Situatiua actuala. Care sunt cauzele existentei acestor conturi nealimentate lunar?

Situatiua actuala. Care sunt cauzele existentei acestor conturi nealimentate lunar?Pentru cei 1,4 milioane de participanti cu conturile nealimentate lunar, nu exista doar o singura explicatie.

Astfel, detaliaza presedintele APAPR, Crinu Andanut (foto), pentru circa 400.000 dintre ei, care au conturile goale (nicio contributie pana acum), explicatia sta in procedura de validare initiala – este clar ca ei nu mai sunt parte a pietei muncii, cel putin nu in Romania, din moment ce pentru ei nu s-a contribuit timp de 16 luni la rand.

In al doilea rand, la o succinta privire retrospectiva observam ca in luna mai 2008, prima cu contributii virate in conturile participantilor la pilonul II, erau peste 961.000 de participanti care nu au primit acea prima contributie.

"Daca ii scadem pe cei 400.000 explicati anterior, ajungem la peste 560.000 de participanti care aveau conturile nealimentate intr-o luna 'normala', intr-o perioada fara criza financiara, economica, pe piata muncii. Cel mai probabil, acest gol este cauzat de dinamica normala a pietei muncii: schimbari de locuri de munca, intrari sau iesiri in perioada de ajutor de somaj, intrari sau iesiri din perioada de concediu de maternitate, etc., adica toate situatiile care afecteaza continuitatea viramentelor lunare de contributii catre bugetul public de pensii”, a mai explicat Andanut.

Comparativ cu numarul de 961.000 de participanti cu conturile goale de la startul sistemului, cei 1,4 milioane de azi mai au in plus sub jumatate de milion de participanti cu conturile nealimentate azi, situatie pentru care este intr-adevar de vina criza economica.

"Exista un numar in crestere de someri, tot mai multe companii au probleme cu plata CAS, de aici si cresterea alarmanta a numarului de conturi goale. De retinut este insa ca, din 1,4 milioane de participanti cu plati inconstante de CAS, doar mai putin de jumatate de milion sunt adusi in aceasta situatie de criza economica”, mentioneaza Andanut.

Care sunt pasii dupa care functioneaza sistemul?

Care sunt pasii dupa care functioneaza sistemul?Pasul 1. La sfarsitul lunii x, angajatorul face plata obligatiilor catre bugetele statului, inclusiv plata Contributiilor de Asigurari Sociale (CAS).

Pasul 2.
Pe langa plata CAS, angajatorul trebuie sa depuna la Casa Judeteana de Pensii si Asigurari Sociale (CJPAS) o declaratie nominala de CAS. Declaratia nominala cuprinde lista angajatilor si sumele platite sub forma de CAS pentru fiecare angajat.

Pasul 3.
CJPAS din toate judetele depun toate declaratiile nominale la CNPAS, care le centralizeaza.

Pasul 4.
CNPAS introduce toate datele in Registrul asiguratilor in sistemul public de pensii si calculeaza punctajele de pensii corespunzatoare.

Pasul 5.
In baza declaratiilor nominale procesate (nu in baza platilor de CAS receptionate!), CNPAS trece la virarea contributiilor in Pilonul II.



Contributiile sunt virate cel mai tarziu pe data de 20 a lunii x+2 (luna x este numita "luna de referinta”), iar diferenta de 50 de zile rezulta din procedurile de mai sus.

De ce este atat de importanta declaratia nominala de CAS depusa de angajatori?

De ce este atat de importanta declaratia nominala de CAS depusa de angajatori?Pentru a sti cum sa procedam este nevoie sa intelegem cum functioneaza sistemul. Astfel, trebuie stiut ca Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS) face viramentul banilor catre contul fiecarui participant la Pilonul II in baza declaratiei nominale si nu in baza platii.

Plata se regularizeaza ulterior, inclusiv cu ajutorul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). "Din acest punct de vedere, introducerea Pilonului II nu a schimbat altceva decat o crestere a transparentei, pentru ca acum, luna de luna, fiecare din cei 4,4 milioane de participanti activi ai sistemului poate afla care este situatia sa reala. In plus, avem periodic situatii centralizatoare la nivelul intregii piete, ceea ce da o imagine inclusiv asupra sistemului public de pensii”, explica Andanut.

De asemenea, presedintele APAPR crede ca aceasta transparenta ar trebui sa responsabilizeze individul, in primul rand prin oferirea acestei informatii.

"Sistemul ne ajuta, de fapt, pe toti sa realizam ca responsabilitatea pentru obtinerea unei pensii decente apartine fiecaruia dintre noi. Nimeni nu a spus vreodata ca drumul catre o batranete linistita este usor, fie ca vorbim de pensia de stat sau cea privata”, adauga el.

Cum verifici situatia contului?

Cum verifici situatia contului?Orice participant are mai multe metode de a afla daca angajatorul ii vireaza sau nu contributiile luna de luna. Cea mai simpla metoda este accesarea portalurilor online puse la dispozitie de majoritatea administratorilor, portalurile sunt, de altfel, centralizate de catre APAPR.

De asemenea, o data pe an, toti participantii isi pot vedea istoricul de contributii in scris, el fiind trimis in cadrul scrisorii anuale de informare de catre administratori (prin lege).

In plus, se poate controla situatia contului prin call-center-urile pe care majoritatea administratorilor le pun la dispozitia participantilor.

"Masurile ce pot fi luate de participanti sunt insa, din pacate, limitate. Salariatii pot atrage atentia angajatorilor ca trebuie sa le plateasca toate contributiile sociale, pentru ca ei sa primeasca banii in fondul de pensii private obligatorii la care au aderat. Este insa important ca orice participant sa stie care este situatia reala a platilor sale, pentru a fi ferit, macar teoretic, de efectele contributiilor virate inconstant”, explica Andanut.

El atrage atentia ca o contributie lipsa pe an poate aduce o pensie (si de la stat si din sistemul privat) mai mica cu pana la 10%, iar doua luni lipsa inseamna o pensie mai mica cu 20%.

"Acestea fiind datele problemei si pierderile semnificative pe care oricine participant le poate inregistra daca nu-si primeste banii in cont lunar este important ca fiecare sa-si urmareasca cu regularitatea virarea contributiilor, mai ales in aceasta perioada de turbulente economice”, a concluzionat Andanut pentru Wall-Street.

La sfarsitul primelor 7 luni ale anului, confrom APAPR, numarul total al aderentilor la fondurile de pensii private obligatorii a ajuns la aproape 4,8 milioane, dintre care aproape 4,4 milioane au primit in contul personal cel putin o contributie lunara, din cele 15 virate pana in prezent.

Activele nete ale fondurilor de pensii private obligatorii au ajuns la sfarsitul primelor 7 luni din acest an la 1,7 miliarde de lei, adica 404,8 milioane de euro.