1 / 4

Cauzele necesitatii reformei pensiilor in Romania

Studiile internationale arata ca cea mai mare parte a lumii moderne se confrunta cu probleme demografice deosebit de grave: natalitatea este in cadere libera, iar media de varsta a populatiei creste rapid. Cu alte cuvinte, populatia tot mai multor state se reduce si, in acelasi timp, asistam la un fenomen de imbatranire a populatiei la nivel global.

Cresterea nivelului de trai din ultimul secol, dezvoltarea profesionala a indivizilor, ca si dezvoltarea si progresele medicinei, sunt cauzele imbatranirii populatiei.

Aceasta tendinta a inceput sa se manifeste in urma cu cateva decenii, iar efectele imbatranirii populatiei la nivel mondial incep sa se manifeste si mai pregnant. Romania se afla in aceeasi situatie, ba chiar mai grava decat media globala sau cea regionala. Toate studiile institutiilor nationale si internationale abilitate de genul BM, FMI, ONU, UE, BERD si Institutul National de Cercetari Economice arata acelasi lucru: populatia Romaniei se afla intr-un accentuat trend de scadere si imbatranire, fapt care, in lipsa reformelor profunde, va duce in cateva decenii la explozia „bombei demografice”.

Astfel, populatia Romaniei a scazut in perioada 1990-2008 cu 1,8 milioane de locuitori, de la 23,2 la 21,4 milioane de locuitori, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Iar pana in 2050, populatia Romaniei va continua sa scada, pana la circa 16-17 milioane de locuitori, cu 6-7 milioane mai putini decat in 1990, arata studiile UE, BM, FMI, ONU, INCE.

De departe insa cel mai pesimist scenariu de scadere a populatiei Romaniei arata ca aceasta va numara 13,3 milioane de locuitori pana in 2050, potrivit unui studiu BERD din 2008. De altfel, rata natalitatii din Romania a scazut de la 13,7‰ in 1990 la 10‰ in 2008 (potrivit INS) si va continua sa scada, potrivit prognozelor demografice.Totodata, rata fertilitatii a scazut in Romania de la 2,3 copii / femeie in 1989 la 1,3 copii / femeie in 2008 si s-a plafonat la acest nivel in ultimii 12 ani, conform INS.

In acelasi timp, durata medie a vietii in Romania a crescut de la 70 de ani in 1990 la 74 de ani in 2008, potrivit INS si continua sa creasca.

O succinta concluzie preliminara arata ca populatia se reduce, tendinta pare ireversibila, iar fenomenul se suprapune peste cel de imbatranire a populatiei, care, de asemenea, accelereaza, iar cel mai grav lucru este ca toate aceste fenomene demografice au avut loc in mai putin de 20 de ani, atrage atentia APAPR.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri