Sibex vrea CFD-uri pe actiuni individuale

Sibex vrea CFD-uri pe actiuni individualeComisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) pregateste modificarea unei instructiuni din 2006, prin introducerea de noi prevederi care sa permita lansarea pe pietele autohtone a contractelor financiare pentru diferenta (CFD-uri), potrivit unui anunt publicat pe site-ul CNVM.

"Se intentioneaza introducerea de dispozitii referitoare la posibilitatea ajustarii elementelor caracteristice ale instrumentelor financiare derivate in situatia in care au loc diferite evenimente corporative in activitatea emitentilor ale caror valori mobiliare constituie activ suport pentru respectivele instrumente", se mai arata in anuntul CNVM.

La inceputul lui 2009, Bursa din Sibiu a anuntat ca a trimis spre aprobarea CNVM proiectul privind lansarea contractelor de tip CFD pe piata Sibex.

Sibex intentioneza sa implementeze CFD-uri pe actiuni individuale. “In acest sens asteptam aprobarea de la CNVM, unde am depus documentatia necesara pentru aprobarea acestor produse”, a declarat, pentru Wall-Street, Teodor Ancuta (foto), presedintele Sibex.

El sustine ca piata va hotari care vor fi cele mai tranzactionate instrumente de acest gen, dar exista premise ca produsele financiare sa fie si in acest caz cele mai solicitate.

Ancuta a mai spus ca se asteapta ca investitorii sa manifeste interes pentru acest produs, acesta fiind unul din motivele pentru care au decis lansarea CFD-urilor.

“Trebuie sa oferim alternative investitorilor pentru a creste atractivitatea pietei de capital si prima conditie este sa incercam. De exemplu, americanii lanseaza anual circa 10.000 noi produse dintre care doar 10-20 au succesul scontat. Noi de ce nu am incerca mai multe produse noi?”, a mai declarat Ancuta.

BVB are in vedere crearea unui segment de piata pentru CFD-uri

BVB are in vedere crearea unui segment de piata pentru CFD-uriCFD-urile sunt instrumente financiare care sunt tranzactionate in mod traditional in regim OTC si foarte rar se regasesc in oferta de produse pe care pietele reglementate le pun la dispozitia investitorilor.

“Bursa de Valori Bucuresti urmareste cu atentie modul in care evolueaza interesul investitorilor romani pentru instrumente financiare mai complexe (cum este si cazul CFD-urilor) si nu exclude posibilitatea ca in viitor sa se implice in crearea unui segment de piata distinct dedicat tranzactionarii CFD. O astfel de decizie se va cristaliza insa numai ca raspuns la nevoile care vor aparea in piata si la cererile care vor veni dinspre companiile de brokeraj si investitori”, a declarat, pentru Wall-Street, Anca Dumitru (foto), director general al Bursei de Valori bucuresti.

Ea a mai spus ca, odata cu deschiderea accesului catre pietele bursiere internationale, o serie de instrumente financiare mai complexe si care comporta un grad mai ridicat de risc au devenit accesibile si din Romania, ceea ce a contribuit la cresterea gradului de sofisticare a investitorilor autohtoni.

"Prin natura lor, CFD-urile asigura un ‹‹leverage›› relativ ridicat si de aceea ele se adreseaza investitorilor care accepta un risc mai ridicat”, a continuat Anca Dumitru.

Directorul BVB a explicat ca asimilarea acestor produse a inceput, deja, la nivelul unor companii de brokeraj, diversificandu-se, astfel, oferta pe care SSIF-urile o pun la dispozitia investitorilor, ceea ce este laudabil.

“In scopul alinierii BVB la standardele burselor internationale, BVB are, printre prioritati: generalizarea utilizarii conturilor globale, utilizarea impruturilor de actiuni, short-selling-ul, trecerea de la o limitare statica a variatiei preturilor zilnice la o variatie dinamica (ceea ce va permite extinderea limitei zilnice, in functie de conditiile pietei, intr-un mod previzibil si care va permite tuturor participantilor sa beneficieze de aceasta oportunitate), dar si introducerea de produse noi, cum ar fi produse financiare structurate, dar si alte proiecte”, ne-a dezvaluit directorul Bursei.

Tradeville: Celor de la Sibex le va fi greu sa implementeze si sa promoveze CFD-urile

Tradeville: Celor de la Sibex le va fi greu sa implementeze si sa promoveze CFD-urileCFD-urile sunt tranzactionate pe plan global in regim OTC (over-the-counter) prin intermediul unui market-maker si nu de catre un operator de piata.

“Faptul ca la nivel global este foarte cunoscuta aceasta modalitate de tranzactionare a CFD-urilor ma face sa cred ca le va fi greu celor de la Sibex sa implementeze si sa promoveze CFD-urile. Sunt cateva caracteristici ale CFD-urilor care consider ca sunt greu de aplicat de catre Sibex, evident in masura in care doresc acest lucru, precum acordarea de dividende pentru pozitii long si plata de dividende pentru pozitii short. De asemenea, apare notiunea de cost de finantare overnight sau dobanda incasata overnight. Sunt doar cateva din aspectele care cred ca le va da bataie de cap celor de la Sibex in masura in care doresc sa implementeze CFD-urile similar market-makerilor”, a declarat, pentru Wall-Street, Cosmin Marinescu (foto), seminar&sales manager la Tradeville.

El sustine ca investitorii simt nevoia unor noi oportunitati de tranzactionare, cum sunt CFD-urile, fapt dovedit de numarul de clienti Tradeville care aleg aceste instrumente.

“Desi consider ca CFD-urile trebuiesc in continuare oferite de catre un market maker si nu de un operator de piata, tranzactionarea CFD-urilor la Sibex poate aduce si cateva beneficii. De exemplu, oportunitati de hedging sau chiar arbitraj utilizand cotatiile CFD-urilor de la Sibiu si cele oferite de market makeri, lucru care ar putea duce la atragerea de clienti”, a explicat Marinescu.

Profilul trader-ului de CFD-uri este similar cu cel al trader-ului de instrumente de tip futures.

“Cred ca pe acest lucru se bazeaza si cei de la Sibiu in luare deciziei de a oferi CFD-uri. Acestea sunt instrumente derivate tranzactionate in marja, dar fara scadenta, asadar instrumente cu un grad ridicat de risc datorita efectului de levier. La profilul trader-ului de contracte futures se va adauga si apetitul ridicat pentru lichiditatea si volatilitatea oferita de pietele externe”, a declarat reprezentantul Tradeville.


X-Trade Brokers: Piata are nevoie de instrumente noi

X-Trade Brokers: Piata are nevoie de instrumente noiDirectorul X-Trade Brokers Romania ne-a declarat ca apetitul investitorilor pentru instrumentele de tip CFD este foarte mare, avand tranzactii cu valori nominale de 200 milioane euro lunar pe acest segment.

“Este evident pentru noi ca piata romaneasca are nevoie de instrumente derivate si, mai ales, de instrumente derivate cu active suport tranzactionate pe piete externe. Initiativele Sibex si CNVM sunt pasi importanti in acest sens”, a declarat Victor Safta (foto), pentru Wall-Street.

Apetitul investitorilor romani pentru piete financiare externe este crescut, poate si din cauza lichiditatii scazute a pietelor autohtone.

“Experienta noastra, de scurta durata, cu piata romaneasca ne demonstreaza ca multi romani sunt deja familiarizati cu piata derivatelor straine si sunt deja activi pe astfel de piete prin intermediul unor brokeri externi. Introducerea unor asemenea instrumente in oferta SIBEX si reglementarea lor de catre CNVM vor atrage, cu siguranta, investitori”, a mai explicat el.

Cat priveste profilul clientilor care tranzactioneaza CFD-uri, acestia au peste 35 de ani, absolventi de studii superioare.

“Ca si profesii, acestea sunt foarte variate: medici, ingineri, brokeri, specialisti din domeniul finante-banci, ziaristi etc. Persoanele juridice care au ales sa ne fie clienti sunt, in egala masura, hedgeri, speculatori, dar si intermediari pe pietele romanesti (SSIF)”, a mai spus Victor Safta.



Barbulescu, Prime: Piata romaneasca nu este pregatita pentru multe produse

Barbulescu, Prime: Piata romaneasca nu este pregatita pentru multe produseAdrian Barbulescu, analist la Prime Transaction, sustine ca era de asteptat ca Sibex sa fie prima bursa care sa solicite tranzactionarea acestor instrumente, deoarece sunt asemanari intre CFD si futures.

“La capitolul acesta Sibiul are experienta necesara pentru a implementa aceste produse. Piata de capital romaneasca nu cred ca e pregatita pentru multe alte produse, dar daca sunt introduse cred ca progresul este grabit”, a declarat Barbulescu.

In momentul de fata piata futures si a CFD-urilor este dedicata investitorilor cu un grad mai mare de cunostinte si experienta. “Cred ca pana bursa sibiana va deveni vizibila si pentru investitorii straini, ea va ramane din pacate taramul speculatorilor romani si din pacate acestia au deja formata o cutuma doar pe doua simboluri”, a continuat analistul.

In opinia sa, investitorii romanii pe CFD sunt acei investitori care au evoluat mai repede decat piata romaneasca in general si au inceput sa studieze ce exista si afara si au descoperit diversitatea din pietele externe, lichididatea de acolo si oportunitatile. “Sunt acei investitori care s-au simtit limitati de piata de capital romaneasca cu plusurile si minusurile ei”, a conchis Barbulescu.

CFD (Contract for difference) reprezinta un contract pentru diferenta dintre pretul de cumparare si pretul de vanzare al unui instrument financiar.

Principalul avantaj al vanzarii / cumpararii de CFD-uri este dat in primul rand de tranzactionarea in marja. CFD-urile fiind produse "leverage", cumpararea / vanzarea acestor instrumente necesita doar un procent din valoarea totala a tranzactiei. Cu toate acestea, este important sa tinem cont de faptul ca pierderile pot fi, de asemenea, amplificate, tranzactionarea in marja fiind recomandata doar investitorilor experimentati.