1 / 6

Fonduri deschise versus fonduri inchise

In Romania exista doua categorii mari de fonduri de investitii, deschise si inchise. Principala diferenta intre cele doua o confera modul in care este organizata emisiunea unitatilor de fond, astfel ca fondurile deschise au o emisiune permanenta de unitati de fond, spre deosebire de cele inchise, care nu au o emisiune continua si se adreseaza unui numar limitat de investitori.

In cadrul fondurilor deschise pot adera permanent investitorii, atat cei noi, cat si cei cu vechime, concomitent cu faptul ca unii investitori se retrag complet sau isi rascumpara o parte din numarul de unitati de fond detinute. Din categoria fondurilor deschise, denumite si mutuale, fac parte fondurile monetare, de obligatiuni, diversificate si cu investitii in actiuni.

Fondurile inchise de investitii se adreseaza unui numar retrans de investitori considerati eligibili, si accesul general la acest tip de fonduri este restrictionat.

Conform datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF), la finalul lunii iulie pe piata de profil erau inregistrate patru fonduri monetare, 10 de obligatiuni, 18 diversificate, 16 care investesc in actiuni si opt fonduri inchise.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri