Avantajele finantarii prin bursa

Avantajele finantarii prin bursaAtragerea de finantare prin intermediul pietei de capital, atat prin emisiune de actiuni, cat si de obligatiuni, ofera companiei mai multe avantaje.

In primul rand, listarea pe bursa stabileste valoarea corecta, de piata, a companiei respective, oferind acces la resurse financiare importante cu costuri minimale.

Perioada de finantare pe bursa este un termen nelimitat, ajuta la consolidarea brandului, cresterea vizibilitatii companiei in randul partenerilor de afaceri, colaboratori si clienti.

„Nu prea stim sa visam si daca mai vine si o criza, devenim dramatici. Piata de capital este instrumentul optim pentru finantare si iti ofera si o dimensiune reala a afacerii. Este trist ca antreprenorii romani inca nu iau in calcul varianta finantarii prin bursa”, a declarat Adi Lupsan (foto), directorul adjunct al Intercapital Invest.

De asemenea, listarea creste lichiditatea valorilor mobiliare emise, creeaza posibilitatea cointeresarii angajatilor prin distribuirea de actiuni si reduce dependenta companiei de finantarea bancara, crescand capacitatea de negociere la contractarea unui credit.

Pasii pentru listarea pe piata de capital

Pasii pentru listarea pe piata de capitalPrimul pas in demararea unui IPO (Oferta Publica Initiala) il reprezinta identificarea obiectivelor care stau la baza transformarii din societate inchisa in companie detinuta public pentru finantare prin piata de capital, a explicat Anca Dumitru (foto), directorul adjunct al Bursei de Valori Bucuresti.

Cele mai des intalnite motive invocate de companiile listate la nivel mondial sunt obtinerea de capital pentru a finanta cresterea companiei, expansiunea sa regionala (globala) sau pentru achizitii; facilitarea “exit-ului” investitorilor care au sustinut cresterea in primele etape de dezvoltare ale companiei; cresterea prestigiului companiei in raport cu concurenta, clientii, mass media, investitorii.

Companiile aleg listarea pe bursa si pentru obtinerea unei valori obiective a companiei (recunoscuta de piata) sau pentru asigurarea unei alternative de finantare in viitor.

Pasii spre listare:

Aprobarea realizarii IPO de catre Consiliul de Administratie si crearea unei echipe de lucru la nivel intern
Hotararea AGA si selectarea intermediarului/consultantului juridic pentru derularea ofertei
Realizarea de intalniri intre managementul companiei si celelalte institutii selectate sa participe la derularea IPO
Due diligence (Consultarea si colaborarea stransa dinte emitentul unui instrument financiar si distribuitorul emisiunii cu asistenta juridica a unui consultant juridic in instrumentul financiar respectiv, pentru ca emitentii si distribuitorii sa se asigure ca toate conditiile legale au fost indeplinite, ca toate informatiile importante cu privire la emisiune au fost incluse in prospectul de oferta publica si ca acesta nu contine afirmatii eronate care ar putea aduce prejudicii financiare viitorilor investitori)
Pregatirea prospectului de emisiune si obtinerea aprobarilor necesare de la autoritatea de reglementare
“Roadshow” de prezentare a ofertei catre investitorii institutionali
Bookbuilding (procesul de a determina si inregistra interesul investitorilor pentru actiuni nou emise, in scopul estimarii pretului)
Derularea ofertei si alocarea actiunilor subscrise: prospectul de emisiune poate contine clauze privind alocarea actiunilor intre investitorii institutionali si cei de retail
Listarea si debutul tranzactiilor pe piata bursiera.

Finantarea prin CAN-ATS

Finantarea prin CAN-ATSCAN-ATS este un sistem de finantare si tranzactionare organizat de BVB, autorizat in anul 2010. Isi propune sa aduca in atentia investitorilor companii mici si mijlocii, dinamice, cu potential de crestere; fara restrictii privind dimensiunea, vechimea, numarul de actionari.

CAN-ATS este dedicat in principal companiilor mici si mijlocii, carora le poate oferi posibilitatea de a deveni cunoscute in mediul pietei de capital, de a obtine finantare de la cateva sute de mii la cateva milioane de lei si de a creste pe piata bursiera pentru a promova ulterior pe Piata Reglementata a BVB.

Pasi de listare pe CAN - ATS

Transformarea in societate pe actiuni (daca este cazul)
Hotararea formala a organului statutar privind tranzactionarea actiunilor in cadrul ATS
Alegerea unui intermediar financiar autorizat sau consultant (nu este obligatoriu)
Pregatirea documentatiei (document de prezentare, informatii financiare)
Contract cu Depozitarul Central
Inregistrarea valorilor mobiliare la CNVM
Admiterea actiunilor la tranzactionare pe ATS
Inceperea tranzactionarii

Emisiunea de obligatiuni reprezinta o alta modalitate de finantare prin intermediul pietei de capital, obligatiunile corporative fiind inca insuficient utilizate in tara noastra comparativ cu Europa Centrala si de Est.

Spre deosebire de banci care ofera finantare pe termen scurt si mediu, obligatiunile sunt alternativa finantarii pe termen lung. Pentru companiile listate, exista posibilitatea conversiei in actiuni la scadenta.

In plus, finantarea prin obligatiuni nu aduce modificari in structura actionariatului.

Exemplu de succes - Google

Exemplu de succes - GoogleDoi absolventi ai Stanford University (Larry Page si Sergey Brin) au ideea construirii unui motor de cautare pentru domeniul www.

In anul 1997, cei doi inregistreaza compania (Google Inc.): sunt finantati cu 100.000 USD de catre Andy Bechtolsheim, co-fondator al Sun Microsystems (ANGEL INVESTOR).

Doua fonduri cu capital de risc se implica in finantarea Google cu 25 milioane USD: Sequoia Capital si Kleiner Perkins Caufield & Byers.

In august 2004, Google vinde pe piata de capital, prin oferta publica primara initiala (IPO), un numar 19,6 milioane actiuni, la pretul de 85 USD/actiune.

Capitalizarea bursiera a companiei la pretul din IPO a fost de 23 miliarde de dolari. Pretul actual al unei actiuni Google (GOOG) este de 598.92 USD/actiune (la 28.12.2010).

Astfel, valoarea curenta de piata a companiei a ajuns la 150 miliarde dolari.