1 / 7

Ce sunt titlurile de stat?

Titlurile de stat reprezinta obligatiuni care atesta datoria publica si reprezinta imprumuturi ale statului in moneda nationala ori in valuta, pe termen scurt, mediu si lung.

Riscurile pe care le presupun aceste titluri de stat sunt foarte scazute, aproape egale cu zero - deoarece statul nu poate da faliment -, cu un randament putin mai ridicat decat rata inflatiei.

Valoarea nominala individuala a unui titlu de stat este de 10.000 lei.

Exista doua categorii de titluri de stat: pe termen scurt si pe termen lung sau mediu de tip benchmark.

Titlurile de stat pe termen scurt sunt certificate de trezorerie cu discount, cu scandeta pana la 1 an. Certificatele de trezorerie cu discount sunt titluri de stat fara cupon de dobanda, care se cumpara de investitor la un pret mai mic decat valoare nominala, urmand ca la scadenta sa incaseze valoarea nominala, potrivit informatiilor din Ghidul Investitorului in titluri de stat publicat pe site-ul Ministerului de Finante.

Titlurile de stat pe termen mediu sau lung sunt obligatiuni de stat cu o scadenta de peste 1 an, vandute la valoarea nominala, cu discount sau prima si prin care Statul plateste anual o dobanda, conform conditiilor din prospectul de emisiune.

In cazul titlurilor de tip benchmark, valoarea nominala a seriei de titluri emise si aflate in circulatie poate fi majorata ulterior de catre emitent prin redeschideri ulterioare, in conditiile mentinerii caracteristicilor initiale ale emisiunii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri