Cum functioneaza o asigurare unit-linked?

Cum functioneaza o asigurare unit-linked?O asigurare unit-linked este, in primul rand, o asigurare de viata, ceea ce inseamna ca acopera riscul de deces al persoanei asigurate, astfel incat, in momentul decesului, indiferent de cate prime au fost platite, beneficiarul (familia) primeste suma asigurata garantata de catre asigurator.

Asigurarile unit-linked ofera doua tipuri de beneficii la producerea riscului de deces al asiguratului, prima constand in suma maxima garantata stabilita la incheierea contractului si valoarea contului din momentul decesului sau, suma garantata plus valoarea contului.

“Trebuie sa fie foarte clar ca acest produs asigura, in primul rand, riscul de deces. In plus, asiguratul mai poate alege daca acopera riscul de deces din accident, de spitalizare sau interventii chirurgicale”, detaliaza Cornelia Coman (foto).

Asigurarea de viata este acoperita printr-o parte din prima platita de asigurat, restul sumei fiind investita prin programele unit-linked.

In functie de profilul de risc al clientului, banii sunt investiti pe piata de capital. La aceasta data exista o gama larga de programe unit-linked, dintre acestea unele investesc numai in instrumente cu venit fix, cum sunt titlurile de stat sau obligatiunile corporative pentru clientii mai reticenti la risc, si exista programe care investesc toti banii pe piata de capital locala sau europeana.

“Ceea ce nu trebuie scapat in niciun caz din vedere este faptul ca asigurarile de viata de tip unit-linked sunt produse de economisire si investire pe termen lung, durata minima conform produselor existente pe piata romaneasca este de 5 ani, dar, in functie de programul ales, perioada de investitie poate fi mai lunga sau mai scurta”, specifica Coman.

Pentru programele cu risc scazut poate fi recomandata o perioada de investitii mai scurta, dar nu mai mica de 5 ani, in timp ce pentru programele cu risc crescut perioada de investitii recomandata trebuie sa fie cat mai lunga, dupa cum explica CEO-ul ING Asigurari de Viata.

Trebuie avut in vedere ca orice reziliere, orice contract incheiat inainte de a ajunge la maturitate, presupune o penalizare a clientului, exista o taxa de rascumparare a contractului pentru ca toate politele unit-linked au o perioada lunga de investitii si costurile de administrare au fost alocate intregii perioade a contractului. Intr-un astfel de caz, o reziliere aduce si o taxa de penalizare pentru a recupera cheltuielile pe care le are compania de asigurari si nu le mai poate amortiza pe parcursul contractului daca acesta este incheiat inainte de termen.

“O polita unit-linked nu este un fond mutual sau o investitie pura pe pietele financiare si nici nu este un produs de economisire pe termen scurt sau de investitie pura, ci o asigurare de viata cu componenta investitionala. Asigurarea de deces este o asigurare de tip casco; daca se produce evenimentul ai primit suma asigurata garantata, daca riscul nu s-a produs, banii nu sunt primiti”, a mai explicat Coman.

Totusi, exista companii in pietele mai dezvoltate, care ofera sub forma de clauza suplimentara la contract posibilitatea ca in cazul in care evenimentul nu se produce (decesul asiguratului n.r.) sa se returneze o parte din suma platita pentru asigurarea de viata. Daca riscul nu se produce insa banii acestia se pierd.

Costuri si comisioane

Costuri si comisioaneTaxele si comisioanele practicate pe piata din Romania sunt aceleasi ca si in celelalte piete europene.

In primul rand, exista rata de prima, costul asigurarii de protectie in care se tine cont de varsta asiguratului, starea de sanatate etc. “Pe langa costul componentei de protectie mai exista o diferenta perceputa ca taxa intre pretul de vanzare - pret de cumparare. In general, banii investiti se aloca in proportie de 95%, rezultand o diferenta de 5% intre pretul de vanzare si pretul de cumparare al unit-urilor”, spune Coman.

Apoi, sunt cheltuielile de administrare, recuperate in primul an de contract si reprezinta 4% din unit-urile cumparate in primul an de contract.

Astfel, spune Coman, in fiecare an se deduce 4% din unit-urile acumulate din primul an.

Apoi, exista taxa de administrare lunara a contului si se deduce in fiecare luna din acesta. Aceasta taxa nu este negociabila, insa poate sa scada cu cat prima platita de asigurat este mai mare.

Si, nu in ultimul rand, se percepe o taxa anuala de administrare a acelui program de investitii si care se deduce la fiecare evaluare a activului aferent programului de investitii si depinde de profilul de risc.

Problema randamentelor

Problema randamentelorPentru a avea o imagine cat mai corecta si completa asupra randamentului unui program de investitii de tip unit-linked, acesta trebuie comparat cu un benchmark al pietei, explica Coman. “Randamentele programelor de investitii trebuie prezentate asiguratilor si in functie de benchmark-ul pietei. Daca piata este jos, nu ai cum sa performezi mult mai sus decat aceasta”, explica CEO-ul ING.

Deoarece in Romania nu exista un indice care sa reflecte evolutia randamentului inregistrat de instrumentele cu venit fix, pentru a evalua randamentul acestor instrumente asiguratorii folosesc ca benchmark (reper) un indicator al evolutiei pietei monetare (ROBID 1 an), explica reprezentantul ING.

„Avand in vedere ca partea de actiuni are expunere pe Romania, Polonia, Cehia si Ungaria, reperul folosit este un compozit intre indicii reprezentativi ai burselor din aceste tari, dupa cum urmeaza: 45% BET, 10% BET-FI, 25% WIG20, 10% PX si 10% BUX. (BET si BET-FI sunt indici ai bursei de la Bucuresti, WIG20 - indicele bursei din Polonia, PX - indicele bursei din Cehia, iar BUX - indicele bursei din Ungaria)”, detaliaza Coman.

De subliniat este faptul ca performanta programelor este neta de taxe. Pentru o comparatie corecta cu performanta reperului folosit, trebuie considerata si taxa de administrare aferenta primelor 9 luni.

In cazul programelor de investitii de tip unit-linked ale ING, randamentele au fost pozitive in primele noua luni ale anului. Astfel, programul mixt 50 a avut un randament de plus 34,7% la un benchmark de plus 31,3% si o taxa anuala de administrare de 1,85%. Totodata, programul equity a obtinut in perioada ianuarie-septembrie 2009 un randament de 49,4% la un benchmark de 53,8% si o taxa anuala de administrare de 2,5%.

In 2009 pietele si-au revenit, la fel si randamentele, care anul trecut erau pe minus, determinand multi client ai companiilor sa rezilieze contractele spre defavoarea lor, dupa cum a explicat Coman.

In cazul ING, numarul clientilor care au reziliat contractul in primele 9 luni ale anului in curs sunt de 1% din portofoliu, iar trendul este clar descendent, dupa cum explica Coman.

“Daca ne speriem de volatilitatea pietelor financiare si renuntam la un astfel de contract de economisire si investire pe termen lung cand piata este jos nu facem decat sa accentuam pierderile. Din pacate, aceste simple principii privind investitiile nu sunt intelese inca in Romania”, subliniaza Coman in incheiere.

La aceasta data, 60% din contractele in vigoare ale ING Asigurari de Viata sunt unit-linked, iar prima bruta anualizata medie la aceste polite este de 1.700 de lei.