1. Google

1. Google

Lansat oficial pe data de 4 septembrie 1998, Google inca pastreaza o parte din trasaturile motorului de cautare de la lansare, insa expansiunea serviciului a fost una abrupta inca de la aparitie.

Explicatia pentru care interfata in acea perioada era atat de simpla este ca studentii Sergey Brin si Larry Page, cei doi cofondatori ai Google, nu aveau cunostiinte foarte mari despre HTML si cautau sa introduca un serviciu cat mai simplist si eficient.

Astazi, Google este cel mai mare motor de cautare din lume si totodata unul dintre cele mai mari companii din domeniul tehnologic.

2. YouTube

2. YouTube

YouTube, in prezent cel mai mare site de partajare de continut video a fost lansat pentru prima data in februarie 2005 cu o interfata foarte simplista si fara o evidenta a continutului pe care urma sa il aiba.

Primul clip video postat pe site a fost creat chiar de catre unul dintre fondatorii sai, Jawed Karim, si era intitulat “Me at the Zoo” (Eu la Zoo – trad.). A fost un clip de 19 secunde in fata unui elefant la Gradina Zoologica din San Diego.

In prezent site-ul este unul dintre cele mai populare la nivel global. Dupa preluarea de catre Google in anul 2006, in schimbul sumei de 1,65 miliarde de dolari, YouTube a crescut constant si puternic, ajungand ca in prezent sa inregistreze peste 4 miliarde de vizualizari pe zi si peste 60 de ore de continut.

3. Facebook

3. Facebook

Thefacebook, asa cum se numea reteaua de socializare creata de catre Mark Zuckerberg in anul 2004, era la inceput mai mult un serviciu dedicat studentilor de la Universitatea Harvard.

In prezent, Facebook este cea mai mare retea de socializare din lume, cu peste un miliard de utilizatori activi, secretul din spatele retelei sociale fiind posibilitatea oamenilor de a interactiona mai usor la distanta, folosindu-se atat de serviciile de text, imagine si video.

4. Yahoo!

4. Yahoo!

Yahoo a fost realizarea studentilor Jerry Yang si David Filo de la Stanford, care in anul 1995 au decis sa il lanseze in principal ca un motor de cautare. Interfata initiala dispunea de o casuta pentru cautare cu hiperlink-uri catre alte site-uri, insa pe parcurs a devenit un website mult mai bine dezvoltat.

Desi Yahoo nu a traversat in ultimii ani prin cea mai buna perioada a existentei sale, fiind parte a unui amplu proces de reorganizare a business-ului, Yahoo ramane si astazi unul dintre cele mai accesate servicii de email la nivel global.

5. Amazon.com

5. Amazon.com

Cunoscut si sub numele de “Mecca a comertului online”, Amazon.com a fost lansat oficial in anul 1995, la inceput fiind un spatiu destinat in principal comertului de carti.

Jeffrey Bezos a numit site-ul dupa numele raului Amazon, iar treptat site-ul s-a extins si in afara Statelor Unite si si-a extins gamele de produse vandute. In momentul de fata, Amazon.com este cel mai mare site de comert online din lume.

6. Twitter.com

6. Twitter.com

Desi aproape de nerecunoscut, primul design al Twitter, conceput de catre cofondatorul Jack Dorsey in iulie 2006 s-a schimbat radical din ultimii ani. Daca la inceput denumirea era “Twittr”, inspirata de la serviciul de stocare a imaginilor Flickr, astazi site-ul este unul dintre cele mai mari retele de socializare din lume, cu peste 200 de milioane de utilizatori.

7. eBay

7. eBay

Cunoscut la inceputuri sub denumirea de AuctionWeb, actualul eBay, cel mai mare site de licitatii din lume, a fost infiintat pe data de 3 septembrie in anul 1995 de catre programatorul Pierre Omidyar, un iraniano-american, de origine franceza, ca parte a unui proiect personal.

La aproape 20 de ani de existenta pe piata, eBay este in prezent cel mai mare site de licitatii din lume.