1 / 5

Futures sau cum sa tranzactionezi ceva ce nu detii

Contractul futures este o intelegere intre un vanzator si un cumparator de a vinde, respectiv cumpara o cantitate de actiuni, marfuri, valuta cu livrarea in viitor la o data numita “scadenta” si la un pret negociat in momentul incheierii tranzactiei, totul in baza unor clauze standardizate.

Un contract futures reprezinta o tranzactie in marja, ceea ce inseamna ca pentru a tranzactiona un anumit numar de actiuni, pe piata futures se plateste doar o fractiune din valoarea acestora, de regula un procent de 10-20%.

Trebuie inteles de la bun inceput ca un contract futures sau derivatele sunt dematerializate si ca fapt prin tranzactionarea unui astfel de contract nu se tranzactioneaza actiuni in sine, ci doar pretul lor. Actiunile cumparate sau vandute printr-un contract futures nu devin active in portofoliul dvs., tranzactia de vanzare avand loc potrivit principiului vanzarii in lipsa.

Un alt avantaj al contractelor futures este pretul scazut. Daca pentru 1.000 de actiuni ale Bancii Transilvania (TLV) de pe piata spot ati plati acum 262 lei, pe piata derivatelor, pentru achizitionarea aceluiasi numar de actiuni (echivalentul unui contract futures DETLV), ati depune o marja de 10-12% din valoare contractului, adica 26-31 de lei.

Aceeasi suma o imobilizeaza drept garantie si vanzatorul. Daca pretul actiunilor creste, cumparatorul va castiga, iar vanzatorul va pierde din garantia depusa. Daca pretul scade, cumparatorul va pierde din banii depusi drept garantie suma pe care o va castiga vanzatorul.

Aceste garantii sunt colectate de catre Casa Romana de Compensatie, institutie independenta si care are drept scop decontarea si garantarea tranzactiilor futures.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri