedetele ultimelor saptamanii la BVB, cresterile substantiale au fost determinate in mare parte de miscarile speculative, spun specialistii. Adrian Caramiha recomanda o prudenta sporita in acest caz si luarea deciziilor in special pe baza argumentelor fundamentale.

“Trebuie sa vedem ca acesti emitenti au crescut foarte mult, mai ales pe fondul dublarii pretului international al ureei(unul din produsele finite al producatoarelor de ingrasaminte). Dar pe piata marfurilor este inca o volatilitate foarte mare si sunt posibile oricand corectii. Trebuie sa privim si fundamental aceste companii”, spune acesta. In plus, trebuie luat in calcul si un alt factor de risc specific acestui domeniu. Desi estimarile specialistilor vizeaza un an agricol bun pentru tara noastra, capriciile vremii sunt imprevizibile si o seceta sau alte calamitati pot strica planurile.

Cresterile spectaculoase ale acestor doi emitenti au avut la baza rezultatele financiare foarte bune pe care le-au anunat pentru primul trimestru al acestui an. Azomures a anuntat in T1 un profit net de aproximativ 15 milioane de lei, aproximativ egal cu profitul aferent intreg anului 2007.

Producatorul de ingrasaminte Amonil Slobozia a obtinut in primul trimestru din 2008 un profit net de 4,85 milioane euro, fata de pierderile inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul cresterii de peste 17 ori a cifrei de afaceri.

Utilitatile mai putin expuse volatilitatii

Un alt sector recomandat de specialisti pentru investitii cu un orizont investitional mai lung este cel al utilitatilor, reprezentat in piata de capital romaneasca de Transelectrica si Transgaz. “Cred ca acestea ar fi mai putin expuse unor volatilitati mai ridicate in piata”, a mai explicat Andreea Ciobanu. Companiile de stat de la BVB au reprezentat intotdeauna o optiune sigura de investire si au prezentat interes pentru investitori, lucrur vizibil si in gradul de subscriere al ofertelor publice de listare.

Compania de transport a energiei electrice Transelectrica a raportat un profit net pe primele trei luni ale anului 2008 de 22,2 milioane euro, in crestere cu 93,6% comparativ cu primul trimestru al anului trecut si cu 8% mai mult fata de nivelul castigului net prognozat pentru intreg anul. Anuntarea acestor rezultate spectaculoase a readus compania in atentia multor investitori, desi bursa era caracterizata de o stare de apatie.

In schimb, Transgaz Medias nu a anuntat rezultate la fel de spectaculoase, profitul din primul trimestru stagnand fata de aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile au sporit in T1 cu circa 15%, la 87,82 milioane euro dar cheltuielile companiei au avansat in primul trimestru intr-un ritm mai accelerat, 25 de procente, la 58,3 milioane euro.

Analiza si prudenta

Analiza si prudentaTurbulentele din ultimele luni ale pietelor financiare a adus schimbari in strategiile si portofoliile multor investitori. Dupa ce cotatiile au scazut considerabil multe luni la rand, revenirile pot pune multe senmne de intrebare. Aplicarea unei strategii solide si adecvate depinde foarte mult de tipul de portofoliu si de politica investitionala a fiecaruia.

Gabriel Aldea a afirmat ca in cazul in care un investitor are o ponedere ridicata in actiuni, strategia cea mai potrivita ar fi de asteptare pe termen scurt. In schimb, “daca investitorul are ponderi ridicate de sume cash, momentul actual poate fi folosit pentru construirea treptata a unui portofoliu constituit in special din actiuni lichide”, a conchis acesta.

Chiar daca multe din companiile listate la BVB prezinta in acest moment indicatori de evaluare buni si au o situatie financiara foarte buna, intervin si riscuri.”Multe din acestea prezinta riscuri mai mari legate de expunere valutara, grad de indatorare, expunere mai ridicata la volatilitati sau risc de piata legat de lichiditatea mai mica. Toate aceste riscuri ar trebui analizate dupa caz inainte de orice investitie”, a incheiat analista de la Intercapital Invest.