Ce inseamna sa fii speculator?

Ce inseamna sa fii speculator?Speculatorul este acel investitor care este tot timpul in cautare de randamente mari, mult peste media pietei, fiind constient ca acest fapt impune asumarea unor riscuri mult mai mari. El cauta continuu noi oportunitati, nu are orizonturi de timp foarte mari, este informat si dedica cel mai mult timp investitiilor bursiere.

Speculatia reprezinta practic una din cele patru strategii de investitie posibile pe pietele financiare alaturi de investitiile de portofoliu, arbitraj si hedging, sustine Andreea Gheorghe, director departament analiza Intercapital Invest (foto).

„Un speculator este o persoana care isi asuma riscuri ridicate, peste medie, anticipand in cazul unui instrument financiar o anumita evolutie a cotatiilor. Astfel, speculatia in sine nu este analoaga jocurilor de noroc, persoana implicata intr-o astfel de strategie bazandu-si miscarea pe o analiza prealabila. A specula nu inseamna a investi neaparat pe termen scurt, ci pur si simplu a-ti asuma riscuri ridicate in asteptarea unor randamente pe masura. Cu cat riscul asumat printr-o anumita investitie va fi mai mare, cu atat si randamentele potentiale vor fi mai mari, investitorul fiind compensat pentru riscul aditional asumat”, a explicat aceasta.

„A fi speculator este o stare de spirit, o conectare permanenta in piata si o tranzactionare foarte frecventa. Acestia nu pun mare accent pe trendul pietei si pe crearea unui portofoliu pe termen lung, ei orientandu-se mult pe oportunitati pe termen foarte scurt, expunandu-se unor riscuri suplimentare, dar si castigurile sau pierderile sunt pe masura”, a declarat, pentru Wall-Street, Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

Rares Sofariu, director dezvoltare si cercetare KD Capital Management, crede ca este greu sa definim si sa identificam investitorii speculatori.
„In opinia mea, exista doar investitori, cum nu sunt bine definite termenele de investitie „scurt, mediu, lung”, este greu sa definim si sa identificam investitorii speculatori, doar ca unii investitori sunt mai activi in piata”, considera acesta.

Astfel, Sofariu spune ca exista mai multe strategii pe care un investitor poate sa le foloseasca. „De exemplu, un investitor poate actiona pe anumiti emitenti care prezinta volatilitate mare mai des, vanzand si cumparand, iar pe unii emitenti nu actioneaza des, ci doar acumuleaza pentru dividend etc.; pe acesta nu cred ca l-am putea numi speculator. Dar ca sa conturam o definitie, speculator in piata inseamna sa marchezi oportunitatile zilnice”, a declarat acesta.

Conditii esentiale sa fii un bun speculator disciplina, cunostinte si strategie

Speculatia pe actiuni nu poate fi facuta de orice investitor fara cunostinte temeinice si fara o disciplina serioasa a investitiei. Specialistii au incercat sa contureze un profil al speculatorului de succes, cele mai importante calitati fiind informarea continua, strategia si disciplina.

„Pentru a avea succes ca si speculator iti trebuie foarte multa disciplina.Trebuie sa gasesti acea strategie de tranzactionare care ti se potriveste cel mai bine si sa o aplici indiferent de situatie cu acceptarea unor pierderi cand e cazul si cu incasarea profitului chiar daca mai sunt sperante de crestere.Totul tine de o gandire la rece, dar acest lucru este destul de dificil si deseori chiar si cei mai buni speculatori cad prada emotiilor si sentimentelor”, este de parere Gabriel Necula (foto).

Rares Sofariu a explicat ca pentru a implementa o anumita analiza si piata trebuie sa indeplineasca anumite conditii, cea mai importanta fiind lichiditatea.

„In primul rand fiecare investitor actioneaza dupa anumiti indicatori, cei mai uzuali indicatori pentru a putea specula sunt cei dati de analiza tehnica, dar pentru a putea implementa aceasta analiza, piata pe care actioneaza investitorul trebuie sa indeplineasca anumite caracteristici, iar personal consider ca cea mai importanta caracteristica a pietei respective este lichiditatea”, a explicat acesta.

In opinia sa, o alta conditie importanta o reprezinta o cat mai buna cunoastere a legislatiei, a reglementarilor pietei respective, precum si a procedurilor tehnice de tranzactionare specifice pietei si, nu in ultimul rand, informarea continua.

„O alta conditie necesara pentru a fi un bun speculator consider ca este disciplina in tranzactii, sa urmeze strategia aleasa cu rigurozitate, chiar daca uneori asta inseamna sa marchezi pierderi. Daca se intampla des ca aceste pierderi sa fie marcate consider ca este necesar ca strategia investitionala sa fie schimbata in functie de cerintele pietei din momentele respective”, a mai explicat directorul de cercetare si dezvoltare al KD Capital Management.

„Pentru a intelege mai bine acest fenomen sa luam ca exemplu investitia intr-o actiune a unei companii de capitalizare medie si cu un istoric bun la bursa, pentru care media estimarilor de profit net pentru urmatorii ani este de 20% si o companie de capitalizare mica, noua la bursa, din sectorul IT, producatoare a unor softuri inovatoare al caror succes este inca incert. Investitia in prima categorie de actiune va reprezenta o investitie de portofoliu indiferent de termen, iar in cea de-a doua categorie de actiuni va fi una speculativa, indiferent de termen”, a mai explicat Andreea Gheorghe.

Cum se pot face bani din reboundurile tehnice pe un trend descendent?

Cum se pot face bani din reboundurile tehnice pe un trend descendent?Daca cea mai mare parte a portofoliilor pe termen mediu si lung a scazut pana la valori dramatice, au existat si investitori care au stiut sa anticipeze si sa profite de reboundurile tehnice aparute pe parcursul trendului descendent.

„In mod normal, dupa scaderi accentuate si atingerea anumitor niveluri suport, piata, chiar daca nu are perspective pozitive, are o revenire (rebound tehnic) prin prisma relaxarii vanzatorilor si rarefierii ordinelor mari de vanzare. Astfel, pe volume mai mici putem vedea cresteri, iar speculatorii profita de astfel de momente. Se cumpara la astfel de niveluri suport importante si solide, iar apoi in functie de rezistentele din piata se marcheaza profituri. In cazul in care nu se confirma rebound-ul tehnic de preferat este asumarea imediata a unui stop loss”, a explicat reprezentantul Prime Transaction.

Sofariu considera, insa, ca piata din Romania reactioneaza mult mai mult la stimuli de alta natura.

„Imi este greu sa cred ca functioneaza analiza tehnica la modul general in piata, in mod particular este posibil ca pe anumiti emitenti cu o buna lichiditate sa functioneze analiza tehnica, ex: SIF-uri, SNP etc. Dar si aici, in contextul actual al pietei,cand lichiditatea era foarte mica si valoarea tranzactionata pe un emitent ca un SIF era la nivelul sutelor de mii de euro, nu aveam niciun raspuns de la analiza tehnica”, a explicat acesta.

Ca exemplu s-a vazut foarte mult ca ne coordonam dupa indicii pietelor mature, DOW, NASDAQ, FTSE, DAX.

„Ca si sfat investitional, pe o piata cu un trend descendend, in principal consider ca trebuie analizati fundamental anumiti emitenti care prezinta o lichiditate buna, in acel moment sunt subevaluati si prezinta potential de dezvoltare (in acest caz daca ramanem capitvi pe emitent si nu dorim un exit in pierdere sa ne putem baza pe o evolutie viitoare pozitiva a emitentului cand piata isi va reveni), de asemenea, aceste emitent sa ne permita un exit luand in considerare si discountul in care putem face exitul (spreadul cat mai mic). Este indicat sa se acumuleze treptat, cate putin, pentru a reduce media si pe un rally al pietei sa putem marca profitul”, a mai spus Rares Sofariu.

Sofariu: Randamentele mari sunt direct proportionale cu riscurile

Sofariu: Randamentele mari sunt direct proportionale cu riscurileChiar daca de multe ori speculatorii reusesc sa obtina castiguri foarte mari intr-un timp scurt, si riscurile sunt pe masura.

„Consider ca acestia isi asuma un grad mare de risc, mai ales daca sunt nevoiti sa marcheze pierderi. Pe o piata incerta si volatila, daca investitorul nu doreste sa isi asume pierderea, atunci se va transforma din investitor pe termen scurt in investitor de portofoliu, deci nu va mai avea statutul de <<speculator>>. Ca sa concluzionez, randamentele ridicate sunt direct proportionale cu riscurile ridicate si viceversa”, a explicat Rares Sofariu (foto).

Un risc important pe care orice speculator trebuie sa si-l asume este acela ca piata ar putea sa aiba reactii imprevizibile la anumite vesti.

„Riscurile tranzactionarii pe termen scurt sunt acelea ca exista sanse ca piata sa nu reactioneze asa cum ar trebui conform fundamentelor companiei sau informatiilor aparute, si astfel un speculator se expune la posibile pierderi. Pe termen lung, piata ajunge la acel echilibru astfel incat cei care au o astfel de strategie sunt recompensati”, considera Gabriel Necula.

„Un investitor isi asuma riscuri ridicate si atunci cand investeste opus trendului pe termen mediu si lung din piata, cumparand actiuni in conditiile unui trend de scadere pe termen lung - anticipand si speculand perioade intermediare de crestere - sau luand pozitii short (de vanzare) in conditiile unui trend de crestere pe termen lung si speculand o perioada intermediara de scadere”, a explicat Andreea Gheorghe.

Astfel, nu doar pentru investitorii de portofoliu a fost un an dificil la bursa in 2008, ci si pentru speculatori.

„Perioadele in care bursa a inregistrat reveniri au fost foarte putine, iar volatilitatea din piata a fost foarte ridicata. Totusi, poate fi demostrat ca multi din acestia au batut evolutiile din piata. Site-ul marketmaker.ro, unde oricine poate avea sansa de a tranzactiona virtual la bursa, arata ca in fiecare trimestru al acestui an au existat persoane care au obtinut randamente foarte bune. Randamentul maxim obtinut in primul trimestru din acest an de un jucator a fost de 24,41%, in cel de-al doilea trimestru de 301,32%, iar in cel de-al treilea trimestru de 182,32%”, a mai explicat directorul departamentului de analiza al Intercapital Invest.

Cel mai important rol al speculatorilor creeaza lichiditate

Desi in Romania termenul de speculator continua sa aiba conotatii nefericite pentru majoritatea publicului, speculatorii de pe o piata de capital au importanta lor.

„Unul dintre cele mai importante roluri ale speculatorilor este ca furnizeaza lichiditate pietei, iar acest lucru se simte mai ales atunci cand investitorii de portofoliu lipsesc din piata”, a declarat Andreea Gheorghe.

„Speculatorii creeaza multa lichiditate prin rulajele lor, creeaza adancime prin prezenta lor pe multe din nivelurile pietei si au un rol mare in formarea volatilitatii pe piata.Totusi, ei nu pot declansa formarea unui trend, acest aspect revenind investitorilor de portofoliu”, crede Gabriel Necula.

In schimb, Rares Sofariu sustine ca toti investitorii, fie ei speculatori sau de portofoliu, au acelasi grad de importanta in piata. „Toti participa in comun pe aceeasi piata la formarea capitalizarii bursiere, a pretului de piata, a trendurilor etc.La nivel de emitent prin tranzactii repetate se creeaza lichiditate, lucru benefic atat pentru speculatori, cat si pentru investitorii de portofoliu”, a conchis acesta.