5 / 6

Scurt istoric al SIF-urilor

Cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) sunt organisme de plasament colectiv, organizate in urma Programului de Privatizare in Masa si listate la Bursa de Valori Bucuresti.

Pe langa randamente spectaculoase inca de la listare, SIF-urile ofera investitorilor si alte elemente foarte importante: o lichiditate foarte buna ce permite intrari si iesiri rapide si chiar speculatii, un randament din dividende peste media actiunilor listate la bursa si o volatilitate rezonabila.

Acestea sunt organizate pe zonele istorice ale tarii: SIF1 – Banat-Crisana, SIF2 – Moldova, SIF3 – Transilvania, SIF4 – Muntenia, SIF5 – Oltenia.

Activitatea acestora, de investitori financiari care administreaza un portofoliu de valori mobiliare si active financiare, este, ca si principiu, relativ simpla si usor de inteles. Dar ca si mod de implementare aceasta activitate devine complexa, priceperea managementului fiecarui SIF fiind esentiala.

Evolutia la BVB a celor cinci SIF-uri este reflectat de indicele BET-FI, lansat pe 31 octombrie 2000, cu o valoare de start de 1.000 de puncte. In ciuda scaderilor de peste 50 de procente de la maximele istorice de anul trecut, comparativ cu valoarea de lansare, indicele se afla acum la 35.938 de puncte.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri