Ce presupune analiza tehnica pe pietele valutare?

Ce presupune analiza tehnica pe pietele valutare?Din punct de vedere istoric, analiza tehnica in pietele deschise s-a concentrat pe sase caracteristici al pretului, intr-o anumita perioada de timp: pret de deschidere, valoarea cea mai inalta, pretul cel mai mic, pretul de inchidere, volumul si interesul general.

Analiza tehnica consta in primul rand, intr-o varietetate de studii tehnice, fiecare putand fi intrepretat in a face o prognoza a directiei in care se indreapta piata, sau in a genera semnale de cumparare sau vanzare. Cele mai multe studii tehnice, au element comun important: un grafic pret-timp, care inglobeaza caracteristicile in evolutia pretului.

Diferenta dintre analiza tehnica si cea fundamentala este aceea ca, analiza tehnica ignora factorii fundamentali si se aplica numai actiunii pretului intr-o piata.

Analiza tehnica presupune evaluarea si incercarea de pronosticare a trendurilor viitoare pe baza evolutiei din trecut a preturilor. Preturile sunt trasate pe grafice si alcatuiesc diverse forme si configuratii. Conform analistilor tehnici, aceste configuratii se repeta in mod regulat si duc la comportamente de piata similare. Unele din aceste configuratii prevad scaderea preturilor, altele - din contra - cresterea lor.

Pe baza unora dintre configuratii se poate incerca evaluarea marimii eventualelor cresteri sau scaderi. Spre deosebire de analiza fundamentala, care evalueaza situatia generala de pe piata, analiza tehnica este folosita pentru stabilirea momentelor optime pentru incheierea tranzactiilor, informeaza site-ul casei de brokeraj X-Trade Brokers Romania.

Astfel, analiza tehnica se bazeaza pe trei premise importante:

- Piata ia in considerare toti factorii care au influenta asupra pretului.
- Preturile sunt dependente de trenduri.
- Istoria se repeta, studierea graficelor permite gasirea unor configuratii (formatii) repetitive, conform carora evolueaza preturile.

Grafic de tip linie

Grafic de tip linieSpecialistii X-Trade Brokers spun ca este cel mai simplu mod de reprezentare a evolutiei preturilor folosind un grafic. Constructia sa este bazata pe unirea punctelor dintr-o serie de date. Aceasta serie se poate baza pe preturile de deschidere pe maxime sau minime sau pe preturile de inchidere. De obicei sunt folosite preturile de inchidere deoarece sunt considerate a fi cele mai relevante.

Avantajul principal este dat de simplitatea sa iar dezavantajul de lipsa detaliilor privind evolutia in cadrul intervalului de timp reprezentat de un singur punct.

Grafic de tip bara

Grafic de tip baraGraficele de tip bara sunt construite astfel incat sa ofere mai multe detalii privind evolutia in cadrul unei perioade, arata site-ul X-Trade.

Astfel se pot observa valorile minime si maxime inregistrat intr-un interval, valoarea de deschidere, reprezentata printr-o linie orizontala trasata in stanga barei si valoarea de inchidere reprezentata printr-o linie orizontala trasata in dreapta barei.

Grafic de tip lumanare japoneza

Grafic de tip lumanare japonezaAcest tip de grafic ofera cel mai mare detaliu privind evolutia in cadrul unei perioade.

O lumanare este formata din corp (reprezentat sub forma unui dreptunghi si care reprezinta diferenta dintre pretul de deschidere si pretul de inchidere ) si umbre (reprezentate de liniile plasate deasupra si sub corpul lumanarii si care au rolul de a da informatii despre valoarile extreme, minimul si maximul unei perioade ).

Pentru o imagine vizuala mai buna lumanarile reprezentand perioade de crestere sunt colorate diferit fata de cele de scadere. De obicei se folosesc perechi de culori cum ar fi alb-negru, verde-rosu pentru a reprezenta cresterea-scaderea.

Linii pe grafice

Linii pe graficePentru „tehnicieni”, lucrul cel mai important este stabilirea trendului de pe piata. Liniile de trend se stabilesc unind pe grafic preturile maxime/minime consecutive, spun specialistii casei de brokeraj.

In cazul cresterilor, aceste extreme de pret sunt minimele consecutive de pret.




Canale de trend

Canale de trendCanalul de trend ofera posibilitatea de a incadra trendul format intr-un culoar.

Pentru a exemplifica constructia unui canal de trend luam un exemplu de trend crescator. Se traseaza mai intai linia de trend crescator prin minimele locale iar apoi trasam o linie paralela cu aceasta linie de trend care va trece prin unul sau mai multe maxime locale.

Spargerea liniilor canalului de trend dau un semnal important privind evolutia trendului actual. Astfel pentru exemplul de mai sus spargerea in jos reprezinta un semnal privind terminarea trendului iar spargerea in sus indica accelerarea trendului actual, informeaza X-Trade.

Suportul si rezistenta

Suportul si rezistentaAtat suportul cat si rezistenta se construiesc pe traseaza pe baza minimelor si maximelor locale sau istorice. De obicei un suport testat si spart se transforma in rezistenta si invers.

Suportul este dat de o valoare sub care pretul nu poate trece cu usurinta. Este vazut ca un nivel la care cumparatorii sunt dispusi sa intre la cumparare. Daca pretul scade spre valoarea suport va urma o testare a acestuia. Suportul poate fi confirmat daca pretul va reveni pe crestere dupa testarea acestuia sau poate fi spart transformandu-se in rezistenta.

Rezistenta este un nivel peste care pretul nu poate trece cu usurinta. Este vazut ca un nivel la care vanzatorii sunt dispusi sa intre in piata. Daca pretul se apropie de rezistenta aceasta va fi testata si poate fi confirmata prin respingere sau transformata in suport daca este sparta.