Ce implica

Ce implicaAnda Marian, seful departamentului de rezidential al companiei de consultanta imobiliara MediaCity, este de parere ca produsele de tip CallBuy (n.r.: inchiriere cu drept de preferinta la cumparare in maxim patru ani) constituie o varianta de a raspunde problemelor produse de lipsa banilor pe piata. Astfel, clientul are posibilitatea sa inchirieze locuinta pe o perioada de la unu la patru ani, beneficiind de un drept de preemptiune la cumparare.

“El plateste cuantumul chiriei, iar atunci cand bancile deblocheaza finantarea, va putea sa cumpere locuinta, parte din chirie fiind capitalizata ca avans. In alte cazuri, clientul plateste o suma lunara din care o parte se considera avans la pretul de cumparare (plata esalonata), el putand insa sa opteze si pentru obtinerea unui credit dupa unul sau doi ani”, ne-a explicat consultantul MediaCity.

Primul produsul imobiliar de tipul „Inchiriere cu optiune de cumparare” a fost lansat de dezvoltatorul Impact Developer & Contractor SA, in noiembrie 2008, fiind valabil pentru ansamblul Greenfield (foto). Acesta este amplasat in zona de nord a Bucurestiului, intre padurile Baneasa si Tunari, iar prima etapa , care presupune 676 de apartamente si case, va fi finalizata la sfarsitul primului semestru 2009.

Camelia Iordan, Project Manager New Homes in cadrul companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania, spune ca inchirierea cu optiune de cumprarare este o oferta propusa de dezvoltatori pentru apartamentele deja finalizate si ramase nevandute, insa clientii trebuie sa tina cont de cateva aspecte.

“Este importanta perioada in care se plateste chiria, iar apoi ce procent din chiria platita se va scadea din pretul apartamentului. De asemenea, daca la sfarsitul perioadei fixate, clientul nu poate achita apartmentul dar a platit un avans, trebuie sa se tina cont daca acesta ii va fi returnat sau nu”, ne-a spus Camelia Iordan, de la Coldwell Banker.

Cat costa

Cat costaPentru Carmen Sandulescu, Directorul Executiv Financiar al Impact Developer & Contractor, inchirierea cu optiune de cumparare (CallBuy) este atat o solutie imobiliara rationala, intermediara intre achizitia si inchirierea unei locuinte, cat si una emotionala, insemnand stabilitate, satisfactie imediata, relaxare si siguranta.

Pentru locuintele din ansamblul Greenfield, clientii pot cu chirie timp de maxim patru ani, in schimbul unei garantii initiale, de minim 20.000 lei si al unei chirii lunare fixe sau fie progresive (o suma mai mica la inceput care va creste dupa o perioada).

“Chiria variaza intre 1.900 si 4.000 lei, in functie de tipul de locuinta si de dotarile de mobilier. In cazul produsului cu inchiriere simpla, chiriile lunare sunt intre 1.600-3.800 lei. Preturile sunt in lei iar clientul isi poate exercita dreptul de cumparare oricand in timpul contractului, beneficiind de un discount calculat in functie de durata cat apartamentul a fost inchiriat”, a declarat, pentru Wall-Street, Carmen Sandulescu (foto).

Atunci cand clientul are acces la finantare si este pregatit sa achizitioneze locuinta, va achita pretul de la momentul exercitarii optiunii, minus discountul acordat, un avantaj fiind preturile exprimate in lei, astfel incat se evita diferentele de curs valutar din perioade diferite de timp.

“De exemplu, un client care cumpara astazi un apartament cu doua camere si achita integral, beneficiaza de discountul de plata integrala si achita 413.000 lei, iar cel care inchiriaza timp de doi ani acelasi apartament va achita in total 546.000 lei ( suma care include si chirie si inflatie aplicata pentru doi ani). In cazul al doilea, in perioada primilor doi ani, clientul achita prin chirie si garantie 212.000 lei, diferenta de 334.000 lei urmand sa o achite peste doi ani”, a incheiat oficialul Impact Developer & Contractor.

Avantaje si dezavantaje

Avantaje si dezavantajeIn ceea ce priveste riscurile inchirierii cu optiune de cumparare, Anda Marin, de la MediaCity spune ca viitorii clienti trebuie sa fie atenti la prevederile contractuale, la ce se obliga atat ei cat si dezvoltatorii, si la garantiile care le sunt puse la dispozitie de catre acestia din urma. In special, prezinta interes transferul dreptului de proprietate asupra locuintei si posibilitatea modificarii pretului final de achizitie.

Ca avantaje, Camelia Iordan, de la Coldwell Banker, mentioneaza ca nu exista riscul de a te muta atunci cand proprietarul gaseste un client si ar vrea sa vanda - lucru care se intampla frecvent in cazurile de chirie. In plus, in cazul in care conditiile de creditare vor deveni mai bune si preturile apartamentelor vor creste, clientul beneficiaza de pretul la care a semnat contractul, deci un pret mai mic.

“Ca dezavantaje, in acest caz, pretul chiriei este mai mare decat in cazul unei chirii clasice, desi pe de alta parte, un procent din chirie se scade din pretul final al locuintei. De asemenea, in cazul in care preturile apartamentelor ar scadea, clientul trebuie sa plateasca pretul stabilit la momentul semnarii contractului”, a incheiat consultantul Coldwell Banker.

Tot pentru a stimula piata rezidentiala, dezvoltatorii au lansat, pe langa oferta de tip CallBuy, varianta de a finanta chiar ei cumpararea unei locuinte, in cazul in care viitorul client nu dispune de intreaga suma. Ultima astfel de oferta a fost lansata de catre Anchor Grup, dezvoltatorul centrelor comerciale Bucuresti Mall si Plaza Romania, si este valabila pentru ansamblul InCity Residences, amplasat pe Calea Dudesti.