1 / 6

Secretul bancar - ultimele schimbari la nivel global

Elvetia, unul dintre cele mai importante centre financiare off-shore din lume, care gestioneaza aproape 2.000 de miliarde de dolari, a anuntat la jumatatea lunii martie ca se va conforma la standardele Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) privind secretul bancar.

Astfel, prin acceptarea standardelor OECD, Elvetia s-a angajat sa sustina schimbul de informatii cu alte tari, "pentru cazuri individuale si pe baza unor cereri concrete si justificate", potrivit NewsIn, iar aplicarea deciziei se va face prin intermediul unor acorduri bilaterale legate de dubla impunere fiscala.

Cu toate acestea, autoritatile elvetiene au precizat ca acceptarea standardelor OECD nu schimba, in fond, secretul bancar ce se afla in vigoare in cadrul confederatiei.

”Elvetia pastreaza secretul bancar si refuza transmiterea integrala automata a datelor", a avertizat guvernul, adaugand ca "sfera privata a clientilor este in continuare protejata de solicitarile externe nejustificate".

Inaintea summitului G20 de la Londra (2 aprilie a.c.) , si in contextul in care Elvetia risca sa fie inscrisa pe lista neagra a paradisurilor fiscale, autoritatile din confederatie au tinut sa sublinieze ca "secretul bancar nu sustine fraudele fiscale".
Schimbarea facuta de tara cantoanelor a venit dupa ce si alte state ca Liechtenstein, Andorra, Luxemburg si Belgia au abolit secretul bancar.

De asemenea, Austria a acceptat sa incalce secretul bancar "pentru cazuri individuale si pe baza unor suspiciuni justificate", pe fondul presiunilor exercitate de Uniunea Europeana, urmand deciziile luate de Elvetia si Luxemburg, si sa se supuna normelor OECD.
"Austria va accepta sa furnizeze informatii bancare pe baza unor suspiciuni justificate", a declarat Josef Proll in urma unei reuniuni a OECD.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri