1 / 6

Asigurarea de locuinta, ca metoda de protectie

„Starurile de la Hollywood nu stiu ce sa-si mai asigure, iar in Romania nu ne asiguram nici macar bunurile elementare. Nici macar cei care isi construiesc case somptuoase nu au asigurari, ci doar alarme sofisticate, insa, un sistem de protectie si paza nu compenseaza pierderile suferite, oricat de performant ar fi. De ce asteptam doar obligativitatea de la lege?”, a declarat Ileana Horvath (foto), presedintele directoratului Uniqa.

Ceea ce trebuie sa intelegem in legatura cu acest produs este ca incheierea unei polite de asigurare se rezuma, in primul rand, la o metoda de protectie, sunt de parere specialistii cu consultati de Wall-Street.

„Asigurarea este menita sa ne aduca siguranta ca, orice s-ar intampla, bunurile noastre sunt la adapost de orice pericol. In general, asigurarea trebuie privita ca un instrument care ofera siguranta, daca ne gandim la cheltuielile pe care le-am angaja in cazul producerii unui risc neasigurat”, a declarat Adrian Marin, director asigurari generale in cadrul Generali Asigurari.

El a detaliat necesitatea acestui tip de protectie, exemplificand ca in cazul unui cutremur similar celui din ’77 ne-am confrunta cu o pierdere anuala de 105 miliarde de euro, iar in Romania, din cele peste 8 milioane de locuinte, doar 800.000 sunt asigurate in prezent.

„Nu trebuie sa asteptam cutremurul ca sa ne asiguram, asigurarea este o metoda de protectie nu numai in cazul cutremurelor, pentru ca exista si alte riscuri care se pot produce si de care tara noastra s-a lovit (inundatii, tornada - vezi cazul Facaeni)”, spune Horvath.

O astfel de asigurare reprezinta o cheltuiala in plus doar pana in momentul producerii riscurilor pentru care ne asiguram locuinta si bunurile, insa la momentul declansarii acestora plata primelor de asigurare devine economisire.

“Ceea ce trebuie constientizat de catre proprietarii de locuinte este tocmai amploarea pagubelor care pot fi produse de catre riscurile asigurate in intervale foarte scurte de timp. Aici discutam atat de riscurile catastrofice (asa cum sunt ele definite de catre legislatia in vigoare): cutremur, inundatie, alunecari de teren, cat si despre riscuri asigurate de catre aceste produse existente pe piata: incendiu, explozie, furtuna”, a declarat Cristian Voicu, director asigurari generale in cadrul Grawe Romania Asigurare.

Voicu a accentuat faptul ca, mai ales in actualul context economico-financiar, cu atat mai mult este necesara protectia prin asigurare. „Cred ca ar trebui sa actionam pentru protejarea proprietatilor noastre cedand riscurile la care sunt supuse acestea, si nu sa ne hazardam in suportarea de catre noi a acestora”, a explicat Voicu.

Mai mult decat atat, oficialul Uniqa a mentionat ca asigurarea de locuinta trebuie privita ca o investitie in viitorul asiguratului. „Noi nu dam inapoi bunul, ci pretul, valoarea lui pentru a putea fi inlocuit in cazul producerii riscului”, a subliniat Horvath.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri