1 / 5

Creditarea companiilor nu inseamna doar resuscitarea creditarii, ci a economiei

Cu toate ca este privita ca o masura electorala, programul Prima Casa reprezinta sperantele tuturor partilor implicate in economia romaneasca, ce tintesc relansarea acesteia, cat si resuscitarea creditarii.

“Programul Prima Casa
este clar o masura electorala ca multe altele, dar prin implicarea sectorului privat si a unor voci din asociatiile oamenilor de afaceri, cat si din partea dezvoltatorilor si a bancilor private se poate ajunge la o formula inteligenta, nu spun optima sau ideala, dar inteligenta care are capacitatea de a crea efecte de multiplicare in economie”, declara Radu Limpede(foto), analist economic.

“Repet, nu este meritul guvernantilor, de aceea este bine ca avem o presa online, scrisa si TV care popularizeaza mesajul sectorului privat si cred ca este un program care ar putea avea efectele scontate in economie, dar pe langa acesta este necesara accelerarea programului de reabilitare a blocurilor comuniste, pentru ca in ritmul in care se desfasoara acest program ne trebuie 120 de ani sa-l terminam, pana atunci fiind necesara insa daramarea acestor cladiri”, adauga Limpede.

El a mai spus ca suma alocata programului de reabilitarea terminca a blocurilor comuniste este o gluma seaca. Astfel, lucrurile ar mai putea fi imbunatatite pe acest al doilea program, in timp ce un al treilea program ar putea fi cel de subventionare de catre stat in vederea construirii de autostrazi, potrivit celor declarate de Limpede.

“Orice semnal, initiativa sau proiect care sprijina achizitia de locuinte contribuie la bunul mers al economiei, in general. Reluarea creditarii nu este importanta pentru creditarea in sine, ci pentru functionarea mecanismelor economice care, in absenta circulatiei capitalului, se gripeaza”, explica Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

Ea a mai adaugat ca daca implementarea programului Prima Casa va fi eficienta, simpla si functionala, aceasta va conduce cu siguranta la o crestere a creditarii si a tranzactiilor imobiliare in a doua parte a anului fata de semestrul I 2009.

“Succesul programului “Prima Casa” poate fi imboldul necesar pentru dezghetarea creditarii, relansarea pietei imobiliare si poate chiar a economiei romanesti. Nu vreau sa ma gandesc ce s-ar intampla daca acest proiect ar fi un fiasco”, a adaugat la randul sau directorul general al brokerilor de credite de la DBSol Consulting, Liviu Andrei.

Daca vorbim de resuscitarea creditarii, spune Bidian, in primul rand trebuie gasite solutii la creditarea companiilor care au avut cel mai mult de suferit in aceasta perioada de criza. “Iar creditarea companiilor nu inseamna doar resuscitarea creditarii, ci a economiei. Faptul ca mediul economic romanesc in asamblu rezista de 9 luni de zile prin forte proprii arata ca este un mediu mult mai solid decat preziceau chiar voci cu notorietate prin toamna anului trecut”, declara Bidian.

Ea a tinut sa mentioneze ca atat timp cat sistemul bancar este stabil si solid, cursul de schimb s-a stabilizat, somajul este sub 6%, nu avem derapaje economice sau dezechilibre macroeconomice trebuie sa vedem si factorii pozitivi, sa ne ponderam emotiile si sa actionam cu luciditate si responsabilitate.

“Evident ca a avut loc o deteriorare a indicatorilor, dar nu avem cum sa nu plasam Romania in contextul international. Apoi, asteptarea nu este o optiune, dupa cum nici extrapolarea trecutului in decizii viitoare nu este constructiva. Ne situam in cu totul alta realitate decat pana anul trecut, dar daca nu vom lua in calcul noile date ale problemei nu vom ajunge la solutia corecta”, relateaza Bidian.

Dobanzile mici impuse in programul Prima Casa pot forta bancile sa reduca din costuri si la celelalte produse de creditare, iar acesta ar fi un prim pas in revenirea la normal a pietei bancare, spune Andrei. “O alta masura mult asteptata si benefica este scaderea pana la 9% a dobanzii cheie a BNR, prognozata in sedinta de astazi (marti 30.06.2009 n.r.) coroborata cu scaderea rezervei minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei. Totusi, orice masura depinde inevitabil de restabilirea climatului de incredere la nivelul economiei nationale”, evidentiaza seful DBSol, pentru Wall-Street.

BNR lasa bancilor 2,1 mld. euro pentru creditare


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri