Limite investitionale si listare

Limite investitionale si listareIn cazul fondurilor deschise, limitele investitionale sunt destul de stricte, in conformitate cu prevederile legale pentru categoria din care face parte fondul.

Insa, fondurile inchise au limite investitionale mult mai permisive, cu anumite nivele – cadru definite de lege. Insa administratorul creioneaza limitele in prospect, conform strategiei de investitii a fondului.

Listarea fondurilor deschise este mai dificila, cu multe conditii de indeplinit. In present, pe piata romaneasca nu exista niciun fond deschis listat pe bursa.

Insa, procedura este mult mai simpla in cazul fondurilor inchise. Listarea este posibila, fiind chiar o varianta la care apeleaza multi administratori.

Pe Bursa de Valori Bucuresti sunt listate patru fonduri inchise: STK Emergent, OTP Wise RO, OTP Green Energy si iFond Financial.


Clasificare fonduri deschise

Clasificare fonduri deschiseFondurile deschise se impart in patru mari categorii, in functie de strategia de investitii si de instrumentele investitionale catre care se orienteaza, au explicat specialistii Aviva Investors.

1. Fonduri de actiuni – trebuie sa investeasca minimum 85% din portofoliul lor in actiuni.

2. Fonduri de obligatiuni – trebuie sa investeasca minimum 90% din portofoliul lor in instrumente cu venit fix, iar restul portofoliului nu poate fi investit in actiuni.

3. Fonduri monetare:
a. standard – modified duration* < 1
b. de trezorerie scurta – maturitatea medie a plasamentelor < 60 zile;

4. Fonduri diversificate:
a. Defensive – portofoliul lor este investit in mai multe tipuri de instrumente financiare, insa maximum 35% in actiuni.
b. Echilibrate – portofoliul lor este investit in mai multe tipuri de instrumente financiare, cu o proportie intre 35% si 65% investit in actiuni,
c. Dinamice – portofoliul lor este investit in mai multe tipuri de instrumente financiare, cu o pondere a investitiilor in actiuni de peste 65%.
d. Flexibile – portofoliul lor este investit in mai multe tipuri de instrumente, cu ponderi si durata variabile, investitiile in actiuni putand varia in intervalul 0%-100%.

Clasificare fonduri inchise

Clasificare fonduri inchiseFondurile inchise se impart in doua mari categorii:

1. Fonduri inchise care atrag in mod privat resurse financiare – au pana la 500 de investitori

2. Fonduri inchise care atrag in mod public resurse financiare – au peste 500 de investitori

In cadrul acestor doua variante, se pot construi fonduri ce pot fi incadrate intr-una din categoriile de mai jos:

1. AOPC destinate investitorilor calificati – acestea atrag doar in mod privat resurse financiare, si nu pot avea mai mult de 100 investitori

2. AOPC cu politica de investitii permisiva

3. AOPC cu politica de investitii diversificata

4. AOPC cu politica de investitii restrictiva

5. AOPC cu politica de investitii moderata

6. AOPC specializate in investitii in actiuni

7. AOPC specializate in investitii in obligatiuni

8. AOPC specializate in investitii monetare

9. AOPC specializate in investitii in instrumente financiare derivate – acestea atrag doar in mod privat resurse financiare

10. AOPC specializate in titluri de participare ale OPCVM si/sau AOPC (practic investesc in alte fonduri de investitii) – acestea atrag doar in mod privat resurse financiare

11. AOPC specializate in investitii in instrumente ipotecare