1 / 4

Piata bondurilor, o solutie pe timp de criza

In cursul anului trecut, investitorii au putut observa cum valoarea portofoliilor acestora se reduce cu pana la 70-80%, in principal din cauza investitiilor doar in actiuni. Confruntati cu aceste scaderi, multi dintre acestia s-au reorientat catre piata de obligatiuni, unde riscurile sunt mai scazute comparativ cu investitiile in actiuni, iar castigurile sunt mult mai stabile.

De ce sa investim in obligatiuni?

“Pana in 2008, piata obligatiunilor a fost ignorata de catre investitorii de talie mica si medie, majoritatea transferurilor avand loc intre jucatorii de talie mare, de exemplu fondurile mutuale ce au investitii si pe acest segment”, a declarat, pentru Wall Street, Mirela Maxim, directorul sucursalei Bucuresti a casei de brokeraj Interdealer Capital Invest.

Ea a mai explicat ca, incepand de anul trecut, din cauza scaderii generale a preturilor actiunilor si a cresterii aversiunii fata de risc ca urmare a crizei globale, obligatiunile au captat interesul investitorilor, desi volumele pe aceasta piata s-au mentinut la nivele scazute.

Obligatiunile sunt recomandate investitorilor mai prudenti, celor care vor sa isi reduca riscurile portofoliului de actiuni sau pentru strategiile de investitii in perioade de scadere a pietei spot, cum este cea prin care trece in acest moment Bursa de la Bucuresti.

Obligatiunile sunt o optiune buna pe timp de criza, dar nu sunt lipsite de riscuri, subliniaza Adrian Duna, analist financiar la KD Capital Management. In cazul de incapacitate de plata a emitentului de obligatiuni, pierderile pot fi importante, procesul de recuperare a investitiei poate dura mult, iar unele dintre ele beneficiaza de garantii din partea statutului sau a unor institutii recunoscute.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri