Radu Tudorache, antreprenori si investitor

Radu Tudorache, antreprenori si investitorRadu Tudorache este interesat sa investeasta in domeniile pe care le intelege cel mai bine - sanatate, educatie. “Pe masura ce inteleg si alte domenii voi deveni mai interesat de ele”.

Lui Tudorache ii plac proiectele noi care sa fie legate de domenii in care a investit deja. “Afacerile in care investesc pot sau nu sa fie validate de piata, nu e o conditie pentru mine”, subliniaza el. “Eu sunt implicat si la nivelul consiliului de administratie in toate afacerile, nu sunt interesat sa fiu implicat doar financiar”.

Una dintre conditiile sale este ca partenerul cu care lucreaza sa fie implicat 100% in afacere, “sa fie fascinat de ce face si sa-i fascineze si pe cei din jurul lui, clienti, furnizori, colegi de echipa”.

Dan Visoiu, avocat/asociat Biris Goran

Dan Visoiu, avocat/asociat Biris GoranVisoiu este un business angel la nivelul la care, ca avocat, asista la investitii in domeniul IT/online din 1997. Cu alte cuvinte, pana in prezent el nu a investit banii sai sau ai unui fond ci doar a sfatuit investitori si/sau antreprenori cu privire la structurarea unei investitii (de exemplu unde sa fie infiintat holding-ul din punct de vedere al fiscalitatii), asistat cu negocieri si redactarea documentatiei respective, contractul intre asociati/actionari. “Ca idee, pot sa va spun ca am fost implicat in diverse investitii in domeniul online romanesc, de palda investitiile in eJobs.ro, BestJobs.ro, TJobs.ro & Appnor.com”.

“Eu fiindca sunt implicat si cu VentureConnect, as spune ca VentureConnect in mod normal cauta afaceri care deja au fost lansate si au inceput sa faca bani (in engleza sa spune "post-revenue") chiar daca nu genereaza profit (in alte cuvinte, nu start-up-uri dar afaceri deja lansate care au nevoie de investitii fie pentru extindere)”, explica Visoiu.

Marius Ghenea, business angel

Marius Ghenea, business angelGhenea, proprietarul FiT Distribution, a investit in productie (tigla metalica, produse de etansare, alte tipuri de productie), servicii (comert online, servicii indoor media, servicii pentru industria de petrol si gaze, cafenea si club) distributie (IT, instalatii, energie verde), solutii (incalziri in pardoseala, panouri solare)

El prefera de obicei start-up-urile, in cateva situatii incepand, efectiv, afacerea impreuna cu antreprenori care aveau deja un proiect interesant dar nu lansasera produsul sau serviciul pe piata. In alte situatii, erau companii existente, dar in mod tipic erau companii la start-up sau in perioada imediat urmatoare start-up-ului.

“In prezent nu mai sunt activ ca antreprenor, pentru ca un antreprenor trebuie sa se implice 100% in afacerea pe care o dezvolta si o (co)detine, nu se poate face «antreprenoriat part-time». Deci sunt 0% antreprenor, ca activitate, insa raman antreprenor in spirit, atat in modul de a discuta cu alti antreprenori proiectele de afaceri cat si strategiile de business. Activitatea mea principala este cea de business-angel, insa ea nu reprezinta 100% din activitatea mea, deoarece sunt destul de multe proiecte sociale in care ma implic, mai ales pe partea de educatie antreprenoriala, plus activitatea academica de predare (cursurile EMBA de la Maastricht School of Management si cursurile de la mai multe facultati din Romania), activitate care imi ocupa probabil 30-40% din timpul util, la care se adauga si participarile non-executive in diverse Board-uri de companii si organizatii non-guvernamentale, cea mai noua asemenea participare fiind in Consiliul de Administratie Tarom”, subliniaza Ghenea.

Pana la urma, orice companie in care investesti ca business-angel este, partial, si a ta, alaturi de antreprenorii care au fondat-o si o conduc, asa ca Ghenea poate spune ca intotdeauna a investit in companii care erau si sunt si ale sale.

“Chiar si in trecut, cand eram antreprenor, de obicei lucram intr-o echipa de antreprenori, 2-3 persoane, deci nu detineam decat 50% sau chiar 33% sau mai putin in acea companie”.

Business-urile in care Ghenea investeste trebuie sa fie validate de piata


Este esential sa existe un “proof-of-concept”, ceea ce inseamna o anumita validare, ce se poate face, in faza initiala, inainte de comercializare, pe focus-grupuri, beta-testeri, proiecte pilot, teste comerciale limitate, alte tipuri de testare in piata. Daca piata nu valideaza un concept de business, nu avem premise de succes, chiar daca ideea0de business pare spectaculoasa si unica. In general, orice proiect de business trebuie sa porneasca de la o durere, o nevoie reala a pietei, considera Ghenea.

In procesul investitional Ghenea se implica “relativ activ”, pentru ca nu participa doar la partea de finantare, ci incearca sa contribuie la strategie, avand o relatie permanenta cu antreprenorii si/sau managerii afacerii in care investeste. El incearca sa genereze networking valoros pentru business, contacte utile, sa deschida diverse usi pe care antreprenorii reusesc mai greu sa le deschida (la banci, la alti investitori mai mari, la furnizori sau clienti importanti).

Cristian Nacu investitor, Entreprise Investors in Romania

Cristian Nacu investitor, Entreprise Investors in RomaniaNacu este si presedinte al Asociatiei de Private Equity si Venture Capital din Europa de Sud-Est (SEEPEA).

Enterprise Investors a investit pana acum circa 200 de milioane de euro in Romania, in sapte companii, la patru fiind inca actionar. "Macon este, probabil, cel mai mare producator independent de materiale de constructii la ora actuala din Romania. Profi a fost achizitionata la inceputul lui 2010, aveam 67 de magazine la vremea respectiva, astazi avem de doua ori mai multe. O alta companie este Siveco, care a crescut constant in toti anii acestia. Ultima, Smartree, este o companie care realizeaza servicii de resurse umane.
Se implica in procesul investitional activ: financiar si la nivel de know-how.

Ovidiu Sandor, antreprenor si business angel in formare

Ovidiu Sandor, antreprenor si business angel in formareIndustria de interes pentru Sandor este IT-ul. El se implica activ activ in procesul investitional si doreste o implicare care sa nu fie doar financiara, in prezent el avand o investitie in zona de mobile media.

“Ma uit la start-up-uri care au in spate o echipa entuziasta, capabila si care intelege (macar partial) si partea de business. Nu cred ca as finanta doar o idee. Trebuie sa vad ca exista ceva, validat intr-o forma sau alta, chiar daca inca nu de catre piata"

Andrei Pitis antreprenor, presedinte ANIS si business angel in formare

Andrei Pitis antreprenor, presedinte ANIS si business angel in formarePitis a investit in patru startupuri pana in prezent - unul s-a inchis (avea un produs de telefonie/call center), unul tocmai a lansat produsul public in parteneriat cu Orange (Clevertaxi.com), altul inca nu e lansat dar e pe cale (i-Rewind.com) si altul este o agentie de recrutare care dezvolta o tehnologie inovatoare dar face si recrutare normala (TechMind.ro) si care functioneaza normal.

“Investesc doar in startupuri, si doar la un stadiu incipient. Sigur, riscul este mai mare, insa si rewardul este potential mai mare. Ma bazez pe experienta si pe domain knowledge sa aduc valoare. Ma implic in angajarile de dupa investitie, in formarea echipei, in mentoring si in dezvoltarea de produs, fara a avea, in general, un rol executiv. Este o implicare la limita dintre activ si pasiv. Eu cred ca o investitie de tip angel trebuie sa aiba mai multe dimensiuni, nu doar cea baneasca”, sustine Pitis.