Avantajele investitiei in instrumente cu venit fix

Avantajele investitiei in instrumente cu venit fix“Obligatiunile sunt recomandabile atat pentru diversificarea si reducerea riscului unui portofoliu, cat si ca strategie de investitie in perioade de scadere a pietelor de actiuni. In primul caz, cu cat aversiunea la risc a investitorului in cauza va fi mai ridicata, cu atat partea conservatoare din portofoliu va fi mai mare, iar persoana respectiva va cumpara, procentual din portofoliu, mai multe obligatiuni”, a declarat, pentru Wall-Street, Andreea Gheorghe, director departament analiza la Intercapital Invest (foto).

Actiunile sau fondurile de actiuni sunt mai profitabile pe termen lung, iar obligatiunile au rolul de conservare a capitalului si ofera siguranta ridicata investitorilor.

Pe langa acest aspect, daca ne raportam la situatia curenta de pe piata de capital autohtona, anumite obligatiuni ofera randamente superioare in comparatie cu depozitele bancare, sustine analista.

.In conditii de scadere a pietelor de actiuni, acestea devin o solutie ideala de investitie, multi investitori putand plasa o parte din disponibilitati pe piata obligatara.

Inainte de luarea unei decizii de investitie si obligatiunile trebuie evaluate in mod corespunzator.

“Trebuie realizata o analiza a randamentului pana la maturitate si o comparatie a acestuia cu dobanzile bancare; trebuie evaluate riscurile; maturitatea trebuie sa corespunda cu orizontul investitional al persoanei in cauza (in cazul in care dupa achizitia unei obligatiuni listate, pretul va avea o evolutie nedorita, investitorul respectiv poate tine titlurile respective pana la maturitate, obtinand randamentul calculat in momentul cumpararii); lichiditatea, etc”, a explicat Andreea Gheorghe.

Actiunile si instrumentele financiare cu venit fix, printre care si obligatiunile, sunt cele mai importante active financiare din lume, iar intr-o piata de capital dezvoltata, titlurile cu venit fix joaca un rol foarte important in portofoliul investitorilor individuali si institutionali.

Titlurile cu venit fix sunt: obligatiunile, instrumentele financiare bazate pe ipoteci, instrumentele financiare bazate pe alte active (credite si leasing auto, credite de consum, etc.) si actiunile preferentiale.

“Lipsa de la tranzactionare a unei parti din instrumentele financiare cu venit fix descrise mai sus arata de fapt gradul de maturitate inca foarte scazut al pietei de capital autohtone. In oferta Bursei de Valori Bucuresti pentru titluri cu venit fix gasim in prezent obligatiuni corporative, corporative internationale, titluri de stat si obligatiuni emise de municipalitati”, sustine Andreea Gheorghe.

Recomandari de investitii pe piata obligatiunilor

Recomandari de investitii pe piata obligatiunilorIn raportul de analiza realizat de Andreea Gheorghe sunt recomandate investitiile in obligatiunile Bancii Mondiale (IBRD09) si in cele ale Bancii Comerciale Romane (BCR09), care au acumulat anul trecut printre cele mai mari valori ale tranzactiilor.

“Astfel, in vederea reducerii riscurilor prezentate anterior (risc de lichiditate, etc), am selectat cele doua emisiuni ca recomandare de investitii in aceasta perioada de scadere accentuata a preturilor actiunilor la Bursa de Valori Bucuresti. Un alt aspect pozitiv legat de aceste doua emisiuni de obligatiuni este si faptul ca acestea ajung la scadenta in mai putin de un an. Astfel, chiar daca preturile din piata vor evolua intr-un sens negativ, un investitor poate alege sa pastreze aceste instrumente pana la scadenta nu foarte indepartata, obtinand un randament fix situat cu cateva procente mai sus comparativ cu ce ar putea obtine in prezent prin dobanzile la depozite bancare pentru aceeasi perioada de timp”, sustine analista Intercapital Invest.

In conditiile unei evolutii pozitive a pretului sau in conditiile in care acesta va ramane constant, un investitor isi va putea lichida oricand detinerile de obligatiuni, obtinand randamentul calculat initial sau mai mult, raportat la perioada investitiei.

“Analizand situatia din acest moment, o achizitie de obligatiuni IBRD09 la un pret mai mic de 96% si de obligatiuni BCR09 la un pret mai mic de 94% ar aduce randamente anualizate pana la scadenta de peste 15%, superioare celor oferite de banci pentru
depozitele bancare. Evaluarea obligatiunilor trebuie sa fie facuta periodic, randamentele calculate astazi putand fi diferite fata de cele viitoare chiar daca pretul din piata va ramane constant”, se mai arata in raport.

Intr-o perioada dificila la bursa si pe masura ce asteptarile investitorilor pentru urmatoarele luni se inrautatesc, investitia in titluri cu venit fix pare o alternativa foarte buna. Acest lucru se observa mai ales prin cresterea tranzactiilor cu obligatiuni, aceastea
crescand progresiv in ultimele luni.

