Piata bondurilor, o solutie pe timp de criza

Piata bondurilor, o solutie pe timp de crizaIn cursul anului trecut, investitorii au putut observa cum valoarea portofoliilor acestora se reduce cu pana la 70-80%, in principal din cauza investitiilor doar in actiuni. Confruntati cu aceste scaderi, multi dintre acestia s-au reorientat catre piata de obligatiuni, unde riscurile sunt mai scazute comparativ cu investitiile in actiuni, iar castigurile sunt mult mai stabile.

De ce sa investim in obligatiuni?

“Pana in 2008, piata obligatiunilor a fost ignorata de catre investitorii de talie mica si medie, majoritatea transferurilor avand loc intre jucatorii de talie mare, de exemplu fondurile mutuale ce au investitii si pe acest segment”, a declarat, pentru Wall Street, Mirela Maxim, directorul sucursalei Bucuresti a casei de brokeraj Interdealer Capital Invest.

Ea a mai explicat ca, incepand de anul trecut, din cauza scaderii generale a preturilor actiunilor si a cresterii aversiunii fata de risc ca urmare a crizei globale, obligatiunile au captat interesul investitorilor, desi volumele pe aceasta piata s-au mentinut la nivele scazute.

Obligatiunile sunt recomandate investitorilor mai prudenti, celor care vor sa isi reduca riscurile portofoliului de actiuni sau pentru strategiile de investitii in perioade de scadere a pietei spot, cum este cea prin care trece in acest moment Bursa de la Bucuresti.

Obligatiunile sunt o optiune buna pe timp de criza, dar nu sunt lipsite de riscuri, subliniaza Adrian Duna, analist financiar la KD Capital Management. In cazul de incapacitate de plata a emitentului de obligatiuni, pierderile pot fi importante, procesul de recuperare a investitiei poate dura mult, iar unele dintre ele beneficiaza de garantii din partea statutului sau a unor institutii recunoscute.

BERD vrea sa ajute piata de capital romaneasca sa se dezvolte

BERD vrea sa ajute piata de capital romaneasca sa se dezvoltePe piata de capital din Romania sunt listate in acest moment 50 de obligatiuni, 21 municipale, 25 de titluri de stat si patru corporative, si este anuntata, pana in acest moment, intrarea la tranzactionare a inca patru emisiuni.

Cea mai importanta dintre acestea este cea a Bancii Europene de Reconstructiei si Dezvoltare (BERD), in valoarea de 115 milioane de lei (27 milioane de euro) cu maturitate in 2019 si o dobanda de 11,25%.

Aceasta va fi prima emisiune de actiuni a bancii in moneda locala si are ca public-tinta atat investitorii individuali, cat si cei straini, si are ca scop declarat dezvoltarea pietei de capital din Romania.

Reprezentantul KD Capital nu crede ca aceasta emisiune va readuce investitorii in numar mare in ringul bursier, desi interes va exista si obligatiunile vor fi tranzactionate cu succes.

Din punctul de vedere al increderii transmise in piata, explica Duna, obligatiunile BERD ar putea fi comparate cu cele ale Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (IBRD).

“Listarea obligatiunilor BERD la Bucuresti poate duce la cresterea volumului de tranzactionare pe piata de profil si la atragerea de resurse financiare «noi» in piata. Insa, in momentul in care conditiile macroeconomice la nivel global, dar si la nivel intern se vor imbunatati, aversiunea fata de risc se va diminua, iar o parte din detinatorii de obligatiuni vor lua decizia de a-si vinde participatiile pentru a-si orienta capitalul in cumpararea de actiuni”, afirma Mirela Maxim.

Bursa de Valori Bucuresti pregateste, de asemenea, listarea a inca trei emisiuni de obligatiuni municipale emise de Primariile din Alba Iulia, Hunedoara si Baile Herculane.

Analistul financiar de la KD Capital considera ca obligatiunile pot constitui o solutie eficienta de finantare a lucrarilor de infrastructura despre care Guvernul si autoritatile locale se arata atat de interesate.

“Utilizand creditarea obligatara se evita blocajul bancar, realizandu-se practic o scurtatura intre disponibilitatile financiare ale investitorilor si cei care investesc in proiectele de infrastructura”, continua el.

Majorarea numarului de titluri de stat la BVB ar putea ridica substantial lichiditatea

Majorarea numarului de titluri de stat la BVB ar putea ridica substantial lichiditateaTitlurile de stat la Bursa de la Bucuresti, instrumente asteptate timp de 13 ani, nu se bucura de interesul investitorilor locali de calibru, precum fondurile de pensii sau de asigurari, in mare parte din cauza numarului restrans de emisiuni existent la BVB.

O alta problema cu care se confrunta aceste instrumente este faptul ca se tranzactioneaza pe doua piete, cea bursiera si cea interbancara, ultima dintre acestea fiind preferata de banci deoarece sunt disponibile semnificativ mai multe emisiuni.

“Lipsa tranzactiilor cu titlurile de stat pe bursa are loc, in opinia mea, din cauza faptului ca bancile tranzactioneaza, in principal, pe piata interbancara, iar titlurile, prin valoarea lor, sunt mai putin accesibile investitorilor mici si momentan randamentele unor obligatiuni corporative au fost mai ridicate”, a declarat Adrian Duna.

Pentru o crestere a interesului in aceste titluri, subliniaza el, o masura care ar sprijini aceste instrumente la Bursa de la Bucuresti ar fi ca Banca Nationala a Romaniei sa accepte ca si garantie pentru banci, pe langa titlurile de stat, si obligatiunile emise de institutiile financiare internationale si partial cele emise de autoritati publice locale.