Ce sunt fondurile de obligatiuni?

Ce sunt fondurile de obligatiuni?Fondurile de obligatiuni sunt fonduri de investitii care se axeaza in special pe intrumentele cu venit fix, precum obligatiunile. Spre deosebire de unitatile emise de fondurile de actiuni, cele emise de fondurile de obligatiuni au o valoare mult mai stabila de la o zi la alta si ofera investitorilor castiguri regulate.

Fondurile de obligatiuni nu sunt insa lipsite de riscuri. Unul dintre ele este riscul de dobanda. Daca obligatiunea este emisa in conditiile unei dobanzi fixe (asa cum se intampla de cele mai multe ori), atunci valoarea sa va scadea cand ratele dobanzilor pe piata monetara cresc.

Invers, cand dobanzile pietei scad, aceste obligatiuni isi majoreaza valoarea. In schimb, daca obligatiunea plateste o dobanda variabila, atunci valoarea sa va evolua in acelasi sens cu dobanzile pietei.

Un alt risc aferent obligatiunilor este cel de credit. Acesta reflecta posibilitatea ca la scadenta, emitentul sa se afle in incapacitate de plata si sa nu poate rascumpara obligatiunea sau sa nu platesca dobanda datorata. In aceste conditii, valoarea de piata a unitatii de fond scade, iar investitorii pierd bani.

BCR Obligatiuni

BCR ObligatiuniBCR Obligatiuni, cu un randament de 6,20% de la lansarea din octombrie 2007 si are active nete de 48,7 milioane de lei. Astfel, daca ati fi investit 10 000 de lei in acest fond, in luna octombrie, acum ati avea un castig de 620 de lei.

Este un fond deschis de investitii de obligatiuni si instrumente cu venit fix. Politica de investitii a acestui fond extinde conceptul de fond monetar si include si obligatiuni (municipale si corporative) in active. Asadar, peste 90% din active se investesc in instrumente ale pietei monetare si obligatiuni.

Fondul detine pe principiul dispersiei riscului pana la 100% din activele sale in valori mobiliare si instrumente ale pietei monetare emise sau garantate de un stat membru UE, de autoritatile publice locale ale acestuia, de un stat nemembru sau de un organism public international din care fac parte unul sau mai multe state membre.

Oferind posibilitatea unei investitii indirecte in obligatiuni, aceste fonduri se adreseaza investitorilor cu toleranta redusa la risc (in general investitori incepatori pe piata de capital, obisnuiti cu plasamentele bancare si monetare), dar si investitorilor in actiuni care vizeaza o echilibrare a portofoliului de actiuni si de reducere a riscurilor acestuia.

Pioneer Asset Management Europa Obligatiuni si Stabilo

Fondul Europa Obligatiuni, lansat de Pioneer Asset Management, are ca principal obiectiv conservarea capitalului investit si realizarea unei cresteri moderate, in conditii de lichiditate sporita. Fondul se adreseaza tuturor tipurilor de investitori si in special investitorilor cu un profil conservator, ce urmaresc conservarea capitalului investit in conditiile unei volatilitati reduse a valorii unitatii de fond. Banca depozitar este Unicredit Tiriac Bank.

In vederea atingerii obiectivului propus, administratorul practica o politica de investitii orientata catre obligatiuni emise sau garantate de statul roman sau de state membre ale Uniunii Europene. Prin orientarea catre instrumente financiare din zona Euro, fondul se adreseaza investitorilor ce urmaresc cu precadere o expunere fata de moneda unica europeana. De la inceputul anului, fondul a avut un randament de -1,5% in ultimele 12 luni si are active nete de 3,9 milioane euro.

Fondul Stabilo se adreseaza cu precadere investitorilor cu un profil conservator, ce urmaresc conservarea capitalului investit in conditiile unei volatilitati reduse a valorii unitatii de fond. Printre potentialii investitori se numara societatile comerciale ce urmaresc plasamente ale lichiditatilor pe termen scurt si mediu, persoanele fizice cu un apetit redus pentru risc, dar si investitorii ce doresc diversificarea investitiilor lor din punct de vedere al riscului.

Politica de investitii urmareste structurarea plasamentelor cu preponderenta pe piata titlurilor de credit. Intr-o proportie de regula mai mica fondul poate investi si in alte tipuri de instrumente investitionale, in special atunci cand evolutia estimata a respectivelor plasamente nu contravine in mod decisiv conceptului de stabilitate. Fondul are un randament de 11,6% in ultimul an si active nete de 10,7 milioane lei.

Vanguard Protector

Vanguard ProtectorFondul Vanguard Protector este un fond cu grad mic de risc, conform reglementarilor CNVM. Fondul investeste in titluri de stat sau echivalente ale acestora (contracte REPO pe titluri de stat), marea majoritate a investitiilor fiind in instrumente legate de titluri de stat si mai putin in depozite bancare. Practic 100% din investitii sunt transformabile in lichiditati in cateva zile, fara a afecta serios valoarea titlului de fond.

Persoanele fizice rezidente platesc la rascumparare 1% din profitul realizat, calculat prin scaderea pretului de cumparare din pretul de rascumparare al titlului. Aceasta suma se retine de catre societatea de administrare si este virata la bugetul statului ca impozit final, investitorul nemaiavand alta obligatie fata de stat.

Persoanele juridice rezidente platesc impozit pentru profitul financiar obtinut. Acest impozit se calculeaza doar dupa rascumpararea titlurilor, pe toata perioada intre cumparare si rascumparare titlurile fondului Vanguard Protector fiind inregistrate in contabilitate la cost, ca titluri de plasament. Fondul are active de 3,1 milioane de lei si un randament de 5,9% in ultimele 12 luni, conform datelor publicate de Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania.

Orizont Certinvest, Tezaur si Fortuna Gold

Orizont Certinvest, Tezaur si Fortuna GoldOrizont Certinvest este un fond de obligatiuni, comparabil cu depozitele bancare dar cu randamente superioare acestora. Comisionul de cumparare este zero iar cel de rascumparare intre 0% si 3%.

Fondul are 382 de investitori, 320 000 de titluri in circulatie si active de 5,4 milioane de lei si un randament in ultimul an de 8,6 procente.

Tezaur este un fond monetar, administrat tot de Certinvest, cu caracteristici similare contului current bancar, dar cu randamente similare depozitelor bancare. Fondul are 600 de investitori, 58 de mii de titluri in circulatie si active de 2,6 milioane de lei. Randamentul pe ultimele 12 luni este de 5,7%.

Fonduri mixte, bazate tot pe investitii cu risc scazut

Fonduri mixte, bazate tot pe investitii cu risc scazutConform datelor publicate de Asociatia Administratorilor de fonduri, in present, pe piata din Romania activeaza 9 fonduri cu investitii in obligatiuni, cu un active net total de 122 milioane de lei si un numar total de investitori de 11 397. Doua dintre acestea, BCR Clasic si Zepter Obligatiuni, sunt mai mult fonduri diversidicate, avan plasamente si in depozite bancare, actiuni, certificate de trezorerie si obligatiuni.

BCR Clasic efectueaza plasamente diversificate in instrumente cu risc scazut (la zi, structura de portofoliu cuprinde 34% certificate de trezorerie, 39% obligatiuni municipale si corporative, 20% depozite si certificate de depozit).
Zepter Obligatiuni are investitii in actiuni cu aproximativ 50% procente din porttofoliu, restul fiind impartit intre depozite bancare(2%), obligatiuni(40%) si titluri de stat(8%), conform datelor publicate de pagina de internet a fondului.

Fortuna Gold este un alt fond de acest gen, lansat acum 8 ani de Target Asset Management, care investeste peste 56% din active in depozite bancare si in jur de 30 de procente in obligatiuni.