1 / 4

Actiunile lichide sunt de preferat

In piata romaneasca de capital, suma minima acceptata de majoritatea firmelor de brokeraj pentru inceperea unei investitii este de 3.000 de lei. Desi acesti bani nu permit o diversificare extrem de mare a portofoliului, ei pot fi plasati cu atentie si pot aduce randamente importante.

Brokerii si analistii intervievati de Wall-Street le recomanda investitorilor incepatori sa-si plaseze capitalul, in general, in titlurile cele mai lichide si cele incluse in indicii BET, BET-FI si BET-XT.

Specific, pentru un apetit la risc ridicat, Gabriel Aldea (foto), broker la Intercapital Invest, recomanda investitorilor actiunile companiilor exclusiv din segmentul financiar-bancar, care au oferit in 2009 printre cele mai ridicate randamente.

Pentru un apetit la risc mai redus, portofoliul poate fi impartit intre companiile din sectorul de utilitati si energie – Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL), Petrom (SNP) -, si societati din segmentul financiar si cel farmaceutic – Antibiotice (ATB), Zentiva (SCD), Biofarm (BIO). “Ponderea intre cele trei tipuri de sectoare ramane la latitudinea investitorilor in functie de gradul de risc asumat”, explica Aldea.

Totusi, reprezentantul Intercapital recomanda o impartire de 30% din capital in actiuni din utilitati si energie, 20% in sectorul farma si 50% in financiar bancar, luand in considerare un portofoliu pe termen mediu si un nivel de risc mediu.

In functie de durata planului investitional, Andrei Radulescu, analist la Target Capital, recomanda pe termen scurt o structura de portofoliu in care sa predomine lichiditatile si investitiile in obligatiuni, din cauza incertitudinilor din plan intern si extern care planeaza asupra Bursei de Valori Bucuresti.

Pentru termen mediu si lung, analistul propune un portofoliu in care sa predomine actiunile, de exemplu cele din sectorul energetic – Prospectiuni (PRSN), Petrom, Transgaz, Armax Gaz (ARAX), Upet (UPET), Condmag (COMI) -, cele din industria alimentara – Nutricom (NUTE), Avicola Buzau (AVZU), Argus (ARGU) -, anumite titluri din industria prelucratoare - Azomures (AZO), Aerostar (ARS), Ecopack (AMCP), Santierul Naval Orsova (SNO) -, dar si actiuni din sectorul farmaceutic – Zentiva.

“Inceputul pentru un investitor intotdeauna este greoi, deoarece e nevoie de acomodare si adaptare la piata in care investeste. Pentru un investitor incepator recomand sa studieze foarte bine inainte si sa se asigure ca intelege riscurile pe care si le asuma”, subliniaza Gabriel Necula, director adjunct de tranzactionare la Prime Transaction.

Pentru o suma de 3.000 lei, Necula recomanda mai mult de trei companii, deoarece investitia in multe societati duce la o impartire nesemnificativa a capitalului, sustine el.

Razvan Pasol - Despre cum sa incepi la Bursa


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri