Doua garsoniere, la pachet

Doua garsoniere, la pachetCu un an in urma, situatia era insa diferita si cu acelasi buget, posibilitatile de achizitie a unei locuinte in Capitala erau destul de restranse. Daca in primul trimestru din 2008, un client cu un buget de 50.000 euro, care voia sa cumpere o locuinta in Bucuresti, ajungea rapid la concluzia ca suma este insuficienta pentru orice fel de locuinta, inceputul acestui an, afirma Catalin Serbanescu, Managing Partner al agentiei imobiliare Coldwell Banker Banu Manta, ofera mult mai multe alternative.

“Astazi, cu aceasta suma se pot cumpara chiar si doua garsoniere, la pachet, fiecare cu o suprafata de 18mp, confort 2, in blocuri de garsoniere, in zone precum Pantelimon, Oltenitei, 1 Decembrie ori Drumul Taberei, care odata inchiriate, pot aduce proaspatului proprietar un venit cumulat de 350 – 400 euro/luna, bani obtinuti fara prea multe batai de cap”, ne-a explicat Catalin Serbanescu (foto).

De asemenea, cu acest buget se poate achizitiona o garsoniera de 42mp utili intr-un bloc “comunist” construit la sfarsitul anilor 80, in Militari, parcul Sebastian sau Lacul Tei, apreciaza Serbanescu. In situatia in care se opteaza pentru o garsoniera mai mica, de 30 – 36 mp, atunci cumparatorului ii va ramane o suma de bani pentru amenajarea locuintei sau chiar pentru o minivacanta in strainatate.

“Pentru familiile cu venituri ceva mai modeste, varianta ideala consta in achizitia unui apartament de 2 camere, confort 2, cu suprafete cuprinse intre 35 – 43 mp, construite la inceputul anilor ’70, fapt ce presupune o investitie de aproximativ 40.000 euro”, spune consultantul Coldwell Banker, adaugand ca, garsonierele de 30-36 mp si apartamentele confort 2 se pot gasi in mai toate cartierele periferice ale Capitalei.

Apartament cu doua camere sau garsoniera in zona centrala

Apartament cu doua camere sau garsoniera in zona centralaIn cazul in care cumparatorul este inzestrat cu abilitati de negociere sau are sustinerea unui broker, putem vorbi de posibilitatea achizitionarii unui apartament cu doua camere, confort 1, cu suprafata de 50 – 56mp, in zone precum Drumul Taberei, Berceni, Rahova sau Giulesti, in marea lor majoritate in blocuri construite in anii ’70, afirma Serbanescu, de la Coldwell Banker Banu Manta.

Pentru viitorii proprietari care isi doresc sa locuiasca in zonele centrale ale Bucurestiului, exista pe piata si oferte de garsoniere cu preturi ce nu depasesc 50.000 euro, aflate insa, in majoritatea cazurilor, in blocuri interbelice sau “comuniste” si avand suprafete reduse.

Pentru cei care isi doresc un apartament nou, exista si varianta cumpararii unei garsoniere in ansambluri rezidentiale noi, in zone precum Prelungirea Ghencea sau Baneasa, proiecte cu termen de finalizare in acest an. Pentru oricare din variante, la costul locuinte in sine, se adauga si alte costuri suplimentare.

“Reamintim faptul ca, pe langa ceea ce se plateste proprietarului in toate cazurile de mai sus, ramane obligativitatea cumparatorului de a suporta onorariul notarului la semnarea contractului de vanzare-cumparare, cat si plata unui comision pentru brokerul imobiliar, in situatia in care se apeleaza la serviciile acestuia. Cumulate, aceste doua cheltuieli pot ajunge la suma de aproximativ de 2.500 euro”, a incheiat Catalin Serbanescu.

Apartament nou cu doua camere sau unul cu trei, la periferie

Apartament nou cu doua camere sau unul cu trei, la periferieSilvia Vilceanu (foto), manager al site-ului imobiliar AnunturiParticulari.ro, este de parere ca, daca avem un buget de 50.000 euro, atunci vom cauta oferte pentru care proprietarii solicita in jur de 60.000 euro, fiind de asteptat ca in urma unei negocieri sa ajungem la suma dorita de noi.

Astfel, cautand in anunturile aparute in perioada 25.04 - 30.04.2009, in baza de date AnunturiParticulari.ro, gasim trei variante de locuinte care se pot incadra intr-un buget de circa 60.000 euro.

