1 / 3

Ce indica si ce inseamna coeficientul BETA

Intr-un raport Intercapital Invest, Andreea Gheorghe (foto), director departament analiza, explica importanta coeficientului BETA.

Teoria financiara spune ca riscul unei actiuni are doua componente: riscul specific actiunii respective, numit si risc diversificabil si exprimat prin volatilitatea (abaterea medie patratica) a actiunii, si riscul sistematic (numit si risc de piata sau nediversificabil), exprimat prin indicele beta.

“Acest risc este diversificabil datorita faptului ca el scade si tinde spre zero pe masura diversificarii portofoliului (includerii mai multor actiuni in portofoliu)”, a explicat ea.

Pe piata noastra ca indici de referinta pentru acest coeficient pot fi considerati indicele BET sau indicele BET-C.

“In mod conventional valoarea indicelui BETA pentru intreaga piata (pentru un portofoliu ce include toate actiunile din piata) este 1”, se arata in raport.

Astfel, o actiune cu un indice BETA de 1 va evolua in acelasi ritm cu piata - va creste sau va scadea la fel de mult ca aceasta. O valoare mai mare de 1 arata faptul ca actiunea respectiva va reactiona mai puternic decat piata - va creste si va scadea mai mult decat aceasta, explica Andreea Gheorghe.

Valori subunitare arata ca pretul va reactiona mai slab, adica va creste si va scadea mai putin decat piata. In fine, valori negative arata o evolutie contrara celei a pietei - cand piata scade, actiunea respectiva creste, si invers.

“De exemplu, o actiune cu un coeficient BETA de 1,2 se estimeaza ca va fi cu 20% mai volatila decat indicele de referinta. O actiune cu un coeficient BETA de 0,8 se estimeaza ca va fi cu 20% mai putin volatila decat indicele de referinta. O actiune cu un indice BETA apropiat de 0 nu se va corela cu evolutiile din piata, iar un indice BETA negativ arata ca actiunea respectiva se coreleaza invers cu evolutia indicelui de referinta”, a mai spus analistul Intercapital Invest.

Un investitor care este preocupat de conservarea capitalului ar trebui sa se axeze pe actiuni care au un coeficient BETA mic, in timp ce un investitor care este dispus sa-si asume riscuri mari in incercarea de a obtine castiguri mari ar trebui sa caute actiuni care au un BETA mare.

“Coeficientul ajuta la crearea unor repere pentru investitori in ceea ce priveste construirea de portofolii, pe baza profilului de risc al fiecaruia. Un investitor cu aversiune scazuta la risc care estimeaza ca bursa va inregistra in urmatoarea perioada aprecieri, va prefera sa investeasca in actiuni cu un indicator BETA ridicat, pentru ca acestea ii pot aduce randamente mai bune decat restul pietei”, informeaza raportul de analiza citat.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri