2 / 7

Sectorul bancar cea mai importanta componenta a sistemului financiar romanesc

Dezvoltarea sectorului bancar a avut la baza cresterea creditului neguvernamental, dar si anticipatiile bune ale populatiei privind dezvoltarea afacerilor si cresterea profitabilitatii.

Un alt element care a stat la baza expansiunii sectorului bancar in tara noastra a fost si gradul de dezvoltare mai redus al pietei de capital autohtone si rolului mai scazut al acesteia de finantare a economiei reale.

„Cresterea puternica a sistemului bancar romanesc se poate observa cel mai bine in evolutia ponderii activelor bancare totale in PIB, ce a ajuns la 61,97% in anul 2007, comparativ cu 50,32% in anul 2006 si 44,47% in anul 2004. Creditele acordate de institutiile de credit din Romania au fost indreptate catre piata interna, activele interne bancare avand o pondere de 98,3% in totalul activelor agregate la nivelul sectorului. Cresterea creditului neguvernamental a fost sustinuta mai ales de expansiunea creditului acordat populatiei".

Sistemul bancar romanesc nu a fost afectat in mod direct de criza pietei ipotecare subprime, bancile romanesti neavand plasamente in astfel de instrumente financiare.

„Efectele sunt mai mult indirecte, prin scaderea lichiditatii bancare in ceea ce priveste finantarea bancara externa si prin cresterea costului finantarii. In conditiile in care sistemul bancar romanesc va ramane neafectat de diminuarea lichiditatii externe, este de asteptat ca activitatea bancara din Romania sa inregistreze in continuare un ritm de crestere mai lent comparativ cu anii anteriori”, explica Andreea Ciobanu in raport.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri