1 / 4

Derivatele ar putea oferi optiuni de hedging

In momentul lansarii, foarte multi specialisti se asteptau ca aceasta piata sa aiba success, pe motiv ca multi investitori vor prefera sa faca tranzactiile spot si cele derivate pe aceeasi piata.

Totusi, in primele luni aceste intrumente au fost foarte slab tranzactionate. In timp, dupa introducerea altor derivate si reducerea comisioanelor, au inceput sa se mai faca tranzactii, dar valoarea lor nu poate fi comparata cu rulajul Sibex.

Unul dintre cele mai importante avantaje pe care l-ar fi adus dezvoltarea mai rapida a segmentului futures al BVB ar fi fost acela ca oferea optinui de hedging, desi exista si riscuri.

”Piata matura de instrumente derivate ar fi putut oferi optiuni de hedging, de asigurare impotriva unor deprecieri foarte mari, dar ar fi putut si cauza pierderi foarte mari acelor investori care in incercarea de a dobandi un profit ridicat ar fi gresit directia sau amploarea miscarilor in curs”, a declarat, pentru Wall-Street, Silviu Enache, manager la KD Capital Management.

O piata matura de instrumente derivate la BVB ar fi asigurat cu certitudine un element suplimentar de protectie. “Ar fi pastrat investitorii in piata si ar fi permis multiple operatiuni de hedging si arbitraj in masura sa genereze venituri suplimentare pentru SSIF-uri si investitori”, crede Bogdan Mortu, broker la aceeasi firma de brokeraj.

Marcel Marcu, directorul executive al KD Capital Management, crede ca o piata a derivatelor bine folosita “ar fi condus la o mai buna stabilitate a preturilor actiunilor si la o scadere a pierderilor suferite pe portofolii”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri