Pe termen lung, perspectivele sunt bune si depind de listarea societatilor din portofoliu

Pe termen lung, perspectivele sunt bune si depind de listarea societatilor din portofoliuSIF-urile au pierdut in ultimele 2 luni peste 31%, de doua ori mai mult decat indicele compozit al pietei reglementate de la Bucuresti, in timp ce activele detinute s-au depreciat cu doar 13%. Scaderile inregistrate de cele cinci societati de investitii financiare au ajuns la cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani, de 61% a valorii nete ajustate a activelor.

Pe termen lung, aceste actiuni au perspective bune de cresteri in contextul listarii Banci Comerciale Romane (BCR) si a altor societati din portofoliu, a investitiilor imobiliare, accelerarea ritmului de rearanjare a activelor si a cresterii ratei dobanzii de referinta.

“In urma recentelor deprecieri de preturi si a amanarilor listarii societatilor din portofoliu reducem preturile-tinta cu 40%, dar mentinem o crestere de circa 20% fata de media lunii”, se arata in raportul Wood&Company.

Pretul-tinta pentru SIF1 - Banat Oltenia este de 1,8 lei, in crestere cu 16% fata de cotatia de ieri, in timp ce pentru SIF2 – Moldova tinta este de 2,08 lei, cu peste 26%.

Pentru SIF3 – Transilvania si SIF4 – Muntenia, pretul optim este de 1,19 lei/actiune, respectiv 1,3 lei/unitate. 2,22 lei este pretul pe care analistul Ovidiu Fer il considera corect pentru SIF5 – Oltenia, in crestere cu 30,5% fata de cotatia de ieri.

Corectia suferita de SIF-uri este tehnica si cauzata de investitorii de retail

Corectia suferita de SIF-uri este tehnica si cauzata de investitorii de retailAnalistul Wood&Company considera ca scaderile masive ale SIF-urilor din ultimele doua luni – 31% fata de deprecierea cu 14% a pietei per ansamblu – au fost conduse de vanzarile investitorilor de retail (persoane fizice), iar corectia este tehnica si nu este fundamentata.

Datele de la inceputul anului compilate de Bursa de la Bucuresti arata ca investitorii individuali au realizat vanzari agresive in ultimele trei luni pe o piata cu o lichiditate in scadere: in luna mai, romanii au fost vanzatorii neti, soldul fiind de -92,31 milioane de lei (25,2 milioane euro), in iunie de -1,03 milioane lei, in timp ce in luna iulie rezidentii au facut vanzari nete de 29 milioane lei (8,1 milioane euro).

Corectia tehnica a avut loc din cauza principalelor active ale societatilor de investitii financiare, Erste Bank (EBS) si BRD, care reprezinta 50%, respectiv 26% din valoarea neta adjustata a activelor celor cinci SIF-uri. Totusi, pretul celor doua actiuni s-a redus cu doar 10,8%, respectiv 12,3%.

“Per ansamblul, in contextul in care riscul investitional in Romania nu s-a schimbat, consideram ca o corectie de 23% al pretului actiunilor SIF-urilor ar fi fost corecta”, afirma Ovidiu Fer.

SIF3 are cea mai activa strategie de portofoliu

SIF3 are cea mai activa strategie de portofoliuDeclansatorul declinului tehnic a fost lansarea la tranzactionare a dividendelor SIF3 distribuite anul trecut. Iesirea masiva a investitorilor cu actiuni blocate pentru aproape un an a impins pretul actiunilor cu peste 15% mai jos in doar cinci zile, restul SIF-urilor urmand tendintei.

“Credem ca scaderile curente sunt un rezultat al unei corectii tehnice cauzate de un exit masiv al investitorilor din acest sector”, se scrie in raportul Wood & Company.

Pentru Wood&Company, dintre societatile de investitii financiare, SIF2 si SIF5 nu mai sunt printre preferate din cauza stirilor recente legate de managementul acestora.

“Presedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, este acuzat din nou de coruptie, iar in 21 iulie in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor s-a pus in discutie mentinerea in functie a acestuia, in timp ce SIF Moldova a numit pe neasteptate presedinte pe Catalin Chelu, investitor controversat“, se mai arata in raport.

SIF3 – Transilvania este preferat dintre SIF-uri de catre reprezentantul bancii de investitii cehe deoarece are o strategie de portofoliu activa si a suferit cea mai mare scadere, pretul actiunilor a pierdut 10,7% de la intrarea la tranzactionare a titlurilor gratuite pe 8 iulie.

Societatile de Investitii Financiare Analiza fundamentala

Pentru a dovedi ca fundamentele celor cinci societati de investiti financiare sunt sanatoase, Wall Street a realizat o analiza fundamentala a acestor actiuni.

Cel mai scazut indicator PER, pe ultimele patru trimestre, il detine SIF Banat-Crisana cu o valoare de 7,3, fiind urmata de SIF4 cu 7,76. In schimb, cel mai mare Price per Earnings Ratio il au SIF3, cu 10,13, si SIF Oltenia, cu 12,14. SIF2 – Moldova are o valoare P/E de 9,05, calcul realizat la cotatia actiunilor de la finalul sedintei de ieri.

Din punctul de vedere al indicatorului P/BV, patru SIF-uri au valorii de sub 2, ceea ce indica o valoare a actiunilor corect evaluata, insa titlurile SIF4 au un pret subevaluat pe valoarea contabila pe actiune de 0,44.

In privinta rentabilitatii veniturilor, cele cinci societati de investitii financiare detin cote de crestere puternice: SIF1 – 74%, SIF Moldova – 70,7%, SIF3 – 74,5%, SIF Muntenia – 62,4%, iar SIF5 – 79%.

In functie de rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE), SIF Moldova si SIF Transilvania au cele mai mari rate de cresteri - de 16,14%, respectiv 11,25%. Cea mai mica rata de crestere a capitalurilor proprii o are SIF4 – Muntenia, cu 3,44%.

O rata ridicata de profitabilitate a activelor o au SIF2, cu 13,7%, si SIF Transilvania, cu 9,26%, in timp ce SIF4 are crestere de doar 3,02%.