Ce estimeaza specialistii pentru 2009?

Ce estimeaza specialistii pentru 2009?Daca in luna octombrie a anului trecut numarul de participanti nou atrasi se ridica la 10.000, in luna martie 2009 pilonul III de pensii private facultative a avut doar 3.400 de noi aderenti, arata datele arbitrului pietei. La finele lunii martie, piata de pensii facultative a ajuns la 162.000 de participanti, active nete de 110,5 milioane lei si zece fonduri active.

“Intr-adevar, vanzarile noi de pensii facultative au pierdut din viteza in ultimele 5-6 luni. Daca la inceputul anului aveam estimari de circa 150.000 de noi clienti la Pilonul III pentru 2009, adica un total de 300.000 pana la finele acestui an, acum estimarea este de 75.000 in cel mai bun caz, adica 225.000 de participanti pana la sfarsitul acestui an”, spune Crinu Andanut, presedintele Asociatiei Pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) si director general al Allianz-Tiriac Pensii Private, care gestioneaza doua fonduri de pensii facultative, cu aproape 42.500 de participanti (26% din total).

Felicia Popovici, vicepresedinte in cadrul Raiffeisen Asset Management, estimeaza un numar de 80.000-100.000 de clienti noi pe pilonul III pana la finele anului aflat in desfasurare si o mutare a focusului vanzarilor de pe segmentul corporate pe cel de retail. Raiffeisen Asset Management administreaza un fond de pensii facultative cu peste 6.000 de participanti.

“Asteptam o crestere a numarului de participanti pana la circa 250.000 la sfarsitul anului (respectiv 100.000 de noi participanti) si o crestere semnificativa a activelor pana la 265 milioane de lei, in conditiile in care segmentul de retail va creste accelerat datorita introducerii posibilitatii de plata individuala a contributiei de catre participanti. In caz contrar, numarul de noi participanti va fi de numai 60.000”, considera Cornelia Coman (foto), director general al ING Asigurari de Viata, care administreaza doua fonduri facultative de pensii, cu peste 64.600 de clienti (cota de piata de aproape 40%).

ING Viata si-a propus sa atraga anul acesta inca 25.000 noi participanti la fondurile de pensii facultative, pentru a ajunge la un total de circa 83.700 participanti. Cornelia Coman este de parere ca o revenire a pietei este probabila la jumatatea anului 2010.

Piata de pensii facultative se apropie de aniversarea primilor doi ani de la colectarea primelor contributii, eveniment ce a avut loc in ultima parte a lunii mai 2007.

De ce sta pe loc piata de pensii facultative?

De ce sta pe loc piata de pensii facultative?Dificultatile financiare, in contextual economic puternic afectat de criza mondiala, atat ale clientilor individuali, cat si ale companiilor, sunt fara niciun dubiu motivul principal al vanzarilor noi sub asteptari, sustin administratorii fondurilor.

“In conditiile unui mediu economic nefavorabil si cu un inalt grad de incertitudine, era de asteptat ca angajatorii sa incerce sa isi diminueze cat mai mult costurile. Astfel, marea majoritate a celor care isi exprimasera interesul de a include pensia facultativa in pachetul de beneficii oferit angajatilor, au renuntat sa o faca, cel putin anul acesta”, explica Felicia Popovici, vicepresedente al Raiffeisen Asset Management.

Totodata, exista o problema care poate fi remediata in vederea sprijinirii pilonului III: deductibilitatea fiscala, deocamdata doar partiala, ar trebui acordata si pentru contributiile sociale, si nu doar pentru impozitul pe venit / profit, spun jucatorii din industrie.

In prezent, contributiile la pilonul III sunt deductibile fiscal doar de la plata impozitului de 16% (pe venit / profit), dar ele ar trebui scoase si din baza de calcul a contributiilor sociale, pentru o deductibilitate fiscala deplina. “Asta ar atrage foarte mult companiile in sistem, ar stimula piata de pensii facultative si ar da un impuls binemeritat economisirii in Romania”, puncteaza Andanut, presedintele APAPR.

Rezolvarea problemei deductibilitatii ar sprijini puternic dezvoltarea pietei pensiilor facultative, “eliminand dependenta de pensia publica si micsorand presiunea pe bugetul de stat”, este de parere si Felicia Popovici.

Pilonul III se confrunta cu o situatie paradoxala

Pilonul III se confrunta cu o situatie paradoxalaIn mod evident, piata de pensii facultative este incetinita de efectele crizei economice si financiare, dar aceste efecte se manifesta diferit, existand pe piata un paradox, spun jucatorii de pe piata.

Pe de-o parte, in cazul vanzarilor noi, este evident ca frana a fost pusa de segmentul corporate (companii care cotizeaza la fondurile facultative de pensii in beneficiul propriilor salariati), astfel ca vanzarile se reorienteaza, in opinia presedintelui APAPR, catre retail - clientii individuali.

“Era de asteptat, companiile cauta sa taie costuri de peste tot, asa ca au pus deocamdata intre paranteze planurile de a oferi salariatilor pensii facultative ca parte a pachetului de beneficii”, adauga Andanut (foto).

Pe de alta parte insa, spune el, la o privire atenta a portofoliul deja existent de clienti, datele arata o reducere a gradului de colectare - adica administratorii au pe pilonul III un procent in scadere de cotizanti luna de luna, fata de numarul total de participanti. Paradoxul este ca reducerea colectarii este determinata in principal de segmentul retail, in timp ce companiile care au intrat deja in sistem realizeaza importanta acestui beneficiu si tind sa-l pastreze pentru salariati.

“Avem mult mai multe suspendari temporare de plata a contributiilor lunare din partea clientilor individuali, fata de clientii corporate”, detaliaza Andanut.

Potrivit legislatiei din domeniu, contributia lunara la fondurile de pensii facultative are un regim de maxima flexibilitate: poate fi suspendata, reluata oricand, majorata sau redusa in functie de preferintele clientului si de evolutia in timp a apetitului sau pentru economisire.

Topul fondurilor de pensii private facultative

Topul fondurilor de pensii private facultativeNumarul total de participanti atrasi de cele zece fonduri de pensii facultative la finele lunii martie era de 162.220, iar activele nete administrate erau in valoare totala de 110,48 milioane de lei – sau 26 milioane de euro, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Dupa numarul de clienti, ING Optim ramane cel mai mare fond de pensii facultative, cu 43.051 participanti atrasi. Dupa criteriul activului net, ING Optim a devenit in luna martie noul lider al pietei, cu active nete de 27,15 milioane de lei de la cei 43.051 participanti ai sai, depasind astfel fondul BCR Prudent. Fondul BCR a ajuns la finalul lunii martie la un activ net de 26,85 milioane de lei si un numar de 39.227 participanti.

AZT Moderato a atras 25.410 de participanti pana la sfarsitul lui martie si a ajuns la o valoare a activului net de 17,051 milioane de lei. ING Clasic avea 21.585 de participanti si un activ net de 17,132 milioane de lei, AZT Vivace un activ net de 9,24 milioane de lei si 17.061 participanti, iar Pensia Mea (Aviva) - 9.121 participanti, cu un activ net de 7,32 milioane de lei.

Raiffeisen Acumulare a atras pana la finalul lunii martie 6.080 participanti si avea un activ net de 5,44 milioane de lei.

Fondul OTP Strateg a afisat la 31.03.2009 un numar de 324 de participanti si un activ net in usoara crestere, pana la 170.206 de lei.

Concordia Moderat are 233 de participanti si un activ net de 119.729 lei. Eureko Confort a facut luna trecuta a doua raportare, inregistrand 128 de participanti si un activ net de 9.720 de lei.



Sursa: CSSPP