Piata farmaceutica locala - circa 2 mld. lei

Piata farmaceutica locala - circa 2 mld. leiPiata farmaceutica din Romania a atins in primul trimestru al anului valoarea de 466,5 milioane euro, in crestere cu 6%, in euro, fata de perioada similara din 2008.

In moneda locala, piata farmaceutica a crescut cu 22,5%, ajungand la valoarea de 1,99 miliarde lei, potrivit unui studiu recent realizat de Cegedim.

Piata de retail si-a adus cea mai mare contributie la aceasta crestere, urcand cu 23%, in timp ce piata de spital a inregistrat un salt de 19,3%.

Din sectorul pharma se regasesc la Bursa de la Bucuresti: Antibiotice Iasi (ATB), Zentiva (SCD) si Biofarm (BIO). De pe piata de retail, prezenta la BVB este Farmaceutica Remedia (RMAH), cotata din februarie pe piata reglementata.

Cel mai mare crestere a profitului in primul trimestru al anului a inregistrat-o Antibiotice Iasi (ATB), de 50%, pana la 10,59 milioane lei (2,5 milioane euro).

Antibiotice este urmata de catre Zentiva, care a obtinut un rezultat mai mare cu 7%, de 6,13 milioane lei (1,45 milioane euro).

Biofarm a raportat pentru perioada ianuarie-martie un profit de 4,75 milioane lei (1,1 milioane euro), cu 6% mai mare decat perioada similara a anului trecut.

In cazul Farmaceutica Remedia, primele trei luni ale anului au adus un profit de 1,25 milioane lei (0,3 milioane euro).

“Rezultatele pe primul trimestru creeaza premisele pentru un an financiar suficient de bun pentru aceste companii. Este de asteptat ca profiturile acestor companii sa nu aiba de suferit mai mult decat in alte domenii, precum cel financiar sau al constructiilor”, ne-a declarat Gabriel Necula, director adjunct de tranzactionare in cadrul Prime Transaction.

Companiile din pharma traiesc din generice

Principalele venituri ale celor trei companii din pharma listate la Bursa vin din vanzarea de produse generice (echivalenti ai produselor farmaceutice originale), ceea constituie un dezavantaj fata de grupurile internationale.

“Din pacate, companiile farmaceutice din Romania nu au suficienta forta financiara pentru a sustine cercetarea si nu isi pot permite sa dezvolte produse noi din care sa obtina venituri semnificative”, a declarat, pentru Wall-Street, Iulian Panait, presedintele KTD Invest.

El subliniaza ca marjele de profit sunt mai mici pentru veniturile din vanzarea de produse generice. De asemenea, companiile din sectorul pharma de la BVB depind in foarte mare masura si de alocarile din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Pe plan mondial, profiturile mari din domeniu vor fi realizate de companiile de distributie si cele care activeaza pe plan international. Actiunile companiilor cu renume din sector se misca ascendent in momentul in care agentiile din domeniul sanatatii aproba un nou medicament.

“Daca s-ar baza doar pe vanzarile de medicamente generice, cum fac companiile romanesti, nu ar face fata pietei”, sustine Panait.

Pe bursele mature, actiunile farmaceutice sunt recomandate in aceasta perioada de criza, ca urmare a domeniului in care activeaza si in care va fi mereu nevoie de astfel de produse.

Totusi, in Romania, aceasta ipoteza nu se aplica, explica analistul, deoarece cea mai importanta sursa de venit a companiilor de pe bursa vine din vanzarea de generice.

Sectorul este subreprezentat la Bursa

Sectorul este subreprezentat la BursaSectorul pharma de la Bursa este prezentat doar din trei companii, insa pe plan local cei mai multi jucatori provin din mediu international care printr-o listare si pe piata de capital romaneasca ar atrage mai multi investitori straini si ar oferi o mai mare reprezentativitate domeniului.

“Investitiile in acest sector pot fi destul de stabile in conditii grele de piata, iar in momente bune ale pietei pot aduce randamente mai bune. Totusi, sa nu uitam sa luam in calcul ca piata din Romania este tratata la nivel global de catre investitori, astfel incat in multe momente nu exista diferente foarte mari de variatie intre sectoare”, este de parere reprezentantul Prime Transaction.

Desi ar fi trebuit sa fie un refugiu pentru investitori, domeniu a fost tratat cu aceeasi moneda ca si celelalte sectoare economice afectate puternic de criza. Sectorul este clar unul care va rezista destul de bine in aceasta perioada de criza, iar investitorii cauta astfel de companii stabile pentru viitor, totusi profilul bursei de la Bucuresti va determina evolutia acestui sector sa fie in mare parte asemanatoare cu cea a celorlalte domenii.

El mai afirma ca evolutia acestui sector a fost mai puternic afectata de panica instaurata pe piata de capital autohtona din cauza crizei financiare decat de evolutia reala a companiilor farmaceutice.

Indicatorii companiilor romanesti, sub media din ECE

Indicatorii companiilor romanesti, sub media din ECEDin punctul de vedere al indicatorilor fundamentali, actiunile pharma se afla sub media pietei din Europa Centrala si de Est (ECE).

Antibiotice se tranzactioneaza la un raport de price-to-earnings (P/E) de 16,11, fata de media de 19,51, si detine o valoare contabila (P/BV) de 0,92, comparativ cu 1 ale companiilor din regiune.

De asemenea, actionarii companiei au surprins piata prin alocarea unui dividend de 0,016 lei, ceea ce ofera societatii un DIVY de 3,33, depasind cu mult media de 0,9 a regiunii.

“Atractivitatea Antibiotice reiese si din faptul ca actionarul majoritar este statul roman, si societatea poate fi inclusa intr-un pachet de privatizare sau intr-o societate de investitii financiare, cum ar fi SIF6”, sustine Panait.

Actiunile Zentiva sunt mult mai ieftine decat titlurile companiilor pharma din regiune, tranzactionandu-se la un P/E de 9,02. Valoare contabila a actiunilor SCD este de 0,74, compania neoferind dividende de la listare.

“Actiunile companiilor farmaceutice probabil ca vor avea randamente in media pietei, daca ne uitam pe termen mai lung. Vor exista sectoare care vor avea evolutii mult mai ample datorita amplitudinii scaderilor pe care le-au inregistrat, dar totul depinde de mersul economiei in perioada urmatoare, pentru ca in conditii economice vitrege randamantele aduse de actiunile pharma pot fi peste media pietei”, sustine Gabriel Necula.

Pe de alta parte, pentru Biofarm, cei trei indicatori ai analizei fundamentale sunt negativi, un P/E cu minus, iar valoarea contabila si randamentul dividendului sunt egale cu zero.