La ce ajuta contractul de inchiriere

La ce ajuta contractul de inchiriereIndiferent despre ce proprietate este vorba, existenta unui contract de inchiriere fereste atat chiriasul, cat si proprietarul de abuzuri. Negocierea si incheierea contractului presupune implicarea specialistilor in domeniu tocmai pentru acoperirea unor eventuale riscuri.

„Pentru proprietar, trebuie avute in vedere riscul neplatii chiriei la termen sau al platii cu intarziere, cel al deteriorarii spatiului inchiriat sau alte riscuri. Pentru chirias, exista riscul datorarii chiriei pe toata perioada contractului, chiar daca contractul poate fi denuntat unilateral, riscul obligarii la efectuare unor reparatii care sunt, de regula, in sarcina proprietarului, sau o chirie suplimentara pentru spatiile comune fara criterii clare de determinare”, a exlicat, pentru Wall-Street, Beatrice Onica Jarka (foto), partener in cadrul casei de avocatura Cunescu, Balaciu & Asociatii.

Nu in ultimul rand, ocuparea unui spatiu fara incheierea unui contract de inchiriere poate conduce la evacuarea chiriasului, dupa cum poate atrage chiar incriminarea proprietarului pentru evaziune fiscala, daca va primi sume de bani cu titlu de chirie fara sa le declare.

In schimb, in cazul existentei unui contract de inchiriere a locuintei, conform Legii locuintei, evacuarea chiriasului se face numai pe baza unei hotarari judecatoresti irevocabile, iar chiriasul este obligat la plata chiriei prevazute in contractul de inchiriere, pana la data executarii efective a hotararii de evacuare.

Citeste si Ce trebuie sa stii cand semnezi contractul pentru cumpararea unei locuinte noi.

Ce clauze trebuie sa contina contractul

Ce clauze trebuie sa contina contractulPentru inchirierea locuintelor, Legea locuintei nr. 114/1996 la zi prevede ca inchirierea se face pe baza acordului dintre proprietar si chirias, consemnat prin contract scris, care se va inregistra la organele fiscale teritoriale.

Contractul de inchiriere cuprinde:
  • adresa locuintei care face obiectul inchirierii;
  • suprafata locativa si dotarile folosite in exclusivitate si in comun;
  • suprafata curtilor si a gradinilor folosite in exclusivitate sau in comun;
  • valoarea chiriei lunare, regulile de modificare a acesteia si modul de plata;
  • suma platita in avans in contul chiriei;
  • locul si conditiile in care se realizeaza primirea si restituirea cheilor;
  • obligatiile partilor privind folosirea si intretinerea spatiilor care fac obiectul contractului;
  • inventarul obiectelor si al dotarilor aferente;
  • data intrarii in vigoare si durata;
  • conditiile privind folosinta exclusiva si in comun a partilor aflate in coproprietate;
  • persoanele care vor locui impreuna cu titularul contractului;
  • alte clauze convenite intre parti.
Tot prin contract de inchiriere a locuintei se poate prevedea si posibilitatea chiriasului de a subinchiria, modifica sau imbunatati locuinta detinuta, cu acordul prealabil scris si in conditiile stabilite de proprietar.

„Prin incheierea unui contract, ambele parti vor putea conveni asupra reinnoirii sale, precum si asupra cauzelor de reziliere a contractului inainte de termenul stabilit”, a incheiat avocatul Beatrice Onica Jarka.

Cati dintre romani sunt chiriasi

Cati dintre romani sunt chiriasiCirca 94% dintre romani detin in proprietate o locuinta, in timp ce doar 4% locuiesc cu chirie, arata un raport recent al Eurostat, care se refera la situatia din anul 2007.

La nivelul intregului continent, procentul de properietari este de 65%, Romania fiind tara cu cei mai multi proprietari de locuinte, urmata de Lituania si Slovacia (89%) si de Ungaria (87%). La polul opus, se afla Germania, unde doar 46% dintre locuitori sunt si proprietari, urmata de Austria (52%), Olanda (56%), Danemarca, Franta si Polonia ( fiecare cu 58%).

"La nivelul Capitalei, procentul de chiriasi este foarte mare, dar, din pacate, majoritatea tranzactiilor se fac fara un contract de inchiriere. Proprietarii prefera sa incaseze o chirie mai mare, neplatind astfel impozitul pe venitul respectiv, iar chiriasul este oarecum la mijloc: sa isi plateasca singur impozitul sau sa plateasca o chirie si mai mare", ne-au declarat surse din piata de consultanta. (Citeste si Cum se impoziteaza veniturile din imobiliare)

Topul tarilor europene cu cei mai multi proprietari de locuinte

Tara Procentul de proprietari
Romania 96
Lituania 89
Slovacia 89
Ungaria 86
Letonia 84
Estonia 83
Islanda 83
Spania 83
Slovenia 80
Norvegia 78

Sursa: Eurostat