1 / 5

Hedging de portfoliu

Hedgingul (acoperirea riscului) presupune acoperirea unui portofoliu prin luarea unei pozitii egale si opuse intr-o piata diferita, dar paralela. Efectul pozitiei de compensare este reducerea sau eliminarea efectelor schimbarilor valorice ale ambelor pozitii.

Mai exact, dupa o crestere accelerata a pretului unei actiuni, investitorul pe piata spot poate anticipa o corectia sau chiar o intoarcere a trendului. Pentru a marca profitul realizat pe piata spot, el nu este obligat sa-si lichideze portofoliului, ci poate sa vanda cantitatea echivalenta de actiuni pe piata futures pentru o scadenta mai apropiata sau mai indepartata. Prin aceasta operatiune, el isi pastreaza atat actiunile, cat si profitul, toate acestea cu costuri mai mult decat rezonabile, potrivit informatiilor Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS).

Hedgerii sunt persoane sau companii/societati care detin sau planuiesc sa detina un anumit activ - fie ca e vorba de produse agricole, valute, valori mobiliare - si sunt preocupati de o eventuala modificare a costului activului respectiv inainte ca ei sa cumpere sau sa vanda.

In general, hedgerii sunt interesati cel mai mult de diferenta dintre pretul spot si pretul futures. Aceasta diferenta este numita basis. Randamentul hedgingului este cu atat mai mare cu cat valoarea basisului este mai ridicata. Basisul nu este o marime constanta, dar este este mult mai stabil decat preturile celor doua piete.

Riscul modificarii pretului poate fi minimizat, dar riscul de basis ramane. Acest basis se schimba in timpul duratei de valabilitate a unui contract futures. Pentru aceleasi active se observa ca diferenta dintre piata spot si piata futures este convergenta, pe toata durata de viata a contractului futures, spre aceeasi valoare care se confrunta la maturitatea contractului.

Pe piata de capital romaneasca cel mai simplu exemplu de hedging este reprezentat de cumpararea de actiuni prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si vanzarea unui numar de contracte futures echivalente pe BMFMS.

Un lucru esential este faptul ca piata futures da posibilitatea hedgerilor sa transfere riscul lor asupra celor ce sunt dispusi sa-l preia, iar acestia sunt speculatorii. In efortul lor de a reduce la maxim expunerea la risc, hedgerii accepta sa piarda ocaziile favorabile in ceea ce priveste evolutia preturilor pe piata spot in favoarea protejarii acestor preturi, in timp ce speculatorii sunt de acord sa preia asupra lor riscul altora in speranta realizarii de profit. Foarte important in intelegerea conceptului de hedging este faptul ca hedgerii au sau ar trebui sa aiba raspunderea de a se supune riscului de pret.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri