1 / 4

Ce este sistemul multifond?

In Romania sistemul de pensii si asigurari sociale are nevoie in continuare de o reformare profunda. In acest sens, pasi importanti au fost facuti atat in mai 2007 prin demararea pensiilor private facultative, cat si in mai 2008 prin implementarea si startul pilonului II de pensii private obligatorii.

Sistemul de pensii private romanesti este inca tanar, astfel ca numeroase masuri si reglementari sunt inca necesare pentru a clarifica in totalitate aspectele de functionare ale sistemului.

O etapa viitoare fiundamentala in reformarea sistemului de pensii, in ansamblu, este, fara indoiala, implementarea modelului multifond (cunoscut in pensiile private din Vest ca “lifestyle funds” sau “lifecycle funds”).

Astfel, la aceasta data in Romania avem un sistem multipilon, pilonul II si III de pensii private si, desigur, pilonul I al pensiilor de stat. Modelul multifond vizeaza perfectionarea si optimizarea pensiilor private.

Acest model presupune ca administratorii, companiile de pensii sa dea mai multe posibilitati de alegere participantilor in functie de varsta si apetitul la risc. Desigur, toate acestea in vederea protejarii nivelului activelor fiecarui participant.

In acest sens, companiile ar oferi in locul unui singur fond pe pilonul II de pensii private obligatorii mai multe fonduri, care ar presupune profiluri diferite de risc, pentru categorii diferite de varste ale participantilor la sistem.

Companiile de pensii vor trebui sa lanseze, cand legislatia necesara va fi creata si va intra in vigoare, fonduri cu profiluri de risc diferite fata de ceea ce au in prezent. Pe pilonul II, nu exista decat un singur fond cu profil de risc ridicat, fondul Aripi administrat de Generali Pensii, in rest fiind toate cu profil de risc mediu.

In mod normal, modelul multifond presupune ca fiecare companie sa aiba pe pilonul II trei fonduri. Un fond dinamic pentru tineri, cu un apetit crescut la risc, unul mai conservator pentru cei care sunt in apropierea varstei de pensionare, deci mai prudenti in vederea protejarii activelor acumulate in cadrul fluctuatiilor cu care pietele financiare se confrunta in cadrul ciclurilor economice, si fonduri moderate, ca in sistemul local autohton pentru cei aflati intre cele doua varste extreme.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri