Azomures profit dupa doi ani de pierderi

Combinatul chimic Azomures a profitat din plin de cresterea preturilor marfurilor pe plan international, marcand o crestere considerabila a cifrei de afaceri si un profit record dupa aproximativ doi ani de pierderi.

De la o pierdere de 6,13 milioane de lei (1,65 mil. euro) in primul semestrul din 2007, compania a obtinut un profit de 132,23 milioane de lei (35,7 mil. euro) in prima jumatate a anului curent, in conditiile in care, in aceeasi perioada, veniturile totale au crescut cu peste 73%, se arata in raportul saptamanal al Intercapital, Puls Capital.

Compania este in prezent una dintre cele mai profitabile de la bursa, rata de profitabilitate, luand in calcul rezultatele financiare din S1 2008, fiind de 16,10%, iar rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) de 41,02%.

Evolutia de la nivel fundamental a Azomures a constituit o supriza, considera specialistii Intercapital, de la o companie neprofitabila si cu probleme, emitentul a intrat brusc in topul celor mai profitabile companii de la BVB.

Piata a reactionat pe masura la aceste informatii, iar actiunile s-au apreciat pe bursa in 2008 cu aproximativ 145%. Randamentul maxim (la inceputul lunii august s-au inregistrat maxime pe aceste actiuni) care a putut fi obtinut in anul curent a fost de pana la 345%.

In prezent, actiunile AZO sunt tranzactionate la multiplii de 1,16 P/E, de 0,2 P/S si de 0,66 P/B. Valorile foarte mici ale indicatorilor de evaluare pot arata si un grad ridicat de subevaluare al companiei la bursa, dar si o penalizare a investitorilor pentru inconstanta in raportarile de profit net si pentru situatia actuala din piata.

La SOCP, schimbarea actionariatului a ridicat rata de crestere a profitului

La SOCP, schimbarea actionariatului a ridicat rata de crestere a profituluiCompania portuara din Constanta, Socep a inregistrat in prima jumatate a anului un profit de 5,44 milioane de lei (1,46 mil. euro) o data cu schimbarea actionariatului in 2008, dupa ce in S1 2007 obtinuse un profit de doar 0,16 milioane de lei.

Veniturile totale au fost de 31,55 milioane lei, in crestere cu 64% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Compania este in prezent tranzactionata pe bursa la multipli de evaluare atractivi, valoarea P/E fiind de 14,51. La finalul anului 2006 valoarea P/E era de 43, iar in anul 2007 de 30. De la inceputul anului, actiunile SOCP au crescut cu 36,57%.

Dinamica buna a cifrei de afaceri si a profitului net a fost sustinuta de cresterea traficului portuar si de majorarea volumului de activitate, de actualizarea tarifelor practicate si de aprecierea euro in raport cu leul.

In prezent, Grupul DD Constanta detine 31,31% din actiunile Socep Constanta. Capitalul social al Grupului DD a fost constituit prin divizarea unei parti din patrimoniul companiei Celco. Producatorul de BCA, Celco Constanta, si-a transferat pachetul de 31,32% din actiunile detinute la Socep catre Grupul DD Constanta.

Conform declaratiilor in presa ale presedintelui Celco, investitia in actiunile Socep este considerata una de portofoliu, eventual o propunere de preluare urmand sa fie facuta in functie de evolutia actiunilor companiei, potrivit raportului. Achizitiile realizate de Celco, dar si rezultatele financiare obtinute de companie in ultima perioada au condus la aprecierea titlurilor SOCP la bursa.

Actiunile EBS sunt pe cresteri raportat la moneda nationala

Actiunile EBS sunt pe cresteri raportat la moneda nationalaChiar daca raportat la euro titlurile bancii austriece Erste au inregistrat scaderi, de la inceputul anului in lei acestea au crescut usor cu 0,85%, in principal datorita deprecierii leului in raport cu moneda unica europeana.

Si celelalte companii listate la BVB au obtinut in medie o dinamica a afacerilor buna, insa EBS nu s-a abatut cu mult de la estimarile initiale.
Emitentii listati la categoria I si a II-a la BVB au raportat in S1 un profit net cumulat de 3,47 miliarde lei (0,93 mld. euro) si afaceri totale de 25,38 miliarde lei (6,9 mld. euro), in crestere cu 44,71%, respectiv cu 52,61% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Companii care au raportat rezultate bune, dar asteptate, au rezistat mai bine tendintei descendente a pietei, insa cresterea considerabila a costurilor de productie si cele salariale a redus din perspectivele de majorare a profiturilor si afacerilor anumitor companii listate.

Pana la finalul anului nu exista recomandari pentru investitii bune in actiuni

Pana la finalul anului nu exista recomandari pentru investitii bune in actiuni“Din punct de vedere fundamental sunt companii care arata bine, atat prin prisma indicatorilor de evaluare, cat si in ceea ce priveste perspectivele pentru anii urmatori”, a declarat, pentru Wall Street, Andreea Ciobanu, head of research la Intercapital.

In contextual actual, analista nu crede ca se poate vorbi de recomandari pentru investitii bune in actiuni pana la finalul anului. Actiunile care au reusit sa scape de scaderile create de criza financiara sunt putine si, din pacate, nici structura pe sectoare a emitentilor listati pe piata reglementata nu este un care sa permita actiuni de refugiu pentru situatia actuala.

In cazul in care trendul de crestere se va relua la Bursa de la Bucuresti, cele mai interesante achizitii, in opinia specialistei, vor fi actiunile lichide, care au suferit deprecieri importante, se tranzactioneaza la multipli atractivi si prezinta un risc mai scazut de investitie.

“Dupa o analiza detaliata a riscurilor cred ca multi din cei 67 de emitenti listati pe piata reglementata vor oferi surprize placute din punct de vedere financiar si in anii urmatorii”, scrie Andreea Ciobanu in Puls Capital.

Chiar daca structura emitentilor listati la BVB nu este una foarte reprezentativa, spune aceasta, nu trebuie uitat de gradul de dezvoltare actual din Romania si de faptul ca de la nivelul de acum exista un potential de crestere foarte mare pe anumite sectoare economice.