Ce elemente trebuie urmarite in aceasta perioada

Ce elemente trebuie urmarite in aceasta perioadaBursele emergente, printre care se afla si cea din Bucuresti, au beneficiat de pe urma entuziasmului de pe pietele mature, de perspectivele mai bune de evolutie economica pe termen mediu si lung, precum si de revenirea treptata a fluxurilor de capital din exterior.

Astfel, actiunile listate pe Bursa de Valori Bucuresti au inregistrat in ultimul an cresteri importante, pe fondul scaderii aversiunii fata de risc a investitorilor. Aceasta evolutie si schimbare a perceptiei investitorilor au avut loc, desi economia romaneasca nu resimte o revigorare.

“Pe plan intern, piata de capital va continua sa fie dependenta in primul rand de evolutia pietelor internationale”, a declarat, pentru Wall-Street, Andrei Radulescu (foto), analist la Target Capital. Analistul se asteapta la corectii pe pietele internationale, evolutie care va fi asimilata si de catre Bursa de la Bucuresti.

Cel mai probabil, aceste scaderi puternice vor avea loc in luna mai, dupa interpretarea rezultatelor financiare din primul trimestru, dar si a plecarii unei mari parti dintre investitori in vacanta, conform zicalei “sell in May and go away”.

Se mai aplica sell in May and go away?

Zicala “Sell in May and go away... Return in September!” (Vinde in mai si pleaca in vacanta... Revino in septembrie!, n.r.) indica parerea investitorilor ca evolutia din perioada noiembrie-aprilie a fost una puternic ascedenta, putand fi marcate profiturile.

De obicei, in luna mai investitorii isi vand actiunile, determinand un val de corectii, pentru ca in toamna sa se reintoarca in piata. Din aceeasi cauza, in vara, volatilitatea indicilor si lichiditatea se reduce.

“Dat fiind contextul de crestere puternic din ultima perioada, este din ce in ce mai necesara aparitia unui val de corectii. De-a lungul istoriei pietelor de capital, in luna mai au aparut corectii puternice, insa cred ca in acest an acestea nu vor fi determinate doar de perioada de vacanta, ci si de perspectivele macroeconomice si de ajustarea ciclica a economiei mondiale”, a declarat Andrei Radulescu, analist la Target Capital.

Pentru a lua pozitii clare de investitii, Radulescu considera ca trebuie luate in calcul si rezultatele companiilor americane de pe primul trimestru, care sunt o reprezentare a situatiei financiare din intregul an.

“In principal, recomand precautie pentru investitiile la bursa in perioada urmatoare si o atitudine de wait and see (asteapta si vezi, n.r.).

Recomandari de investitii in perioada primavara-vara

Recomandari de investitii in perioada primavara-vara“Pe fondul imbunatatirii contextului international, companiile lichide au cunoscut ajustari pozitive, fiind tranzactionate in acest moment in jurul valorii intrinseci, majoritatea avand recomandari de hold. De asemenea, companiile mici au intrat in atentia investitorilor, o mare parte din acestea tranzactionandu-se inca la multipli atractivi”, ne-a declarat Andreea Gheorghe (foto), analist in cadrul Intercapital Invest.

Avand in vedere aceste lucruri, Gheorghe explica faptul ca investitorii ar trebui sa aiba in vedere formarea unui portofoliu pe termen mediu impartit intre companii lichide, SIF-uri si societati din componenta indicele BET. De asemenea, in functie de perspectivele si atractivitatea multiplilor, acestia pot face si o selectie de actiuni ale unor companii mai mici.

Radulescu sustine ca investitorii ar trebui sa se concentreze, in principal, asupra companiilor din industrie si, in special, pe societatile cu o pondere ridicata a exporturilor in cifra de afaceri.

“Industria este sectorul care a resimtit primul criza economico-financiara mondiala si tot ea este primul sector care cunoaste iesirea din criza – de aceea este considerata, pe plan mondial, ca fiind motorul de relansare a economiei mondiale”, afirma reprezentantul Target Capital.

Tot din punctul de vedere sectorial, segmentul primar (agricultura, silvicultura, piscicultura) isi mentine potentialul ridicat de crestere pe termen mediu si lung.

“Cu toate acestea, se mentin o serie de factori de risc pentru companiile interne din acest sector: nu exista o strategie nationala de dezvoltare a acestui sector (o viziune de investitii pe termen mediu si lung), concurenta exercitata de companiile straine, precum si perspective, mai degraba, nefavorabile pentru venitul real disponibil populatiei”, indica Radulescu.