Ce este WhatsApp?

Ce este WhatsApp?

Compania, cu sediul in Mountain View, California, are o baza de utilizatori de 450 de milioane si este apreciata mai ales de tari din afara SUA, pentru abilitatea de a primi SMS-uri si MMS-uri pe smartphone-uri, fara mesaje si costuri adiacente. WhatsApp a fost fondata in urma cu cinci ani de un imigrant ukrainean care a renuntat la facultate, Jan Koum, si un alumni Stanford, Brian Acton.

Aplicatia in sine este gratuita pentru un an, urmand ca ulterior sa taxeze utilizatorii cu 99 de centi.

WhatsApp concureaza cu mai multe aplicatii similare – Viber, care a fost cumparata recent cu 900 de milioane de dolari de japonezii de la Rakuten – sau Line, aplicatie solida in Asia.

WhatsApp functioneaza pe Iphone, BlackBerry, Android, Windows Phone si Nokia, acestea putand trimite mesaje intre ele. Mesajele nu costa nimic, putand fi trimise prin WiFi sau abonament de date.

Pe langa mesaje, WhatsApp permite utilizatorilor sa creeze grupuri, sa trimita mesaje, imagini, video si audio nelimitat.

WhatsApp are doar 55 de angajati, scrie Forbes.com.

Cum va plati Facebook

Cum va plati Facebook

Facebook spune ca va plati 4 miliarde de dolari in cash si 12 miliarde de dolari in actiuni pentru achizitia WhatsApp, un serviciu care are 450 de milioane de utilizatori pe luna si adauga, in medie, un milion pe zi.

“WhatsApp este pe cale sa conecteze 1 miliard de oameni. Toate serviciile care ating acest milestone sunt incredibil de valoroase”, a declarat Mark Zuckerberg, CEO si cofondator al Facebook, scrie USA Today.

Zuckerberg a incercat de mai mult timp sa intre puternic pe segmentul mesageriei mobile. Compania s-a oferit sa cumpere Snapchat pentru 3 miliarde de dolari anul trecut, insa start-up-ul a refuzat oferta.

Unicele companii care primesc astfel de oferte sunt cele de medicamente, care dezvolta chimicale care ar putea fi, la o adica, salvatoare de vieti – precum cele care deruleaza cercetari in gasirea unui remediu impotriva cancerului.

De ce tranzactia?

De ce tranzactia?

Pe langa explicatia oficiala subliniata de Zuckerberg, precum si incercarile sale repetate de a intra in zona de mesagerie mobila, Facebook pariaza pe faptul ca se va dovedi o investitie foarte profitabila pe termen lung.

Serviciul de mesagerie mobila ar putea ajuta Facebook sa genereze crestere pe segmentul tinerilor/adolescentilor care au inceput sa paraseasca reteaua sociala americana, conform FBN Securities.

Cum vrea Facebook sa recupereze banii

Cum vrea Facebook sa recupereze banii

Utilizatorii mesageriei WhatsApp pot folosi complet gratuit serviciul in primul an, urmand sa plateasca 99 de centi anul urmator. Un miliard de platitori deci, se traduce in venituri de 1 miliard de dolari pe an – asta excluzand alte forme de venit adiacente.

Practic, WhatsApp s-a transformat, rapid, in viitorul Facebook, prin faptul ca adauga 1 milion de utilizatori zilnic, spune Tom Taulli, care analizeaza achizitii pentru MasterCFO.com. Serviciul de mesagerie ofera, practic, un nou canal de venituri deja batranului Facebook, scrie Bloomberg.

Cat valoreaza un utilizator WhatsApp?

Cat valoreaza un utilizator WhatsApp?

Cresterea WhatsApp ar putea fi temperata in SUA, unde operatorii telecom incep sa ofere mesagerie gratuita.

Evaluarea Facebook de 173 mld. de dolari este echivalentul a 144 de ori cei 1,2 miliarde de utilizatori activi/luna. Compania cu sediul in California plateste de circa 42 de ori baza de utilizatori a WhatsApp, sau 42 de dolari/abonat.

Ca o comparatie, compania cu sediul in Tokio, Rakuten, a cumparat compania de mesagerie online Viber Internet pentru 900 de milioane de dolari, platind circa 3 dolari per utilizator.

O alta tranzactie gigant a deceniului este achizitia Skype de catre Microsoft, in 2011, tranzactie de 8,5 miliarde de dolari.

Comparat cu Petrom?

Comparat cu Petrom?

Petrom, cea mai valoroasa companie romaneasca, valoreaza de trei ori mai putin decat valoarea tranzactiei dintre Facebook si WhatsApp.

Astfel, compania romaneasca are in prezent o valoare pe bursa de circa 6,8 miliarde de dolari, de trei ori mai redusa decat tranzactie de 19 miliarde de dolari dintre Facebook si WhatsApp.

Ce alte companii au o valoare mai mica decat tranzactia

Ce alte companii au o valoare mai mica decat tranzactia

Alte companii renumite care au o capitalizare mai redusa decat valoarea tranzactiei sunt Marriot International, United Continental, Tyson Foods, American Airlines, Ralph Lauren sau Campbel Soup.