1 / 4

La ce nivel este piata romaneasca a asigurarilor de credit comercial?

Piata romaneasca de asigurari ale creditului comercial este foarte slab dezvoltata, insa jucatorii din piata au observat o crestere a cererii din partea companiilor pentru acest gen de produs financiar. Singura problema care persista in vederea emiterii acestor polite de asigurari ramane, in actualul context economic, bonitatea potentialilor clienti.

“In ciuda cresterilor preturilor la asigurarile de credite comerciale, cel putin 20%, de anul trecut ajungandu-se uneori la cresteri de 100% in cazul politelor cu o rata a daunei ridicata, in trimestrul intai din 2010 am constatat o stagnare si nu o inrautatire a situatiei companiilor cu care colaboram. Numarul de notificari de intarziere la plata a scazut fata de aceeasi perioada din 2009. Asta poate si datorita faptului ca a avut loc o “periere” a portofoliilor de clienti-debitori asigurati”, a declarat Cristina Rusuleanu, director general al Euler Hermes Romania, companie specializata in asigurarile de credit comercial, sucursala locala a asiguratorului international cu acelasi nume.

In cazul Coface Romania asigurarile de credit s-au scumpit cu 30-50% fata de perioada anterioara crizei, insa, dupa cum spune Eugen Anicescu (foto), directorul diviziei de asigurari comerciale din cadrul companiei, in primele trei luni din 2010 s-a putut observa o imbunatatire neta a situatiei prin scaderea notificarilor de intarziere la plata in comparatie cu perioada similara din 2009.

“Cauza principala a cresterii preturilor de anul trecut a fost cresterea exponentiala a riscului reflectata in numarul mare de notificari de neplata primite de la asigurati, cresterea despagubirilor platite, dar si un numar record de insolvente. In aceste conditii a avut loc o reasezare normala a costurilor cu asigurarea”, a explicat reprezentantul Coface.

El a mentionat ca in ultima perioada Coface a relaxat politica de ofertare, in sensul ca are mai putine restrictii legate de sectoarele in care oferteaza, fiind mai importanta analiza performantelor individuale ale companiilor in ceea ce priveste managementul riscului de credit.

In prezent, nu exista statistici concrete pentru piata romaneasca in ceea ce priveste numarul de politelor de asigurare a creditului comercial contractate de companiile din economia autohtona.

Numarul acestora este foarte mic la nivel local, dupa cum spun specialistii contactati de Wall-Street, insa vestea buna pentru asiguratori este ca pe fondul incidentelor de plata si a insolventelor partenerilor de afaceri si furnizorilor de anul trecut, companiile au constientizat utilitatea unui astfel de produs financiar si protectia oferita de acest gen de polita. O polita de asigurare a creditului comercial asigura cifra de afaceri a companiei asigurate impotriva riscului de neplata al companiilor partenere de afaceri.

“Doar o foarte mica parte dintre companiile cu activitate beneficiaza de acest tip de asigurare. Estimez ca la nivelul intregii piete, discutam de 100-200 de polite”, a specificat Rusuleanu.

Totusi, un procent destul de mare dintre subsidiarele companiilor multinationale beneficiaza de asigurari in cadrul programelor firmelor mama.

“Dintre companiile locale numarul companiilor asigurate este nesemnificativ, nici macar nu are rost sa estimam un procentaj. Penetrarea scazuta a acestor asigurari este datorata slabei organizari a companiilor in ceea ce priveste managementul riscului. Majoritatea companiilor au constientizat abia acum, cu ocazia crizei, ca in situatia in care nu iau masuri de preventie (analiza clientilor, colectarea rapida, asigurare) pot pierde sume enorme din neincasarea creantelor, pana la nivelul la care pot ajunge chiar si in insolventa”, a mai explicat Anicescu.

Cu toate ca nivelul cererilor de asigurare a inceput sa creasca de anul trecut, multe dintre acestea nu au putut fi onorate de asiguratori din cauza neimplinirii criteriilor de bonitate a clientilor.

De exemplu, Euler Hermes a primit foarte multe solicitari de asigurare incepand cu trimestrul intai al anului trecut. “Din pacate, multe cereri nu le-am putut onora, din cauza faptului ca – in urma analizei bonitatii clientilor-debitori – pentru acestia nu se putea aproba limita de credit solicitata (cu alte cuvinte, nu se puteau acoperi prin polita facturile emise catre acestia)”, detaliaza Rusuleanu.

La randul sau, Anicescu observa ca foarte multe companii si-au schimbat comportamentul in ceea ce priveste creditarea clientilor (sunt mai prudenti, mai organizati etc).

“Companiile sunt mai constiente acum de necesitatea asigurarii, sunt mai multe cereri in ultima perioada fata de perioada anterioara crizei si nu mai intalnim atat de des atitudinea <lucrez de ani de zile cu clientii, nu se va intampla nimic> deoarece cu totii s-au confruntat cu insolvente ale unor parteneri importanti”, subliniaza reprezentantul Coface Romania.

Situatia insolventelor si cele mai afectate sectoare de activitate

La sfarsitul primului trimestru al acestui an au intrat sub incidenta Legii 85/2006, aflandu-se in diverse stadii ale procedurii de insolventa un numar total de 9.766 companii. Acest numar include atat cazurile deschise in 2010, cat si dosarele aflate in sold la 1 ianuarie 2010, provenind din anii anteriori si nesolutionate inca.

„Cele mai afectate sectoare de insolvente sunt chiar motoarele dezvoltarii din perioada 2004-2008, care au suferit insa cea mai mare scadere in 2009 si care continua sa scada si in 2010, si anume comertul (atat retail, cat si distributie) si constructiile, urmate fiind de transporturi, hoteluri si restaurante si industria metalurgica etc.”, a explicat Anicescu.

Totodata, in primul trimestru al anului 2009, se aflau in procedura de insolventa un numar de 5.173 de companii. Si acest numar include atat cazurile deschise in 2009, cat si dosarele aflate in sold la 1 ianuarie 2009, provenind din anii anteriori si nesolutionate inca, specifica datele Coface.

La finele anului trecut, 18.421 de firme se aflau in insolventa; primele trei sectoare de activitate cu cel mai mare numar de insolvente au fost: comertul cu ridicata, comertul cu amanuntul si constructiile. „Aceste sectoare concentreaza cea mai mare parte a numarului de insolvente inregistrate in 2009, respectiv 52.5%”, a mai spus reprezentantul Coface Romania.

El a estimat ca, cel mai probabil, numarul de insolvente va depasi 30.000 in acest an, tinand cont de faptul ca numai in primul trimestru s-au inregistrat aproximativ jumatate din numarul de insolvente din cursul anului 2009.

Datele despre insolvente sunt preluate din „Studiul Falimentelor” realizat de Coface si fac referire la intreaga piata din Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri