1 / 11

BVB, crestere la nivel de piata de 5,3%

Pierderile inregistrate de indicii Bursei din Bucuresti in 2008 au ajuns la 70%, in cazul BET si BET-C, in timp ce indicele BET-FI al celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) a pierdut 83% din valorile de la inceputul anului.

Aceasta evolutie a influentat si valorile activelor detinute de catre fondurile cu investitii in actiuni, care au pierdut pana la 79%, fiind cel mai nefast an pentru industrie.

2008 a fost un an foarte greu pentru fondurile de investitii, indiferent de plasamente, administratorii vazandu-se obligati sa majoreze valoarea comisionului de rascumparare pentru a stopa vanzarile masive.

De asemenea, pentru a nu-si pierde toate activele, multe dintre fondurile de actiuni si-au redus expunerea pe pietele de capital indreptandu-se spre instrumentele financiare cu venit fix.

Situatia atat pe plan intern, cat si extern a luat o intorsatura favorabila in acest an, rally-ul inceput in luna martie a stimulat indicii bursei sa treaca pe plus. Astfel, de la inceputul anului, cea mai mare apreciere au avut-o indicii BET-XT si BET-FI cu 28,2%, respectiv 21,3% - conform cotatiilor din 18 iunie.

Totusi, pe ansamblu pietei cresterile au fost mai reduse, indicele compozit al pietei reglementate BVB a urcat cu 5,3%. Rasdaq-C, indice ce prezinta evolutia societatilor de pe piata Rasdaq, s-a apreciat cu doar 0,02%, insa pe o lichiditate extrem de redusa, care cu greu a depasit 1 milion de euro.

Aprecierile actiunilor romanesti au impregnat tendinta si fondurilor mutuale de actiuni, care au revenit pe cresteri.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri