'Principala problema este lipsa increderii in piata, nu lipsa banilor'

'Principala problema este lipsa increderii in piata, nu lipsa banilor'Calin Bucur, consultant in cadrul Departamentului Rezidential al Colliers International si coordonatorul echipei care a elaborat indicele BREI (Bucharest Real Estate Index), spune ca momentul „potrivit” pentru a-ti cumpara o locuinta este momentul in care dispui de bani si ai o nevoie reala de a te muta.

„Ca si conditii prielnice pentru o achizitie, mai trebuie adaugate: o piata stabila si preturi in crestere, nu in scadere. In prezent, desi suma pe care o poti obtine este mai mica, sunt multe banci care doresc sa atraga cota de piata pe credite si ofera conditii mai bune decat cele traditionale”, ne-a explicat Calin Bucur (foto).

In opinia sa, teoria potrivit careia oamenii dispun de bani, insa le este frica sa cumpere acum si apoi preturile sa scada, reprezinta unul dintre motivele pentru care vanzarile au incetinit, coroborat cu teama scaderii puterii financiare individuale si cu teama ca dezvoltatorul nu va duce proiectul respectiv pana la capat.

„In principiu, consider ca exista bani, tinand cont ca in anul 2006, cand dobanda la credit era similara cu cea de astazi, oamenii cumparau totusi apartamente cu banii proprii. De exemplu, proiectul Central Park a fost vandut majoritar catre utilizatori finali, care nu au apelat la un credit bancar”, a adaugat Bucur.

Concluzionand, consultantul Colliers spune ca principala problema acum pentru piata rezidentiala o reprezinta lipsa increderii in piata, si nu lipsa banilor.

'Momentele bune nu sunt legate de perioada anului'

'Momentele bune nu sunt legate de perioada anului'Ionut Bordei (foto), Head of Residential Department in cadrul companiei de consultanta imobiliara CBRE |Eurisko, considera ca achizitionarea unei locuinte este ca un proces la bursa.

„Momentul oportun poate veni oricand, dar este greu de apreciat cand va veni acel ultim moment al preturilor mici si piata o va lua in sus. Piata la noi este limitata din punct de vedere al ofertei, iar oferta reala este foarte mica, tinand cont ca oferta virtuala, adica proiecte anuntate pe hartie si care nu se mai fac, se micsoareaza in fiecare zi”, explica Bordei.

Specialistul CBRE |Eurisko spune ca fiecare cumparator trebuie sa puna foarte bine in balans cele doua riscuri la care se expune: pe de o parte, riscul de a cumpara acum iar apoi preturile sa scada, pe de alta parte, riscul de a nu mai gasi peste o perioada de timp suprafata si zona pe care si le doreste.

„Ma refer aici la a gasi apartamentul ideal la pretul ideal. Momentele bune nu sunt legate de perioada anului, ci de momentul in care iti poti permite. Pe piata locala cererea potentiala exista, insa lipsa finantarii face ca aceasta cerere sa ramana doar la acest stadiu potential, fara a se tranzactiona”, a adaugat Ionut Bordei.

Opinia sa este sustinuta si de Liviu Marinescu, Senior Residential Sales Consultant in cadrul companiei Euroest, care afirma ca, tinand cont de evolutia pietei rezidentiale, nu mai exista un moment potrivit pentru cumpararea unei locuinte, ci totul depinde de situatia urgenta a fiecarui client final in parte.

Pentru investitori insa, momentul potrivit este atunci cand pretul este cu 30-40% mai mic decat cel din luna iulie”, subliniaza Liviu Marinescu, adaugand ca, in afara perioadelor de concediu, in orice moment al anului se vinde la fel.

Laurentiu Badea, Managing Partner Epsilon Imobiliare, spune ca totul depinde de nevoile cumparatorului, iar daca are nevoie imediata de o locuinta, putem considera ca si acum este un moment foarte bun pentru achizitii.

„Dezvoltatorii vin in aceasta perioada cu oferte promotionale, reduceri de preturi sau locuri de parcare gratuite, astfel incat, daca un cumparator si-a rezolvat problema financiara, poate cumpara un apartament in conditii avantajoase”, ne-a explicat Laurentiu Badea.

'Sunt cumparatori care au resurse financiare, dar prefera sa astepte'

'Sunt cumparatori care au resurse financiare, dar prefera sa astepte'In ceea ce priveste ritmul vanzarilor, Laurentiu Badea (foto) spune ca acum nu este o situatie tocmai roz, atat din cauza crizei financiare, cat si pentru ca toata lumea spune si se asteapta ca preturile sa scada.

„Sunt cumparatori care au resurse financiare, dar prefera sa astepte, sfatuiti chiar si de banca unde au aprobat creditul. Nici bancile nu sunt nerabdatoare sa elibereze creditul deja aprobat, in speranta ca vor mai scadea preturile. Pe de o parte, este o atitudine justificata a cumparatorilor pentru ca, indiferent daca se vor ieftini sau nu apartamentele noi, este greu sa credem ca se vor scumpi”, a adaugat oficialul Epsilon.

Ionut Bordei afirma ca scaderea vanzarilor pe segmentul rezidential isi are radacinile in doua cauze: pe de parte, unora le este frica sa nu plateasca mai mult decat ar trebui, iar pe de alta parte, cumparatorii care asteptau preturi mult mai mici, le-au obtinut in realitate, dar din cauza noilor norme BNR si a cresterii dobanzilor nu mai pot accesa decat jumatate din suma pe care o targetau la creditare.

„Cu alte cuvinte, cu toate ca preturile locuintelor au scazut, multi cumparatori nu si le mai pot permite”, evidentiaza Bordei.

Laurentiu Badea mai spune ca achizitia unei locuinte nu tine neaparat de o perioada a anului, ci de alti factori precum: situatia pietei , echilibrul dintre cerere si oferta, accesul la credite etc.

„Cea mai buna perioda pentru cumparat este atunci cand exista un blocaj de vanzari pe piata imobiliara, nu se mai acorda credite, dezvoltatorii si proprietarii au probleme financiare si sunt nevoiti sa vanda macar pentru a-si acoperi costurile. Poate suna cunoscut...”, a incheiat reprezentantul Epsilon.