“Ponderea tranzactiilor cu obligatiuni a ajuns in ultima perioada si pana la peste 25% din totalul valoric tranzactionat zilnic la BVB, in conditiile in care la inceputul anului sau in anii trecuti valorile erau infime. La preturile de tranzactionare din prezent, emisiunile prezentate ofera randamente foarte atractive (in unele perioade de pana la 20%/an), mai mari decat ratele de dobanda la depozitele bancare pe care le-ar putea obtine un deponent in mod uzual. Datorita acestor considerente, precum si al riscurilor foarte scazute de neplata al celor doua emisiuni, le recomandam la cumparare”, declara Andreea Gheorghe.

Obligatiuni la Bursa de Valori Bucuresti

Obligatiuni la Bursa de Valori BucurestiPe piata de capital din Romania sunt listate in total un numar de 48 de emisiuni de obligatiuni, dintre care patru corporative, 18 municipale si 26 de titluri de stat. Dintre acestea doar jumatate au inregistrat cel putin o tranzactie in anul 2008.

Totusi, in ultimele luni s-a constatat un interes in crestere din partea investitorilor pentru obligatiunile listate la BVB. Acest lucru se poate observa mai ales prin cresterea numarului de tranzactii cu astfel de titluri. Astfel, de la 268 tranzactii in anul 2007, in anul 2008 au loc 552 tranzactii, informeaza raportul Intercapital.

“Din pacate, nu exista o statistica care sa scoata din calcul tranzactiile de alocare catre investitori a obligatiunilor in ofertele publice de vanzare ce s-au realizat prin sistemul BVB. In perioada 2006—2007 s-au listat cele mai mari trei emisiuni de obligatiuni din istoria BVB: emisiunea de obligatiuni a Bancii Mondiale (in anul 2006, valoarea emisiunii fiind de 525 milioane lei); emisiunea de obligatiuni a Bancii Comerciale Romane (in anul 2006, valoarea emisiunii fiind de 242,82 milioane lei); emisiunea de obligatiuni a Bancii Europene de Investitii (in anul 2007, valoarea emisiunii fiind de 300 milioane lei). Exceptand aceste tranzactii ponderea valorii schimburilor cu obligatiuni in total tranzactii la BVB a crescut in anul 2008 la 3,22%, de la 2,80% in anul 2007”, explica analista.

Desi cresterea de la an la an nu pare spectaculoasa, s-a resimtit un interes crescut pentru obligatiuni in ultimele luni ale anului trecut. Valoarea tranzactionata cu obligatinuni a crescut pana la 14,43% in noiembrie si 22,09% in decembrie, din totalul valoric de la BVB.

O obligatiune reprezinta un titlu de creanta asupra unei societati/ institutie emitenta. O obligatiune are o anumita valoare nominala (100 lei; 1.000 lei, etc). Aceasta reprezenta suma ce urmeaza ai fi platita detinatorilor titlurilor de catre emitent la maturitate sau
esalonat in timp, in conformitate cu specificatiile din prospectul de oferta publica de vanzare ce a stat la baza emiterii obligatiunilor respective (obligatiunile sunt distribuite catre public prin oferte publice, la fel ca si actiunile).

“Orice emisiune de obligatiuni prezinta o anumita maturitate (scadenta), adica o anumita data in care relatia dintre emitent si detinatorii de obligatiuni se stinge, prin rambursarea sumelor imprumutate initial. Daca obligatiunile au o maturitate cuprinsa intre 1 si 5 ani, atunci se considera ca acestea au fost emise pe termen scurt, daca acestea au o scadenta cuprinsa intre 5 si 12 ani atunci sunt considerate obligatiuni emise pe termen mediu. Obligatiunile cu scadenta mai mare de 12 ani sunt considerate emisiuni pe termen lung. Cea mai mare perioada a unei emisiuni de obligatiuni de pana acum a fost de 100 de ani si au fost emise de Walt Disney Co. in anul 1993. Obligatiunile nu pot fi emise pe termene sub 1 an”, informeaza raportul Intercapital Invest.

Care sunt riscurile plasamentelor in bonduri?

Care sunt riscurile plasamentelor in bonduri?Ca instrumente cu venit fix, obligatiunile prezinta riscuri mai mici decat actiunile, intrucat acestea platesc o dobanda stabilita in mod clar, iar volatilitatea preturilor este mai mica decat cea a actiunilor.

“Astfel, obligatiunile se recomanda investitorilor mai prudenti, celor care vor sa isi reduca riscurile portofoliului de actiuni sau pentru strategiile de investitii in perioade de scadere a actiunilor”, a mai spus Andreea Gheorghe.

Totusi, sunt anumite riscuri de care ar trebui sa se tina cont inainte de luarea unei decizii de investitii in obligatiuni. Cel mai important este riscul de rata de dobanda.

“Intre evolutia ratelor de dobanda si pretul unei obligatiuni exista o relatie inversa: un investitor in obligatiuni nu va dori sa achizitioneze o obligatiune la un pret egal cu valoarea nominala, daca ratele de dobanda in piata vor fi mai mari decat rata cuponului oferita de obligatiunea respectiva, asa cum un investitor nu va accepta sa vanda o obligatiune la valoarea nominala in conditiile in care ratele de dobanda de pe piata in momentul acela sunt mai mici comparativ cu rata cuponului oferita de obligatiunea
respectiva. Aceasta inseamna ca preturile obligatiunilor evolueaza in sens invers ratelor de dobanda din piata (atunci cand dobanzile de pe piata bancara si financiara cresc, preturile obligatiunilor scad la bursa, si invers)”, a explicat aceasta.