Prima varianta include trei tipuri de apartamente: unul cu doua camere intr-un ansamblu rezidential nou, altul, tot cu doua camere, confort 1, semicentral, in zone ca Baba Novac sau Floreasca si chiar un apartament cu trei camere, confort 1, situat la periferia Capitalei, in zone precum Piata Resita sau Soseaua Giurgiului.

O alta varianta, potrivit AnunturiParticulari.ro, este o gospodarie in aproprierea Bucurestiului, in comune precum Pantelimon, Bragadiru, Magurele sau Domenesti. De exemplu, in comuna Pantelimon, o vila cu o suprafata de 140 mp, cu living, trei dormitoare, doua bai si bucatarie, are un pret de vanzare de 45.000 euro.

Ultima varianta o reprezinta o locuinta achizitionata la rosu. „Pretul constructiilor la rosu este de 150-250 euro/mp, deci o casa de 150-200 mp utili variaza intre 30.000 si 50.000 euro”, apreciaza Silvia Vilceanu.

Daca luam in calcul si varianta construirii, atunci putem cumpara un teren de 500 mp in aproprierea Bucurestiului, pe care se poate construi o casa de 15 0mp utili. Astfel, in comuna 1 Decembrie, un teren intravilan de 400 mp are pret de vanzare 10.000 euro.




Garsoniera partial mobilata

Garsoniera partial mobilataTot cu un buget de 50.000 euro, se poate cumpara o garsoniera partial mobilata, in zona obor, cu o suprafata de 40mp, potrivit portalului imobiliar MagazinulDeCase.ro. Proprietatea este construita in anul 1980, recent renovata si dispune de apometre, usa metalica, gresie, faianta, parchet laminat si cablu tv.

O alta varianta este un apartament cu doua camere, mobilat, situat in zona Giulesti, intr-un bloc construit in anul 1970 si avand o suprafata de 57 mp. Proprietarul descrie starea proprietaii ca fiind “rezonabila” si mentioneaza ca dotari: repartitoare, apometre, usa metalica, parchet masiv, gresie, faianta, cablu tv, Internet si telefon.

Ultima varianta prezentata de MagazinulDeCase.ro este tot o garsoniera partial mobilata, situata in zona Tineretului si avand o suprafata de 34 mp. Proprietatea face parte dintr-un bloc construit in naul 1980, insa este renovata de curand si dispune de aer conditionat, apometre, usa metalica, gresie, faianta, parchet laminat, jaluzele exterioare, izolatie termica pentru peretii exteriori, cablu tv, Internet si telefon.

MagazinulDeCase.ro a lansat in luna aprilie o sectiune de schimburi imobiliare, in care proprietarul isi poate vinde locuinta prin metoda clasica sau o poate schimba cu alta, adaugandu-se diferenta de pret, acolo unde este cazul.

Cum iti iei un credit de 50.000 euro

Cum iti iei un credit de 50.000 euroIn ceea ce priveste contractarea unui credit de aproximativ 50.000 euro pe o perioada de 25 de ani, Marius Andronache (foto), directorul diviziei Coldwell Banker Mortgage, afirma ca venitul net lunar total al solicitantului nu poate fi mai mic de 300 de euro sau echivalentul in lei, iar vechimea la actualul loc de munca trebuie sa fie de minim sase luni si 12 luni in total.

Ca ipoteza, consideram cazul unui cuplu care doreste sa contracteze un credit ipotecar. Spre exemplu, conditiile impuse de una dintre bancile cu care CB Morgage colaboreaza sunt:
  • Varsta: intre 23 si 55 de ani
  • Perioada de rambursare: intre 3 si 25 de ani
  • Garantii: ipoteca asupra imobilului care face obiectul contractului
  • Grad maxim de indatorare: Totalul obligatiilor lunare de plata, inclusiv rata de rambursare a finantarii solicitate, nu trebuie sa depaseasca 50% din veniturile nete lunare cu caracter permanent
  • Venituri eligibile: venituri salariale, pensii, chirii, rente financiare si orice venituri cu caracter permanent.
„Astfel, pentru un credit de 50.000 euro, pe o perioada de 25 de ani, cu gradul maxim de indatorare de 50% este necesar un venit minim net lunar de 665 euro, pentru o rata de 332,16 euro/luna cu respectarea condiitiilor de mai sus”, a incheiat Marius Andronache.

Potrivit estimarilor Coldwell Banker, piata creditelor ipotecare va ajunge la 6 miliarde de euro in acest, in scadere fata de estimarea initiala, insa cu 10% mai mult decat valoarea din 2008.