1 / 6

Ce criterii sunt urmarite in evaluarea proiectelor?

In evaluarea proiectelor pentru accesarea unui fond european sunt urmarite criterii de performanta precum relevanta, calitatea si coerenta proiectului, maturitatea si sustenabilitatea dar si capacitatea de implementare a proiectului.

In plus, evaluatorii tin cont si de planul de afaceri, un aspect extrem de important. Un studiu de fezabilitate coerent, o analiza cost-beneficiu corecta, proiectia reala a cashflow-ului si a conturilor de profit si pierdere reprezinta cerintele ”sine qua non” pentru un proiect serios, a explicat Sandor Racz (foto), senior consultant in cadrul Ensight Management Consulting.

El a mai spus ca un alt criteriu la fel de important este aportul de capital propriu. „De exemplu, pentru a accesa fonduri din programul FEADR (fonduri destinate dezvoltarii agricole), contributia proprie este cuprinsa intre 35-50%, iar valoarea maxima a proiectului este de 2 milioane euro. Astfel, orice intreprinzator trebuie sa faca dovada solvabilitatii in momentul accesarii acestor fonduri europene”, a detaliat consultantul.

Totodata, proprietatea asupra infrastructurii si a terenului este un factor deosebit de important. Pentru a fi eligibil, solicitantul trebuie sa aiba in proprietate, in concesiune sau in alta forma asimilata terenul si infrastructura pe care se va face investitia.

Racz a mai spus ca, in cazul in care terenul apartine unui operator economic de drept privat, este necesara prezentarea unui act juridic din care sa rezulte dreptul de folosinta si/sau constructie asupra terenului respectiv pe o perioada de minimum 10 ani de la data depunerii cererii de finantare. Apoi, in cazul imobilelor, acestea nu trebuie sa faca obiectul unor litigii sau revendicari.

“In privinta eligibilitatii, este esential ca toate criteriile sa fie indeplinite de beneficiar. Daca un singur criteriu nu corespunde (spre exemplu, daca solicitantul are datorii catre stat), atunci automat dosarul va fi respins”, a declarat Claudiu Aiftimiei, director de vanzari in cadrul companiei de consultanta Pegas.

In acelasi timp, situatia juridica a solicitantului si a reprezentantului acestuia trebuie sa fie in conformitate cu directivele europene. Astfel, solicitantul nu trebuie sa fi suferit condamnari definitive pentru conduite profesionale indreptate impotriva legii si sa nu fie subiectul unei judecati pentru frauda, coruptie sau implicarea in activitati ilegale.

„Insa cel mai convingator argument pentru accesarea unui astfel de fond este, desigur, elementul de ”nerambursabilitate”. Aceste fonduri sunt destinate tarii noastre cu scopul bine definit de dezvoltare a economiei nationale si, implicit, ridicarea nivelului de trai al cetatenilor romani”, a declarat Racz, pentru Wall-Street.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri