1 / 4

Ce trebuie sa stii inainte de mansardare

Primul pas in mansardarea unei locuinte este obtinerea autorizatiilor necesare. Astfel, inainte de renovarea podului se recomanda un studiu tehnic pentru structura de rezistenta a imobilului, explica Alexandra Maier (foto), arhitect al companiei Velux Romania. Daca in urma studiului reiese ca structura poate sa sustina mansardarea, se alege un arhitect care sa se ocupe de proiect si se trece la etapa de executie.

“Urmatorul lucru de care proprietarul trebuie sa tina cont este sistemul de instalatii electrice, termice si sanitare al casei, care trebuie prelungit la nivelul mansardei in functie de pozitionarea originala la nivelele inferioare ale cladirii si de destinatiile spatiului nou amenajat. Se recomanda ca modul de compartimentare a mansardei sa nu sufere modificari pe parcurs”, precizeaza arhitectul.

Proprietarul nu trebuie sa uite nici de lumina naturala a soarelui si de ventilatia spatiului, cea naturala fiind metoda cu cel mai redus consum de energie.

“In toate incaperile, dar in special in baile si bucatariile de la mansarda, este esential sa aveti ferestre pe care sa le puteti deschide pentru a reduce umiditatea si pentru a aduce aer proaspat in interior”, subliniaza Alexandra Maier.

In ceea ce priveste utilizarea ferestrelor de mansarda este importanta orientarea lor in raport cu punctele cardinale deoarece influenteaza iluminarea spatiului. Arhitectul Velux recomanda orientarea spre nord a ferestrelor din spatiile de depozitare si anexe, deoarece acestea nu necesita o iluminare puternica, spre est a ferestrelor amplasate in camerele copiilor sau dormitoare, spre vest a ferestrelor amplasate in camerele de zi, deoarece permit luminii soarelui sa patrunda in a doua parte a zilei si spre sud a ferestrelor din camerele principale, pentru a beneficia de soare si in timpul iernii.

“Pentru a avea priveliste directa catre exterior, amplasati ferestre cu o inaltime cat mai mare in partea de jos a pantei acoperisului. Amplasati ferestre si mai sus, aproape de coama acoperisului, pentru ca asigura distributia echilibrata a luminii in camere”, adauga Maier.

Nu in ultimul rand, panta acoperisului trebuie sa fie cuprinsa intre 15-90° pentru a permite instalarea ferestrelor de mansarda. Pentru o panta cu un unghi mai mic de inclinatie se recomanda o fereastra cu inaltime mai mare, iar pentru o panta cu un unghi mai mare, o fereastra cu inaltime mai mica.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri